Belföld

Közzétette a Varga Juditról készült felvételt Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter arról beszél, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-ügy vádiratából

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Közzétette az általa beígért, 2023 januárjában készített hangfelvételt Magyar Péter kedden reggel, mielőtt belépett volna a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épületébe, ahol ismét kihallgatják a Völner-Schadl-üggyel kapcsolatban. A lakásukon rögzített felvételen Magyar az akkori feleségével, Varga Judit igazságügyi miniszterrel beszélget, állítása szerint azután, hogy Varga azt mondta a kormányról, hogy az egy maffia, amiből nem lehet kilépni.

A kevesebb mint kétperces felvételen Varga Magyar Péter felvetésére Rogán Antallal kapcsolatban azt mondja: „magukat kihúzatták” a Schadl-ügy vádiratából, illetve

javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be.

Azt viszont, hogy Schadl György, a végrehajtó kar volt elnöke Rogán Antal embere, a felvételen Magyar Péter mondja ki, igaz, arra hivatkozva, hogy ezt mondta korábban Rogán és „Gergő” is (feltehetően Gulyás Gergely, mivel Magyar korábban jelezte, hogy a Miniszterelnökség vezetőjének neve is előkerült a beszélgetésben) – ezzel kapcsolatban Magyar azt kérdezi a feleségétől, hogy akkor miért nem védték meg, miért hagyták őt bent a börtönben.

Varga erre úgy fogalmaz: „nem volt több lehetőségük, ez a nagy probléma”, mire Magyar visszakérdez: „Az ügyészség független?”

A volt miniszter válasza szerint

ez egyértelműen mutatja, hogy ez azért történhetett meg, mert az ügyészégen belül Polt (Polt Péter legfőbb ügyész – a szerk.) nem ura a helyzetnek.

Magyar erre úgy összegez, „tehát valaki lehallgatott valamit, és azt már nem tudták kiszedni az iratokból”, amire a felesége helyesel. Majd Varga Judit kijelenti:

Meg elindult, és utána egyre durvábban gyűltek a bizonyítékok, és akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba (…) Nem hagyta abba. Már tavasszal szóltak neki.

Magyar Péter a múlt heti kihallgatását követően három állítást tett az ügyészségen:

  1. Schadl György „Rogán Antal propagandaminiszter embere” volt
  2. A nyomozás lezárulta és a végrehajtó kamarai elnök meggyanúsítása és őrizetbe vétele előtt fél évvel a kormány tudott arról, hogy nyomozás és titkos megfigyelés zajlik, és erről tájékoztatták a később ugyancsak meggyanúsított és megvádolt Völner Pál igazságügyi államtitkárt, Varga Judit helyettesét is,
  3. „Rogán Antal és/vagy az emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták az ügyészségi iratokat: vagy kivettek, kihúztak, vagy megmásítottak benne dolgokat”.

Magyar azt állította, hogy ezekre bizonyítékai vannak, ezért az ügyészség keddre újra megidézte őt folytatólagos tanúkihallgatásra azzal, hogy a bizonyítékait hozza magával. Hétfőn pedig már az is kiderült, hogy Magyar a volt felesége, Varga Judit állításaival igyekszik alátámasztani állításait.

Frissítünk!

„A sajtóban megjelenő pletykákat felolvasta, és mivel már napok óta terrorizált, azt mondtam, amit hallani akart, hogy minél előbb szabaduljak. Egy ilyen helyzetben minden emberrel előfordulhat, hogy megfélemlített állapotban olyanokat mond, amiket nem gondol komolyan” – így reagált Varga Judit a Facebook-oldalán a felvételek nyilvánosságra hozására. A bejegyzésben verbális és fizikai erőszakkal is vádolja volt férjét. Végül azt írja: „Büszke vagyok arra, hogy az Orbán Viktor vezette kormány igazságügyi minisztere lehettem és arra, hogy a Fidesz tagja vagyok.”

Az ügyészség képtelen állításnak nevezte, hogy a Völner-Schadl-ügyben bárki megsemmisített volna az ügyészségen lévő bizonyítékot, a kormány tagadja, hogy beavatkozott volna a nyomozásba, Magyar kijelentéseit szerintük a bosszúvágy motiválja, Varga Judit pedig a volt férje „meghökkentő ámokfutásáról” írt.

Az egyébként már Magyar Péter színrelépése előtt látszott, hogy a Völner-Schadl-ügy vádirata nincs összhangban a több mint nyolcezer oldalnyi nyomozati irattal, erről részletesen beszámoltunk a kedd reggeli cikkünkben.

Kapcsolódó
Mi mindent hagyott ki az ügyészség a Völner-Schadl-ügy vádiratából?
Már Magyar Péter színre lépése előtt is látszott, hogy a Völner-Schadl-ügy vádirata nincs összhangban a több mint nyolcezer oldalnyi nyomozati irattal. Varga Judit volt férje mára ígért bizonyítékokat a manipulációra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik