Élő Sport

Muhari Eszter a bronzéremért vívhat, döntőbe jutott a vegyesváltó – az olimpia első napja (élő)

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szombat reggel kezdetét veszi a 2024-es párizsi olimpia, amelyen számos magyar csapatnak és sportolónak szorítunk majd.

  • Sportlövészeink közül Péni István és Mészáros Eszter vegyespárosban kezdte a selejtezőket, de sajnos mindkettejüknek rányomta a bélyegét a teljesítményükre, hogy lázasan kellett vállalniuk a versenyzést. Mészáros 310,4, míg Péni 314,3 kört ért el, ami a 20. helyre volt elég. Később a sportpisztolyosok egyéni versenyében Fábián Sára Ráhel és Major Veronika ragadott fegyvert, utóbbi az első helyen zárta az alapviadalt, ezzel bejutott a vasárnapi nyolcas döntőbe, Fábián a 33. helyen zárt.
  • Lovastusában díjlovaglásban lesz érdekelt Kaizinger Balázs, aki 28 év után az első magyar induló a versenyszámban. A 64 indulóból egy kiesett olasz lovast leszámítva egyetlen riválisát, egy cseh versenyzőt tudta megelőzni, így jelenleg a 62. helyen áll.
  • Férfi egypár evezőnk, Pétervári-Molnár Bendegúz harmadik helyen zárt az előfutamában, ezzel egyenes ágon bejutott a keddi negyeddöntőbe.
  • Férfi kézilabdázóink sajnos vereséggel kezdtek Egyiptom ellen, pedig nyolcgólos hátrányból is sikerült visszajönni.
  • A tornász Mészáros Krisztofer karrierje első olimpiáján 82,798 ponttal zárta a selejtezőt.
  • A délutáni programban sokkoló eredményeket láttunk kardvívóinktól, Szatmári András és Szilágyi Áron is a legjobb 32 között esett ki, ráadásul utóbbi bántóan simán. Gémesi Csanád viszont legyőzte Eli Derschwitzet, ám a nyolcaddöntőben – egy vitatott tussal, de – ugyancsak elvérzett. Muhari Eszter egészen a bronzmérkőzésig küzdötte magát a női párbajtőrözők között.
  • Úszásban 400 gyorson Késely Ajna és Sárkány Zalán sem jutott döntőbe, ahogyan a női 4×100 gyorsváltó sem, de a férfiak négyese fináléba jutott.
  • Maradva a víznél, a női pólócsapat Hollandia ellen kezdte a csoportkört, és ugyan hátrányról felállva sikerült többször is egynelíteni, végül 10-8-as vereség lett a vége.
  • Késő délután aztán a kerékpározókra következtek, ahol Valter Attila a 22. lett az  egyéni időfutamban.
  • asztaliteniszben Ecseki Nándor és Madarász Dóra vegyespárosa az első körben kiesett. Pingponggal is zárul a magyarok programja, mert Póta Georgina egyéni meccse 22:15-kor kezdődik.

A magyar versenyzők szombati versenynapjának időbeosztását ebbe a cikkbe gyűjtöttük össze.

A gyeplabdások számára is elindult az olimpia

A címvédő belga válogatott győzelemmel kezdte a párizsi olimpia férfi gyeplabdatornáját, miután 2-0-ra verte Írországot. A legutóbbi, tokiói játékokon második ausztrálok az argentinokat, a bronzérmes indiaiak pedig az új-zélandiakat győzték le egy góllal.

Kétharmad után iksz

Újabb együttes találattal 5-5-re alakult az állás, majd Mallo-Breton gyors vállszúrással átvette a vezetést (5-6), de aztán egy adokkapok végén jött az egyenlítés (6-6).

Fej-fej mellett

A második három perc együttes találattal folytatódott (4-3), majd Mallo-Breton határozott lendülettel ment, védett, visszaszúrt (4-4).

Három perc után Muhari-előny

Muhari következő támadásban nem talált, Mallo-Breton igen, és egyenlített (2-2). De jött a nagy fegyver, a magyar vívó vollámgyors mozdulattal eltalálta ellenfele cipőjét (3-2).

Két balkezes vívó

Egy perc alatt semmi sem történt, a két sportoló egyaránt sárga lapot kapott. Majd egy gyors támadásból a francia szerzett vezetést, Muhari egyenlített (1-1).

Kezdődik az elődöntő

Már három fordulón túljutott, de most találkozik első európai ellenfelében Muhari Eszter, aki bejutott a párbajtőrözők olimpiai elődöntőjébe. A 21 éves sportoló a kínai Tang Csün-jao, a dél-koreai Szong Szera és az ugyancsak kínai Jü Sze-han legyőzésével került a legjobb négy közé, ahol a négyszeres Európa-bajnok, 30 éves Auriane Mallo-Breton várt rá.

Kiesett a magyar asztaliteniszező vegyes páros

Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra kikapott hongkongi ellenfelétő.

A 16 kettőst felvonultató mezőnyben a magyar kettős 11. kiemelt volt és a negyedikként rangsorolt Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem duót kapta riválisnak. A papírforma egyértelműen a hongkongi páros mellett szólt, amely évek óta a vegyes páros elitmezőnyben található.

Az első pontot a magyar kettős szerezte, az ellenfél 5-4-nél vezetett először, de elhúzni nem tudott. Majd 9-9-nél Ecseki egyik szervájából sem sikerült pontot csinálni, így az első szett szoros végjátékban a hongkongiaké lett. Ecseki kezdte a második szettet is, amelyben az eddigi legszebb labdamenet után ismét vezettek a magyarok. Újra fej fej mellett haladt a két páros, aztán az ellenfélnél Vong Csun-ting feljavult kezdeti hibái után, ültek a pörgetései, majd 10-8-nál Tu Hoj-kem szerválta ki a szettet.

A magyarok dinamikusabb és bátrabb játékkal alaposan meglepte a hongkongiakat 11-4-gyel szépített, de az ázsiai páros elkapta a fonalat és Vong remeklésével 11-6-ra a negyedik szettet is behúzták. Innen már nem volt visszaút, pedig 5-0-ra elhúztak a mieink, de fordítottak a hongkongiak és lezárták a meccset. Ezzel Ecseki és Madarász számára befejeződött az olimpia.

Három vb-cím után az olimpián is aranyat nyert Cunoda Nacumi

A cselgáncsozók számára is elindult az olimpia, a legkisebb nőknél a japán Cunoda Nacumi három világbajnoki címe után immár olimpiai bajnoknak is vallhatja magát. A 60 kilogrammos férfiaknál a kazah Jeldosz Szmetov egy perccel a vége előtt két intéssel állt a hazai kedvenc Luka Mkheidze ellen, ám egy akcióra videózás után vazaarit kapott, amivel megnyerte a döntőt.

A magyarok vasárnap mutatkoznak be a Mars-mező Arénában, ahol Pupp Réka 52, Pongrácz Bence pedig 66 kilóban lép tatamira.

Valter Attila 22. az egyéni időfutamban

Valter Attila a 22. helyen végzett az országúti kerékpárosok egyéni időfutamában. A Visma-Lease a Bike magyar klasszisa a francia fővárosában rendezett 32,4 kilométeres, gyakorlatilag teljesen sík viadalt a 38:45.68 perces eredménnyel zárta, amivel 12 riválisát utasította maga mögé.

A viadalt az egyik legnagyobb esélyes, a Tour de France-on hat napja harmadik helyen zárt, világbajnoki címvédő belga Remco Evenepoel nyerte meg közel 15 másodperccel Filippo Ganna, az olaszok kétszeres világbajnoka előtt. A bronzérmet Valter klubtársa, a szintén belga Wout van Aert szerezte meg.

Országúti kerékpár, férfi egyéni időfutam

1. Remco Evenepoel (Belgium) 36:12.16 perc
2. Filippo Ganna (Olaszország) 36:27.08
3. Wout van Aert (Belgium) 36:37.79
…22. Valter Attila 38:45.68

Férfi kézilabda: norvég siker a magyarok csoportjában

A norvég válogatott a papírformának megfelelően 36-31-re győzött Argentína felett a magyar érdekeltségű csoportban.

A másik ágon a horvátok hatgólos hátrányból, 16-22-ről fordítottak Japán ellen. A Szeged horvát jobbszélsője, Mario Sostaric hatszor volt eredményes, míg veszprémi honfitársai közül az irányító Luka Cindric kétszer talált be, a beálló Nikola Grahovac nem szerzett gólt.

Férfi kézilabda, 1. forduló

A csoport:
Horvátország – Japán 30-29 (13-18)
Spanyolország – Szlovénia 25-22 (8-11)

 

B csoport:
Norvégia – Argentína 36-31 (22-15)
Egyiptom – Magyarország 35-32 (19-15)

Szaros a víz vagy sem?

Vajon mennyire jó ötlet beengedni a sportolókat a Szajnába úgy, hogy 1923 óta tilos úszni a folyóban? Legalább egy éve foglalkoztat mindenkit ez a kérdés. A párizsi rendezők főszerepet szánnak az ikonikus folyónak, amely a nyitóünnepség helyszíne volt, és ahol a triatlonisták, illetve a nyílt vízi úszók tempóznak majd a játékok alatt, miközben fekáliában fürdő sportolókról és felelőtlenségről írnak a lapok. A rendezők mégis ragaszkodnak a Szajnához, és nem is készülnek B tervvel, ami könnyen a visszájára sülhet el.

Kapcsolódó
Lehet-e a Szajna a párizsi olimpia fő attrakciója, ha mindenki csak a szaros vízről beszél?
Vajon mennyire jó ötlet beengedni a sportolókat a Szajnába úgy, hogy 1923 óta tilos úszni a folyóban? Legalább egy éve foglalkoztat mindenkit ez a kérdés, de a rendezők a végsőkig ragaszkodnak a tervhez.

Kerékpár: Brown sikere az esős időfutamban

Az ausztrál Grace Brown nyakába került az aranyérem a női országúti kerékpárosok időfutamában a párizsi olimpián. A  32,4 kilométeres viadalon 35 résztvevő indult, akik között ezúttal nem volt magyar.

Az Invalidusok és a III. Sándor híd között kijelölt sík, 150 méter szintemelkedést tartalmazó és a női versenyeken kimondottan hosszúnak számító távot esőben tekerték le az indulók: az útvonal több helyen is veszélyesen csúszós volt, az egyik körforgalomban többen is buktak, máshol a versenyzőjéhez igyekvő szerelő esett el kerékpárcsere közben.

Az első időmérőpontnál még az élen álló belga Lotte Kopecky is a földre került, akárcsak a szintén jól álló amerikai vb-címvédő, Chloé Dygert, míg a háromszoros világbajnok holland Ellen van Dijk hat héttel bokatörése után nem tudott a dobogóért harcolni.

Az elsőséget a 32 éves Brown érdemelte ki, a második helyen az Európa-bajnoki ezüstérmes brit Anna Henderson zárt, a bronzot – bukása ellenére – Dygert érdemelte ki.

Országúti kerékpár, női időfutam

1. Grace Brown (Ausztrália) 39:38.24 perc
2. Anna Henderson (Nagy-Britannia) 1:31 perc hátrány
3. Chloé Dygert (Egyesült Államok) 1:32 p h.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik