Élő Nagyvilág

Elismerte felelősségét az izraeli katonai hírszerzés távozó vezetője

Israeli Army / AFP
Israeli Army / AFP

27 ember halt meg csütörtökön izraeli csapásokban

27 ember halt meg csütörtökön az Gázai övezetben végrehajtott izraeli csapások következtében a palesztin egészségügyi hatóságok közlése szerint, miközben az izraeli hadsereg egyre mélyebben hatol be a Gázai övezet középső és déli területeire:

  • A Gázai övezet északi részén fekvő Bejt Lahija városban egy házra mért csapás 11 embert ölt meg, köztük gyerekeket és nőket is. A halálos áldozatok közül többnek a holtteste megégett a Hamász által irányított polgári védelem szerint.
  • A Gázai övezet középső részén lévő Al-Magazi menekülttáborban 6 ember lelte halálát egy házra mért izraeli csapásban. Az áldozatok között van egy helyi újságíró is. A mentősök szerint délebbre egy másik támadásban további 5 ember halt meg.
  • Hán Júniszban egy tér közelében valamivel később újabb 5 ember halt meg egy izraeli légicsapásban szintén csütörtökön. Ebben a támadásban az egészségügyi hatóságok szerint többen meg is sérültek.
  • Az izraeli hadsereg közlése szerint, hogy erői az elmúlt 24 órában a Gáza középső részén fekvő Deir al-Balahban és a délen található Hán Júniszban folytatták a műveleteiket, ahol több tucat katonai építményt romboltak le, rakétákat lokalizáltak és fegyvereseket öltek meg.

Szerdán este Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonon tárgyalt. Az amerikai elnök ennek során azt szorgalmazta, hogy a tűzszünetről és a gázai túszok szabadon bocsátásról szóló tűzszüneti megállapodást minél hamarabb kössék meg – közölte a Fehér Ház.

(Reuters)

Éles lőszerekkel, Molotov-koktélokkal támadtak zsidó telepesek egy palesztin falura, négy embert letartóztattak

Letartóztatott az izraeli rendőrség négy embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek egy zsidó telepesek által szervezett támadásban, melynek során egy palesztin lakos meghalt – közölték csütörtökön a hatóságok. A támadást az Izrael által 1967 óta – a nemzetközi jogba ütköző módon – megszállva tartott Ciszjordániában egy palesztin falu, Dzsit ellen hajtották végre a támadók.

Az augusztus 15-i támadást lőfegyverekkel és Molotov-koktélokkal felfegyverkezett több tucat zsidó telepes követett el, amit az izraeli vezetők is elítéltek, Benjámin Netanjahu miniszterelnök pedig gyors vizsgálatot ígért.

Az izraeli rendőrség a palesztin falu elleni támadást terrorcselekménynek minősítette.

„Ez egy súlyos terrorcselekmény volt, amely épületek és járművek felgyújtását, kövek és Molotov-koktélok dobálását, valamint éles lőszerrel való lövöldözést jelentett, melynek következtében egy palesztin meghalt, egy másik pedig megsebesült – olvasható az izraeli rendőrség közleményében.

Jogvédő csoportok rendszeresen figyelmeztetnek arra, hogy az izraeli erők tétlenül nézik a zsidó telepesek által a palesztin lakosság ellen elkövetett etnikai alapú támadásokat. Azt is állítják, hogy az ilyen erőszakot szinte soha nem követi büntetőeljárás.

Tavaly október 7 óta különösen megszaporodtak a zsidó telepesek által a palesztin lakosság rovására elkövetett erőszakos incidensek, amit Izrael nemzetközi partnerei – többek között az Egyesült Államok is – elítélt, és a felelősökkel szemben több nyugati ország szankciókat vezetett be.

(Reuters)

Elismerte felelősségét az izraeli katonai hírszerzés távozó vezetője

Vállalta a felelősséget szerdán az izraeli katonai hírszerzés távozó vezetője, Aharon Haliva vezérőrnagy amiatt, hogy az ország határait nem tudták megvédeni a Hamasz tavaly október 7-i nagyszabású támadása idején.

Haliva még áprilisban jelentette be a lemondását, tegnap pedig a felelősséget is nyilvánosan vállalta a történtekért. A vezérőrnagy így most már azok közé tartozik, akik elismerik, hogy nem látták előre és így megakadályozni sem tudták Izrael történetének leghalálosabb következményekkel járó terrortámadását.

A hírszerző testület kudarca az én hibám volt

fogalmazott a katonai kémfőnök a szerdai búcsúztató ceremóniáján, és országos vizsgálatot szorgalmazott „annak érdekében, hogy tanulmányozzák” és „mélyen megértsék” azokat az okokat, amelyek az Izrael és a Hamász közötti háborúhoz vezettek.

Tény, hogy a korábban legyőzhetetlennek hitt izraeli hírszerzés nagy presztízsveszteséget szenvedett el, miután tavaly október 7-én hajnalban intenzív rakétatüzet követően a Hamász és más fegyveres csoportok több ezer harcosa áttörte a Gázai övezet körüli biztonsági kordont, és az izraeli erőket meglepve Dél-Izrael településein rajtaütött. A támadásban mintegy 1200 izraeli és külföldi halt meg, többségük civil, és mintegy 250-en estek fogságba a Gázai övezetben az izraeli kimutatások szerint. A feltételezések szerint még mindig mintegy 109 túsz van Gázában, akiknek feltételezések szerint mintegy harmada meghalt.

Az izraeli fegyveres erők vezetője, Herci Halevi altábornagy és Ronen Bar, a belföldi hírszerzés, a Sin Bét vezetője szintén felelősséget vállalt a támadás után, ők azonban pozíciójukban maradtak.

Olvasói sztorik