Belföld

Az abortuszról is akarnak népszavazást

A nemzeti és szociális konzultáció után ismét az emberek véleményére kíváncsi a politika. A legkisebb parlamenti és az egyik legkisebb, parlamenten kívüli párt is népszavazást kezdeményezett, a kérdések érintenék az új alkotmányt, az abortuszt és a megszorításokat is.

Az LMP, a SZEMA és az SZDSZ is népszavazási kezdeményezést nyújtott be ugyanazon a héten. Az Országos Választási Bizottságnak harminc napja van, hogy engedélyezze vagy elutasítsa ezeket, várhatóan tehát június közepéig eldől, mely kérdések maradnak fenn a rostán.

A SZEMA az alaptörvény cinizmusát ragadja meg

Az SZDSZ és a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) képviseletében Szabadai Viktor és Ungár Klára május 25-én adott be négy kérdést az Országos Választási Bizottsághoz. A kérdések az Alkotmánybíróság jogkörével, a személyes adatok védelmével, a költségvetéssel és az abortusz témakörével foglalkoznak. Egy kérdést pedig Ungár Klára a SZEMA nevében nyújtott be, ami az új alkotmány életbelépését taglalja.

Szabadai Viktor, az SZDSZ ügyvezető elnöke lapunknak elmondta: „Pótkérdésekkel nem készülünk arra az esetre, ha az OVB nem tartaná megfelelőnek beadványunkat. Ennél a négy kérdésnél tudtuk ugyanis legjobban megfogni az új alaptörvény cinizmusát.” Az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban az elnök bizakodó: „Ezek könnyen érthető, sokakat érintő kérdések, és vannak olyan fontosak, hogy elegendő aláírást tudjunk hozzájuk gyűjteni.”

Szabadai kiemelte, hogy a népszavazási kezdeményezésük elutasítása esetén alkotmánybírósághoz fognak fordulni, mert „a kérdések minden – az OVB által elvárt – kritériumnak megfelelnek.” Ráadásul az időzítést fontos szempontnak tartja: „Most még a korábbi feltételekkel lehet végigvinni ezt a procedúrát, de ez az utolsó pillanatok egyike, mielőtt életbe lépnének a népszavazást szigorító jogszabályok. Ezeket egyébként a kormány az őszi ülésszakban tervezi megtárgyalni.”

Az LMP a megszorítások ellen küzdene

Az LMP május 23-án nyújtotta be kérdéseit az OVB felé. Az alapvető munkavállalói jogok védelmében tíz, “a kiszolgáltatottság és a megszorítások” ellen irányuló kérdésben kezdeményez népszavazást. A legtöbb kérdés a munkavállalókat érintő kormányzati intézkedésekre irányul, így érintik az álláskeresési járadék összegét, a próbaidő hosszúságát, a szabadságok kifizetését, a túlóra bért, a munkaviszony egyoldalú megszüntetését és a nyugdíjjogosultság megvonását.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője lapunknak úgy nyilatkozott: „Amennyiben az OVB elutasítja a benyújtott kérdéseinket, valószínűleg az Alkotmánybírósághoz fogunk fordulni, de ehhez természetesen még először látni kell, mit kifogásoltak és miért”. A párt 18 pótkérdéssel is készült arra az esetre, ha nem tudnának megegyezni. Schiffer elmondása szerint ezek „ugyanazt a témakört érintik, csupán az egyes kérdések spektruma más.”

200 ezer kell

Amennyiben az OVB pozitív döntést hoz, a pártoknak kérdésenként 200 ezer aláírást kell összegyűjteniük négy hónap alatt, tehát várhatóan november elejéig találkozhatunk majd az utcán aláírásgyűjtő standokkal. Ha összegyűlnek az aláírások, akkor valószínűleg 2012-ben lesznek a népszavazások, ezek pontos időpontját azonban a köztársasági elnök fogja meghatározni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik