Belföld

Rogán Antalt is kihallgatták Magyar Péter hangfelvételével kapcsolatban, ami az ügyészség szerint tárgyi tévedésekkel van tele

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Kilenc tanút, köztük a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antalt is meghallgatta, és 17 ezer oldalnyi dokumentumot vizsgált meg az ügyészség a Magyar Péter által közzétett hangfelvétel nyomán, erről számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvívője és Fürcht Pál főügyész, amikor bejelentették, hogy a Fővárosi Nyomozó Ügyészség megszüntette a nyomozást a Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel készített felvétel ügyében.

A hvg.hu tudósítása Kovács közölte, az, hogy Schadl György Rogán embere-e – amint Varga Judit és volt férje beszélgetésében elhangzik – nem minősíthető bűncselekménynek, és az eljárás során nem is találtak feltárható kapcsolatot a miniszter és a végrehajtói kar elnöke között. Az ügyészség azt is vizsgálta, elmulasztott-e valaki feljelentést tenni a Schadl-ügyben, illetve kihúztak-e bármit a nyomozati iratokból, továbbá Völner Pál igazságügyi államtitkárt valóban figyelmeztették-e a legmagasabb szintről a nyomozásról.

A nyomozás megállapította, hogy 2021 novembere előtt egy kormánytag sem tudott az ügyről, így senki nem mulasztotta el feljelentési kötelezettségét.

Fürcht elmondta, hogy Varga Juditot is kihallgatták, és a volt igazságügyi miniszter azt vallotta, nem tudott a nyomozásról. Ezt állította Rogán is, akinél néhány nappal Schadl őrizetbe vétele előtt járt a Karmelita kolostorban Völner Pál, akinek ezután megváltozott a viselkedése a végrehajtói kar vezetőjével.

Azzal kapcsolatban, hogy Rogánék kihúzatták-e magukat az iratokból, a főügyészség azt közölte, hogy

Varga Judit pletykákat osztott meg férjével.

Sem a hangfelvételen említett „Detti” és „Zsani”, sem Rogán Antal nem járt az ügyészség épületében.

A nyomozók szerint a Varga-féle hangfelvétel tárgyi tévedésekkel van tele, melyek kizárják, hogy nyomozati iratokból szerezték volna az információkat. Az ügyészség végül arra jutott, hogy a nagy terjedelmű iratanyag manipulálását lehetetlen lett volna még belső segítséggel is megtenni.

Az előzmények

Magyar Péter március végén hozott nyilvánosságra egy magánbeszélgetésről készült hangfelvételt, amit volt házastársával, Varga Judit egykori igazságügyi miniszterrel folytatott. Ebben Varga szájából elhangzik az, hogy az ügyészégen belül a legfőbb ügyész nem ura a helyzetnek, ezért nem tudták az ügyet teljesen elsikálni, bár Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-ügy vádiratából.

Az ügyészség erre akkor úgy reagált, „helytálló az a hangfelvételen szereplő megállapítás, amely szerint Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget. A legfőbb ügyész vezeti és irányítja Magyarország Ügyészségét, ahol a törvények uralma érvényesül.”

Miután kihallgatták, Magyar arról beszélt, az ügyészségtől nem kapott választ arra, hogy milyen nyomozati lépéseket kívánnak tenni, de véleménye szerint nem tehetnek mást, mint hogy tanúként behívnak kormánytagokat, és a miniszterelnököt is meghallgatják. Azóta Varga Juditot és Gulyás Gergelyt is meghallgatták.

Kapcsolódó
Mi mindent hagyott ki az ügyészség a Völner-Schadl-ügy vádiratából?
Már Magyar Péter színre lépése előtt is látszott, hogy a Völner-Schadl-ügy vádirata nincs összhangban a több mint nyolcezer oldalnyi nyomozati irattal. Varga Judit volt férje mára ígért bizonyítékokat a manipulációra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik