Tudomány

Marburg-vírus elleni vakcinát tesztelnek embereken

ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Első alkalommal tesztelnek embereken Marburg-vírus elleni vakcinát – írja a BBC. A 1967-ben felfedezett, rendkívül veszélyes kórokozó az Ebola-vírussal áll rokonságban, és igen hasonló megbetegedést idéz elő.

Jelenleg nincs jóváhagyott védőoltás a vírus ellen, a közelmúltban azonban több ember is megkapta kísérleti jelleggel a ChAdOx1 Marburg-vakcinát az Oxfordi Egyetemen.

A 46 alany 18 és 55 év közötti.

A kutatást az ország egészségügyi minisztériuma finanszírozza a UK Vaccine Network keretében. A program célja, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országokban járványveszélyes betegségek elleni vakcinákat fejlesszek ki.

Teresa Lambe, a vizsgálatok vezetője szerint a Marburg-vírus történelmileg kisebb járványkitöréseket okozott, de a betegség mostanában továbbterjedt, és potenciálisan világjárványt idézhet elő. A kórokozó korábban több alkalommal fertőzött tömegesen a Szaharától délre fekvő afrikai országokban, többek között Tanzániában és Egyenlítői-Guineában 2023-ban.

A vírus az emberek között közvetlen érintkezéssel és testnedvek útján terjed, emiatt az egészségügyi dolgozók fokozott veszélynek vannak kitéve. A kórokozó megakadályozhatja a vér alvadását, ami belső vérzéshez és agyi gyulladáshoz vezethet.

Az eddigi járványok alapján a halálozási arány 88 százalék körüli. „Mivel a Marburg ellen nincs jóváhagyott kezelés, a vakcina kifejlesztése kritikus fontosságú. Ez az oxfordi kísérlet az első lépés a biztonságos és hatékony védőoltás kifejlesztése felé, amely megvédi az embereket a jövőbeli járványoktól” – mondta Lambe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik