Gazdaság

Odalett a két Maseratija a magyar párnak, mert nem fizettek útdíjat

Összesen 50 millió forintot spórolt össze útdíj-nemfizetéssel egy házaspár – írja keddi közleményében a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága. A fuvarozó és a felesége önhatalmúan úgy döntöttek: rájuk és vállalkozásukra nem vonatkozik semmiféle szabályozás, és megpróbáltak ingyen furikázni a díjköteles hazai utakon.

A közlemény szerint három éven keresztül végezte extra költséghatékonysággal közúti árufuvarozási tevékenységét az a vállalkozó, aki a saját és a felesége irányítása alá tartozó szállítási cégek teherautóin ideiglenes próbarendszámokat helyezett el. A cégvezető és sofőrjei ettől járműveik azonosíthatatlanságát remélték, az ideiglenes hatósági jelzéseket afféle biankó úthasználati jogosultságnak tekintve nagyjából tucatnyi járművel közlekedtek oly módon a közúti forgalomban, hogy az útdíjfizetést szándékosan elmulasztották. A jogosulatlan úthasználatért kiszabott közigazgatási bírság elkerülése érdekében az ideiglenes próbarendszámokat szándékosan azt követően is használták, hogy azokat az illetékes járási hivatal visszavonta, illetve azok érvényességi ideje lejárt. Azt remélték, hogy így nem visszavezethető hozzájuk a cselekmény, de elkalkulálták magukat.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján sokrendbeli sorozat-normaszegés ügyében elrendelt nyomozásban a NAV közép-magyarországi, dél-dunántúli és dél-alföldi nyomozói, revizorok, adatmentők és járőrök vettek részt. Közel 20 helyszínen hajtottak végre kutatásokat, foglaltak le bizonyítási eszközöket, tíznél több személyt hallgattak ki tanúként, végül a házaspárt az ügy gyanúsítottjaiként állították elő. Mivel az útdíjból származó bevétel és a bírság egyaránt közvetlen költségvetési bevételnek minősülnek, a vállalkozó házaspár által be nem fizetett, közel 50 millió forint költségvetési hiányt jelent. Ennek megtérülése érdekében foglalták le a pénzügyőrök a férj és feleség készpénzét, zárolták a bankszámláikat, valamint trélerre pakolták a jogszerűtlen bevételből megszerzett két Maseratijukat is.

A közlemény azzal zárul, hogy érdemes tudni: a hatóság a P betűjelű, ideiglenes rendszámtáblát főként a gépjármű-kereskedelemre jogosult gazdálkodó szervezetnek ad ki a még forgalomba nem helyezett vagy forgalomból (kérelemre) ideiglenesen kivont járművek kereskedelmi célú szállításához vagy kipróbálás alkalmára, de „P”-rendszámmal lehet végezni a lejárt műszaki érvényességű járművek javítását is. Vagyis P-rendszámú járművel a személy- és teherszállítás, valamint a vontatás is tilos!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik