Poszt ITT

Ön mit szól a vizitdíjhoz?

Hétfő este elfogadta az Országgyűlés a vizitdíjat is tartalmazó törvénycsomagot. Így február 15-től 300 forintot kell fizetnünk alkalmanként az orvosnál, vagy napidíjként a kórházakban.

A parlament 210 igen és 160 nem arányban megszavazta a vizitdíjat, így február 15-től 300 forintot kell fizetnünk alkalmanként az orvosnál, illetve ugyanennyi napidíj néven a kórházaknál. A törvény szerint ennél egyébként többet is elkérhetnek az intézmények, ha a beteg eltér a kijelölt betegúttól, nincs beutalója vagy indokolatlanul vette igénybe a sürgősségi ellátást.

A kormány számítása szerint azonban mintegy négymillióan részben vagy egészben mentesülnek a vizitdíj fizetése alól. Alanyi jogon jár ugyanis a mentesség a 18 éven aluliaknak, a tartós gyógykezelésre szorulóknak – ide tartozik a vese-dialízis, az onkológiai ellátás és az is ha valaki kúraszerűen jár orvoshoz -, és a hajléktalanoknak. Nem kell vizitdíjat fizetni a katasztrófa-egészségügyért, a szűrővizsgálatokért, és a terhesgondozásért. A törvény azt is rögzíti, hogy ha ugyanabban a rendelőben több orvosnál is járt a beteg – például belgyógyászati panaszok miatt az ultrahangra is elküldik – akkor csak egyszer kell kifizetnie a 300 forintot.

A kormány kompenzációs rendszert is kidolgozott a szociálisan rászorulóknak, és a hátrányos helyzetű családoknak. Évente 12 vizitre jogosító kedvezményt kapnak úgy, hogy ennyivel emelik a különböző jogcímeken nekik folyósított összegeket, például havi 300 forinttal a gyest, 200 forinttal a munkanélküli ellátást vagy szintén 200 forinttal azoknak a nyugdíját, akik legfeljebb a nyugdíjminimum kétszeresét kapják. Emellett ha valaki több mint húszszor fizetett vizitdíjat, a számlák bemutatásával a huszonegyedik alakalomtól ezt visszaigényelheti az önkormányzattól, de folyamatos kórházi tartózkodás esetén is legfeljebb húsz napig kell ápolási díjat fizetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik