Tech

Rendkívül ritka fekete lyukat találtak galaxisunk közepén

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Egy új tanulmány alapján rendkívül ritka fekete lyukat találtak a galaxisunk középpontjában lévő szupermasszív fekete lyuk, a Sagittarius A* közelében – írja az IFLScience. Az objektum egy köztes tömegű fekete lyuk, ez azt jelenti, nem elég könnyű ahhoz, hogy szupernóvává váló csillagból jöjön létre, de nem is elég nehéz ahhoz, hogy szupermasszívnak minősüljön.

A kutatók eddig mindössze mintegy tíz ilyen fekete lyukat ismertek.

A fekete lyukat az IRS 13 csillaghalmazban figyelték meg, itt forró, nagy csillagok találhatóak, a csoport középpontjában pedig egy különös objektum fekszik. Eredetileg úgy gondolták, hogy ez egy hatalmas tömegű csillag, de a jobb felbontású megfigyeléseknek köszönhetően az elképzelést most kizárták.

A becslések alapján a köztes tömegű fekete lyuk 30 ezer naptömegű lehet. Hogy milyen típusú objektumról van szó, azt a helyi csillagok mozgása, a mért röntgensugárzás, valamint a fekete lyuk körül forgó ionizált gáz alapján tudták meghatározni. Az objektumot VLT (Very Large Telescope), az ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) és a Chandra űrtávcső segítségével vizsgálták meg.

A felfedezés segíthet jobban megérteni a fekete lyukakat. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a köztes tömegű objektumok hozzájárulhatnak a szupermmasszív fekete lyukak növekedéséhez: amikor túl közel kerülnek a nagyobb objektumhoz, az felfalja őket. Az IRS 13 vélhetően az elmúlt 10 millió év során közelebb került a Sagittarius A*-hoz.

Dr. Florian Peißker, a Kölni Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint úgy tűnik, hogy a csillagcsoport a központi szupermasszív fekete lyuk növekedésének egyik építőköve. „Ez a lenyűgöző csillaghalmaz mintegy húsz évvel ezelőtti felfedezése óta folyamatosan meglepi a tudományos közösséget” – tette hozzá.

A köztes tömegű fekete lyuk megerősítéséhez és a halmaz alaposabb megismeréséhez további megfigyelésekre lesz szükség. A James Webb űrtávcső ebben minden bizonnyal segíteni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik