Gazdaság

Büdzsé 2006: bátorság a kártyavár ellen

Kedden elkezdődött a jövő évi büdzsé részletes vitája az Országgyűlésben. A képviselők a bátor és a kártyavár költségvetés összecsapásáról beszéltek.

Kedden az Országgyűlésben elkezdődött a 2006-os költségvetés részletes vitája. A felszólalók pártállásnak és vérmérsékletnek megfelelően értékelték a másfél hónapja benyújtott büdzsé sarokszámait, s annak céljait. A kormánykoalíció tagjai üdvözölték, és bátor büdzsének nevezték, míg az ellenzék bíráló felszólalói koncepciótlannak tartják a költségvetés tervzetét.


A szocialista Burány Sándor szavaival kezdődő általános vitában az MSZP-vezérszónok bátor és igazságos előterjesztésnek nevezte a 2006-os költségvetési javaslatot, míg Varga Mihály, a Fidesz vezérszónoka szerint a javaslat “kártyavár-költségvetés”, ami bizonytalan alapokra épült.


Bátor büdzsé


Burány Sándor kiemelte: a költségvetési előterjesztés azért bátor, mert olyan adócsökkentés mellett valósítja meg a fő célkitűzéseket, amely a maga nemében példátlan. Példátlan, hogy több évre előre garantálja az adócsökkentés egyes elemeit. Ezen felül a költségvetési javaslat szakít az MSZP által “elhibázottnak, tévesnek, perverznek” nevezett családtámogatási rendszerrel. Ennek a szakításnak az egyik legfontosabb eleme családi pótlék duplájára növelése – tette hozzá.


Burány Sándor szerint a Fidesz által benyújtott legnagyobb horderejű módosító indítvány 100 milliárd forintos átcsoportosítást tartalmaz. Azaz növeli a kiadásokat az egyik oldalon bő 100 milliárd forinttal, míg a másik oldalon több mint 100 milliárd forinttal csökkent bizonyos kiadásokat.


Gyógyszeráremelés?


Varga Mihály válaszában azt hangsúlyozta, hogy a költségvetés bizonytalan alapokra épült, ugyanis a kormány által beterjesztett javaslat bevételi oldala jelentősen felültervezett. Szerinte a szocialista-liberális kormány 33 adóemelést hajtott végre, és jelentősen nőttek mind a lakossági, mind a vállalkozói adóterhek. Kiemelte, hogy az előterjesztés eredményeképpen önkormányzati normatívák szűnnek meg.


A Fidesz vezérszónoka rámutatott, hogy míg a gyógyszerek ártámogatására 2005-ben 330 milliárd forint jut, addig 2006-ra a kormány ugyanerre 298 milliárd forintot tervez. Ebből szerinte az következik, hogy 2006-ban gyógyszerár-emelésre készül a kormányzat.


Varga szerint a családtámogatási rendszer átalakításával sok tízezer család rosszabbul jár 2006-ban, mint amilyen helyzetben 2005-ben volt.


Mindezért a Fidesz “kármentő” javaslatokat nyújtott be a költségvetési javaslathoz, amelyek megpróbálják csökkenteni azokat a károkat. A nagyobbik ellenzéki párt négy területre, az önkormányzatok, az egészségügy, az oktatás és a munkahelyteremtés területére kíván átcsoportosítani 156 milliárd forintot.


Feszültség van


Nem választási költségvetés készült – cáfolta a pletykákat Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke. Ennek ellenére vannak feszültségek a készülő büdzsében, amit Kuncze szerint az okoz, hogy a kormány által kitűzött középtávú célok – a szociális igazságtalanságok felszámolása, a versenyképesség növelése, az adó- és járulékterhek csökkentése és az euró 2010-es bevezetése – rövid távon szembekerültek egymással.


Ugyanis a szociális területen történt intézkedések összértéke meghaladja a 600-700 milliárd forintot, a versenyképesség növelését célzó autópálya-építések, valamint informatikai és távközlési fejlesztések pedig szintén több száz milliárd forinttal terhelték meg a költségvetést. Ugyanakkor az adócsökkentés miatt bevételkieséssel kell számolni, de teljesíteni kell az euró bevezetésének feltételeit, és csökkenteni kell a hiányt – tette hozzá.


A kisebbik kormánypárt elnöke “humbugnak, blöffnek” nevezte a Fidesz módosító indítványait, amelyek véleménye szerint többször osztják el ugyanazt a pénzt.


Jövőkép nélkül


Herényi Károly, az MDF vezérszónoka beszédében egyetértett Kuncze Gáborral az említett középtávú célokban, azonban véleménye szerint ezek nem érhetők tetten a költségvetésben. Szerinte is koncepciótlan, jövőkép nélküli költségvetésről van szó, amelyben nyoma sincs az államháztartási reform szándékának, nem érhetők tetten a prioritások, és nem fektetnek hangsúlyt az euróbevezetés feltételeinek teljesítésére sem.


Az MDF frakcióvezetője szerint a fogyasztóvédelem számára 600 millió forintos átcsoportosítást kellene végrehajtani, mert a hatóság hozzájárul a hazai piac és a magyar vállalkozások érdekeinek védelméhez, a gyakran gyenge minőségű tömegáruval szemben.


Igénytelen módosítók


Az ellenzék módosító indítványai átgondolatlanok, szakmailag igénytelenek, praktikusan használhatatlanok – jelentette ki felszólalásában Molnár Albert, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára. Ugyanis eddig összesen 832 módosító indítványt nyújtottak be, és ezek több száz milliárd forint átcsoportosítását célozzák.


A pénzügyi tárca államtitkára furcsának találta, hogy a Fidesz egy 4,8 milliárdos eredeti kiadási összegből 112 milliárdot költött el, a területfejlesztés területén a kistérségek életének javítására szánt tízmilliárdos normatív támogatásból mínusz tízmilliárdot csinált, a külügyi tárca fejezetében a nagykövetségek működésére szánt 30 milliárdos keretből pedig 54 milliárdot költött el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik