Kultúra

A tévében: kettős életek

A létező szocializmus tudatahasadása mellett a tömeggyilkosság lélektana is előkerül ma, s a kettős életet élő rendező filmje mellett a válás határmezsgyéje is témáink közt lesz.

1997 a sikeres magyar közönségfilmek éve volt: a Csinibaba mellett Tímár Pétertől kijött a Zimmer Feri is, illetve A miniszter félrelép (Kern-Koltai rendezésében). Ma a Csinibabát láthatjuk újra, amely többek közt országos elismertséget hozott a Kispál és a Borznak, elindította a magyar retró-cunamit, és több évre előre biztosította a magyar házibulik legfontosabb pillanataira a dalokat. Maga a film nem tökéletes, kissé egyszerű a humora, az egész kifullad elég hamar, majd nem képes eldönteni, hogy daloskönyv vagy történet akar-e lenni (ezzel egyébként ráérzett a magyar közönség muzikális vágyaira, lásd tehetségkutató műsorok sikerei). De ez nem zavart senkit, a film klasszikussá lett, ma pedig ismét felcsendül a Gézengúz, az Élj vele boldogan és a társaik. Egész pontosan 20:10-től az m1-en.

 

A hollywoodi felső-középkategória egyik rendezője, Rob Reiner Bruce Willist és Michelle Pfeiffert hozza el otthonainkba, méghozzá egy sajnos oly sok családnak ismerős helyzetben: házaspárt alakítanak, mely eljutott a válás gondolatáig. A gyerekek táborba vonulnak, a szülők peig megkezdik a próbaválást, ám – mivel egy romantikus komédiában járunk – csak nem akaródzik könnyen menni a különélésnek. Ha a mozi feladata, hogy reményt adjon, szöget üssön a fejünkbe, szórakoztatva gondolkodtasson el minket életünk kérdésein, hát lehet, hogy épp a Velem vagy nélküled teljesíti be ezt a küldetést. 21:00, Filmmúzeum.

Egy rendező, aki a hidegháború mindkét lövészárkában harcolt, s nyert, aki a szovjet és az amerikai közönséget is meghódította – Nyikita Mihalkov bátyja, Andrej Koncsalovszkij egyik legnépszerűbb amerikai filmjét láthatjuk ma este, a Tango és Cash-t, amelyben Kurt Russell és Sylvester Stallone vetélkedik egymással (két jó zsaru), utóbbi pedig saját árnyékával is, már amennyiben a Rambo annak számít. Megfésülködve, szemüvegben, civilizált ruhában  – ez bizony nem Slynak való vidék. Az 1989-es film 21:25-től lesz látható a Viasat3-on. 

Épp tegnap volt a nyomozati rekonstrukció, az újrajátszás a terepen, ma este pedig már a Discovery Channel prezentálja nekünk a kétezres évek egyik legszörnyűbb politikai-ideológiai mészárlásáról, a 2011. július 22-én lezajlott oslói robbantás és utoyai embervadászat kapcsán készült dokumentumfilmet. A sietős feldolgozás segíthet mélyebben belegondolni ebbe a pszichopata tettbe, amit már egy új generációs terrorista követett el internetes szerepjátékokkal edzett lélekkel, önálló Mein Kampffal – A norvég mészárlás – Egy gyilkos elme, 22:00

Van, aki egy rossz döntés után kényszerül bele gyilkosságokba, esetleg szemtanúja lesz, a túlélésért mindent meg kell tennie, egyszóval háborúba kerül, majd onnan vissza a békébe. De ettől a háború még nem múlik el, s nagyjából erről szól A bátrak hazája című film, mely egy Irakban csapdába esett egységről szól, melynek négy tagja aztán megmenekül. De hogy ez valódi megmenekülés-e, vagy a háború idegi-lelki síkon történő továbbélését jelenti? Irwin Winkler a Rocky, a Dühöngő bika, A lovakat lelövik, ugye? vagy a Nagymenők producere olykor rendez is, ilyeneket, mint ez a film Samuel L. Jacksonnal, Jessica Biellel, Christina Riccivel. 0:35, TV2.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik