Belföld

Három eljárás is indult, amiért megmutattuk Rogán kabinetfőnökének otthonát

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
Csaknem két évig tartó jogi procedúra zárult le nemrég, melyet Nagy Ádám, Rogán Antal kabinetfőnöke kezdeményezett lapunkkal szemben több fórumon is azért, mert véleménye szerint az egyik cikkünkből azonosíthatóvá vált a lakhelye. Utólag vált érthetővé, miért fájlalhatta ezt igazán: a Schadl-ügy nyomozati iratai alapján erre a címre vitt neki egy autót a végrehajtói kar elnökének bizalmasa.

2022. április 27-én a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) felhívást küldött kiadónknak. A vagyonvédelmi osztály megbízott vezetője által jegyzett dokumentum alapján Nagy Ádám képviseletében Kovátsits László ügyvéd feljelentést tett, kifogásolva, hogy két, februárban közzétett cikkünkben szereplő fényképek és leírások alapján beazonosíthatóvá vált a Rogán Antal kabinetfőnökeként dolgozó ügyfele lakóhelye. Ezért jogosulatlan adatkezeléssel elkövetett személyes adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt a rendőrség ismeretlen tettes ellen eljárást indított.

Az ügyvéd, aki korábban Rogánt és az egykor általa vezetett belvárosi önkormányzatot is képviselte, indítványozta a cikkekben szereplő elektronikus adatok ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét. A KR NNI megállapította, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a fényképek vonatkozásában nemcsak ideiglenes, hanem végleges hozzáférhetetlenné tételnek van helye

a bűncselekmény megszakítása érdekében.

A szóban forgó képeket töröltük a cikkekből, és erről tájékoztattuk a rendőrséget is – dacára annak, hogy írásainkban nem állítottuk, hogy a szóban forgó ingatlan Nagy Ádám lakóhelye, és nem is jelöltük meg az ingatlan címét, csupán a városrészt, a XII. kerületi Mártonhegyet, ahol az található.

Nagy Ádám félelme

A rendőrség végül több mint egy év után, 2023 májusában arra jutott, hogy az ügyben nem történt bűncselekmény – nem volt tehát mit megszakítani.

Az eljárás megszüntetéséről szóló határozatból ugyanakkor megismerhettük Nagy Ádám kifogásait. Rogán Antal kabinetfőnöke arra hivatkozott, hogy lakóhelyén „országgyűlési képviselők, valamint a Partizán munkatársai jelentek meg, akik az ingatlanba becsengettek, (…) kérdésekkel kívánták zaklatni, eközben a feljelentő engedélye nélkül kép- és hangfelvételeket készítettek.” A jelentős érdeksérelem tisztázása érdekében a rendőrségen tanúként hallgatták ki Nagyot, akinek elmondása szerint a fentiek okán

sem ő, sem pedig a családtagjai nem tudták élni a megszokott hétköznapi életüket. (…) Családjával a korábbi nyugodt, »hétköznapi emberként« élt életük (…) megváltozott, mivel lakókörnyezetükben »ismertté« vált személye. A lakókörnyezetében élők a sajtóban megjelent, becsületcsorbításra alkalmas tényállításokhoz így már személyét konkrétan is párosítani tudják.

Nagy Ádám elismerte, hogy a lakóhelyénél megjelentek nem tanúsítottak erőszakos magatartást, de „egy hasonló esemény kapcsán régebben őt és más személyeket ért jogsérelem” miatt szerzett „negatív tapasztalat alapján ennek esetleges bekövetkeztétől reális félelme alakult ki.”

Kovács Tamás / MTI Rogán Antal az illegális bevándorlásról tartott sajtótájékoztatójára érkezik a Keleti pályaudvaron 2015. február 10-én. Mögötte Nagy Ádám.

A rendőrség megállapította, hogy írásunk nem Nagy Ádám lakóhelyének öncélú közzétételére irányult, hanem oknyomozó cikk volt, melynek tényállításaihoz kapcsolódtak az ingatlan adatai. Emlékeztetőül: a cikk arról szólt, hogy Nagy Ádám édesapja, Nagy András – aki korábban kisebb, ház körüli munkákat végzett a Rogán családnak, és 2020 tavasza óta a propagandaminiszter otthonának tulajdonosa – egy háromszintes, úszómedencés mártonhegyi házat is birtokol az egyik kft.-jével. Nagy Andrással kapcsolatban a leginkább az piszkálta fel érdeklődésünket, hogy vállalkozói múltja nem ad magyarázatot arra, milyen forrásból vehette meg a Rogánék szállásául szolgáló Csalán úti házat, amelyet később egy 359, egy 323 és egy 246 négyzetméteres lakásból álló társasházzá alakítottak. (Az ingatlan Rogán minapi, a 444.hu-nak adott interjújában is szóba került: kiderült, hogy a miniszter továbbra is az általa építési vállalkozóként jellemzett Nagy Andrástól bérli otthonát, és szerinte természetes, hogy a válása után egy ismerőstől kért segítséget a lakhatása ügyében.) A mérlegadatok tanúsága szerint a Nagy András nevén lévő cégek profitjából a miniszter válása után Rogán-Gaál Cecíliától megvásárolt balatonlellei nyaralóra sem futotta volna, nemhogy a milliárdos értékű lakóházra.

Ezek után derítettük ki, hogy Nagy András egyik cége, a Brassolis Ingatlanhasznosító Kft. megvásárolt egy XII. kerületi telket, amelyre egy luxuskategóriás családi házat építettek fel. Amikor megkérdeztük, hogy a fia, Rogán kabinetfőnöke, Nagy Ádám használja-e az épületet, egy ügyvédi levél jött válaszul, mely szerint a feltett kérdések személyes adatok megismerésére irányulnak. Az ügyvéd közölte, hogy egyik megkérdezett sem tartja magát közszereplőnek, így nem kívánnak válaszolni. Kovátsits azt is megjegyezte, hogy a közszereplőket is megilleti a magánélet védelme.

Ez kétségtelen, ahogyan az is, hogy a Rogán Antal árnyékában kinövő milliárdos ingatlanvagyon közérdeklődésre tart számot. A szóban forgó ingatlan pedig nem egy magánszemély, hanem egy vállalkozás tulajdona.

Visszatérve a nyomozás lezárásához: a KR NNI hangsúlyozta, hogy a jelentős érdeksérelem megítélésénél nem lehet egyedüli szempont a sértett szubjektív érdekeinek szem előtt tartása, és a

Nagy Ádám lakóhelyének beazonosíthatósága révén elszenvedett érdeksérelem nem éri el a társadalmi megítélés szempontjából objektív mértékű jelentős mértéket.

A rendőrség megvizsgálta egy másik bűncselekmény, a tiltott adatszerzés esetleges megvalósulását is, ennek feltétele azonban a huzamosabb ideig tartó megfigyelés, ami a fényképek egyszeri elkészítésével nem valósult meg. Ezekre figyelemmel a nyomozóiroda a büntetőeljárást megszüntette, ugyanakkor az állítólagos magánlaksértés, illetve „pilóta nélküli légijárművel végzett jogosulatlan tevékenység” miatt megküldte az eljárás során keletkezett iratokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szabálysértési Hatóságának.

Időközben, még 2022 szeptemberében kiderült, hogy Nagy Ádám nem csak a rendőrségen jelentette fel lapunkat: beadvánnyal fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) is, melyben személyes adatai kezelését kifogásolta. A hatóság elnöke, Péterfalvi Attila arról tájékoztatta lapunk kiadóját, hogy Nagy szerint – mivel a lakóhelyéül szolgáló ingatlan címe nem azonos a Belügyminisztérium lakcímnyilvántartásába bejelentett lakcímével – a 24.hu újságírója jogellenesen szerezte meg és hozta nyilvánosságra a személyes adatait. A NAIH a beadvány nyomán vizsgálatot indított.

Amint már említettük, a cikk nem állította, hogy Nagy Ádám a mártonhegyi villában lakik, hiszen a nyilvánosan elérhető cégadatok között továbbra is egy belvárosi cím szerepel lakóhelyeként, csupán azzal kapcsolatban tettünk fel kérdéseket a luxusingatlant birtokló cég tulajdonosának, Nagy Ádám édesapjának, hogy valóban a fia használja-e azt, amint az a tudomásunkra jutott. Emellett azzal érveltünk, hogy személyes adatokat legfeljebb a közvélemény tájékoztatása érdekében kezeltünk.

A hatóság megállapította, hogy „a cikkek közérdeklődésre számot tartó ügyről számolnak be, a kifogásolt adatkezelések azonban az érintett lakóhelyével, vagyis otthonával, magán- és családi életével is kapcsolatba hozhatók.” A NAIH is megerősítette ugyanakkor, hogy az ingatlan címe és pontos fekvése – a kerületszintű elhelyezkedésen kívül – nem vált ismertté, a közzétett felvételeken pedig nem szerepeltek emberek.

Mivel a drónnal készült felvételeket lapunk törölte a cikkből és a belső rendszereiből is, az adatvédelmi hatóság az ügyben további intézkedést nem tartott szükségesnek, és az ügyet 2023 januárjában lezárta.

Miért fontos a mártonhegyi villa?

Így – bár a rendőrségi nyomozás még tartott Nagy Ádámék feljelentése nyomán – ez utóbbi fejleményről is beszámolhattunk 2023 februárjában, amikor ahhoz is közelebb kerültünk, miért különösen fontos az, hogy egy évvel korábban megírtuk a mártonhegyi villa történetét. A büntetőügy nyomozati irataiból kiderült ugyanis, hogy az addig feltételezettnél is bizalmasabb kapcsolat lehetett Schadl György, a végrehajtói kar egykori, akkor már letartóztatásban ülő elnöke és Rogán Antal kabinetfőnöke között.

Farkas Norbert / 24.hu Schadl György a 2023. május 18-án tartott tárgyalását követően a Fővárosi Törvényszéken.

A 24.hu által megismert dokumentumok szerint a nyomozók részletesen elemezték az ügy negyedrendű vádlottjának, M. V.-nek a naplóbejegyzéseit, valamint a telefonján elmentett szöveges üzeneteket. A férfi Schadl bizalmas munkatársa volt, aki a végrehajtók elnökének sofőrjeként és személyi asszisztenseként dolgozott. A telefonjáról lementett bizonyítékok szerint Schadl mindenféle ügyes-bajos dolgát ő intézte, naplóbejegyzései szerint feladatai közé tartozott a készpénz szállítása, autóügyek bonyolítása és a pénzváltás is.

E naplóbejegyzések között szerepelt egy 2021. április 23-ára rögzített feladat. A délután 4 órára időzített bejegyzés szerint a férfinak Nagy Ádámot kellett felhívnia, és elvinnie hozzá egy autót. A bejegyzés alapján egyértelmű, hogy Rogán Antal kabinetfőnökéről van szó,

a sofőr ugyanis feljegyezte a címet, ahova mennie kell: azt a mártonhegyi luxusingatlant, amelyről 2022 februárjában írtunk először mint Nagy András ingatlanportfóliójának újabb darabjáról, és amelyről Nagy Ádám éppen az ellenünk indított jogi eljárásokban nyilatkozott úgy, hogy az az ő lakóhelye.

Az a naplóbejegyzésből nem derült ki, hogy Schadl György bizalmasa milyen autót és miért vitt Nagy Ádámnak. Ezekre a kérdésekre sem a Miniszterelnöki Kabinetiroda, sem a részben állami tulajdonba került Vodafone igazgatóságába időközben beülő Nagy Ádám nem adott választ akkor, hiába kerestük őket.

Ráadásul a Nagy Ádám név egy másik naplóbejegyzésben is felbukkan. Igaz, ez alkalommal már nem azonosítható be egyértelműen, hogy Rogán jobbkezéről van-e szó, vagy csupán egy névrokonáról. A bejegyzés szerint Schadl emberének 2021. október 8-án egy autókereskedésből kellett elhoznia egy Mini Cabrio típusú gépjárművet, és azt kellett elvinnie egy bizonyos Nagy Ádámhoz. Megjegyzésként az szerepel, hogy „1 120 000 kesztyűtartóba”.

Szintén a nyomozati iratokból derül ki az, hogy Schadl György többször találkozott egy Nagy András nevű férfival. Vele vagy az Orbán Viktor miniszterelnök főhadiszállásául is szolgáló Karmelita kolostorba, vagy a Garibaldi utca 2. szám alá beszélt meg találkozót, ami a Miniszterelnöki Kabinetiroda címe. Azt nem tudni biztosan, hogy a szóban forgó Nagy András kicsoda, de tény, hogy a kabinetminiszter jobbkezének teljes neve Nagy Ádám András, és – mint többször említettük – az édesapját Nagy Andrásnak hívják.

Mindezek az információk azonban nem kerültek be a Schadl-ügy vádiratába. Ezzel kapcsolatban az ügyészség azt követően kezdett el magyarázkodni, hogy Magyar Péter, Varga Juditnak a NER-ből kicsekkoló exférje azt állította, hogy Schadl Rogán embere volt, és közzétett egy hangfelvételt, amelyen felesége, az akkori igazságügy-miniszter arról beszél, hogy Rogánék „kihúzatták magukat” a Schadl-ügy vádiratából.

Fürcht Pál, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője Nagy Ádámmal kapcsolatban a sajtótájékoztatóján azt mondta:

Az, hogy valakinek kapcsolata van egy vádlottal, az bűncselekmény gyanúját nem jelenti.

Mint ahogy az sem, hogyha „valaki autókereskedőkkel jóban van, és segít egy autót megszerezni.” A főügyész szerint a terhükre rótták, hogy nem tudják ki az a Tóni, Barbara és Ádám, akiket Magyar Péter Rogán Antalként, Rogán Barbaraként és Nagy Ádámként azonosított. Fürcht szerint tudják, de nem találták nyomát olyan 10, 20 vagy 35 éves üzletnek, mint amire a nyomozati iratok között utaltak. A nevek Schadl és egyik orvos ismerőse között kerültek szóba, aki egy magán-mentőszolgálat ügyvezetőjeként kék villogót intézett a végrehajtók elnökének. Rogán ugyanakkor a már említett 444-es interjúban azt mondta: nem találkozott a férfival, hacsak nem a Covid-járvány idején, amikor többször kért koronavírustesztet, és mindenki maszkot viselt, de ha így történt is, akkor sem beszélgetett vele több évtizedes távlatú üzleti ügyekről. Azt nem tudta kizárni, hogy Nagy Ádám esetleg találkozott az orvossal, de erről nem volt tudomása. Ugyanezt mondta el az ügyészségen is, amikor a Magyar-féle hangfelvétel kapcsán tanúként kihallgatták.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség júniusban megszüntette a Magyar által közzétett hangfelvétel okán indított nyomozást. Az eljárást megszüntető határozatból kiderül, hogy a Schadl-ügyben eljáró ügyész szerint a Schadl György sofőrjének naptárjában szereplő  bejegyzés – ami arra utal, hogy a férfi két autót is vitt Nagy Ádámnak – „önmagában semmilyen bűncselekmény gyanúját nem kelti.” A Mini Cabrióról pedig azt mondta: „Az eljárás során ezt az autót mi nem vizsgáltuk, ezért nem tudjuk, hogy valóban volt-e bármennyi pénz a kesztyűtartóban.”

Három a magyar igazság

Amint említettük, a rendőrség 2023 májusában megszüntette a Nagy Ádám kezdeményezésére indult büntetőeljárást, de magánlaksértés, illetve „pilóta nélküli légijárművel végzett jogosulatlan tevékenység” miatt megküldte az iratokat a BRFK Szabálysértési Hatóságának, amely – az ekkor már másfél éve tartó jogi procedúra során először –

2023 nyarán a 24.hu öt munkatársát is meghallgatta tanúként a cikk keletkezéséről: a főszerkesztőt, a főszerkesztő-helyettest, két újságírót és egy fotóriportert.

Hogy a következő bő fél évben mi történt a történtek tisztázása érdekében, azt nem tudjuk, csupán azt, hogy lapunk munkatársait a szabálysértési ügyben sem marasztalták el. A BRFK 2024. március 11-én arra hivatkozva szüntette meg az eljárást, hogy két év elteltével – elévülés miatt – már nincs helye szabálysértési felelősségre vonásnak és így a további vizsgálatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik