Kultúra

„A királyi családnak mindene megvan, az én András hercegem viszont úgy érzi, nem becsülik meg”

Prime Video
Prime Video
András yorki herceg körül a 2010-es években egyre csak dagadt a botrány, miután kiderült, hogy a milliárdosok kerítőjeként hírhedtté vált Jeffrey Epstein összehozta őt egy tizenhét éves lánnyal. András a BBC riporterének, Emily Maitlisnek adott interjújában igyekezett tisztázni magát, de beszélgetésük után végül távoznia kellett a nyilvánosságból. Erről szól a Botrány királyi módra című, szeptemberben bemutatott minisorozat (kritikánk itt olvasható). A két főszereplővel, A viszonyból ismert Ruth Wilsonnal és A királynőben meg a Frost/Nixonban is valós személyt alakító Michael Sheennel kerekasztalos interjú keretében beszélgettünk uralkodói privilégiumokról, elszámoltatásról és Tony Blair kétségbe vonható őszinteségéről.

Miért olyan fontos András herceg és Emily Maitlis interjúja, hogy önálló minisorozatot érdemelnek az elkészítésének körülményei?

Ruth Wilson: Ritka alkalom, mikor a brit királyi család valamely tagja egy órán át beszélget egy független újságíróval. Nem szoktunk ilyen lehetőséget kapni, hogy elszámoltathassuk a hatalmasokat. Emily hangot adhatott az áldozatoknak.

Michael Sheen: Ha nem kerül bíróságra egy ilyen ügy, akkor a hatalom birtokosai jó eséllyel kibújnak a felelősség alól. Kiszórnak egy kis pénzt, és elsimítják az ügyet. Valóban ritka, hogy az Andráshoz hasonló embereknek a nyilvánosság előtt kell számot adniuk a tetteikről.

Ruth Wilson: András herceg legalább maga vállalta, hogy szóba áll egy újságíróval. Nem sokan lennének hajlandóak erre.

Michael Sheen: Azóta még kevesebben, látva, hogy András mire jutott ezzel az interjúval.

Prime Video Botrány királyi módra

Miről szól önök szerint ez a sorozat, már azon túl, hogy bemutat egy néhány éve történt, valós eseményt?

Ruth Wilson: Szerintem elsősorban a privilégiumokról, a kivételezettséggel járó felelősségről. Ez nemcsak a királyi családra vonatkozik, hanem Emilyre, az újságíróra is. Neki az a kiváltsága, hogy lehetőségében áll kérdéseket feltenni András hercegnek, bizonyos mértékig elszámoltathatja őt. Az egyszerű embereket képviselheti, akiknek nincs hatalmuk, azokkal szemben, akik visszaélhetnek a hatalmukkal. Emiatt az újságírás erejéről is szól ez a történet, és hogy mennyire megváltoztathatja a nyilvánosság, hogyan ítélünk meg valakit. Vagyis szerintem a történet messze túlmutat két ember portréján, akik egy interjú erejéig találkoznak egymással.

Olyan, mintha a brit királyi család valóságos áldás lenne az angol színészeknek. Jó lehetőség őket játszani?

Michael Sheen: Senkit nem lepek meg azzal, hogy azt mondom, nem beszélhettem András herceggel, semmilyen bennfentes tudásom nincs az ő környezetéről. Mások beszámolóit, interjúkat használhattam a felkészüléshez, meg persze a saját intuíciómat. Andrással és a teljes királyi családdal az a helyzet, hogy egészen más lehet belülről az ő világuk, mint amilyen fénytörésbe állítja őket a média. Sokkal bonyolultabb a viszonyuk a nyilvánossággal, mint korábban gondoltam.

Azt hittem, a média és a királyi család két külön intézmény, valójában viszont együttműködnek.

A mi történetünkben további nehézséget jelentett, hogy egy rejtély áll a középpontjában: nem tudjuk pontosan, mit tett vagy nem tett András herceg. Nem volt bírósági tárgyalása az ügyének, nincs ítélet. Mindenkinek határozott véleménye van róla, mi történhetett közte, Virginia Giuffre és Jeffrey Epstein között, de egyikünk sem tudhat biztosat. Jeremy Brock, az író számára az volt a legnagyobb kihívás, hogy ezzel az eldöntetlenséggel együtt tudjon drámai történetet mesélni. Nekem az volt a nehéz, hogy én sem tudom, mi az igazság, pedig színészként általában tudni szoktam, mi történik a karakteremmel.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik