Belföld

Mi mindent hagyott ki az ügyészség a Völner-Schadl-ügy vádiratából?

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Rogán Antal kabinetfőnökének szállított autó, megolajozott egyetemi vizsgák, egy évtizedes távlatra szóló biznisz Tóni, Barbara és Ádám között, a Karmelita kolostorban bonyolított találkozók, politikai célra felhasznált végrehajtási adatok – olyan epizódok, amelyekben nehezen érthető okok miatt nem történt felelősségre vonás a Völner-Schadl-ügyben. Csokorba szedtük, miért látszott már Magyar Péter színre lépése előtt is úgy, hogy az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének 72 oldalas vádirata nincs összhangban a több mint nyolcezer oldalnyi nyomozati irattal. Varga Judit volt férje mára ígért bizonyítékokat a manipulációra.

Azok után, hogy múlt szerdán az ügyészség órákon át faggatta a Völner-Schadl-ügyben tanúként, Magyar Péter bejelentette: kedd reggel – az újabb ügyészségi meghallgatása előtt – közzéteszi bizonyítékait, amelyek igazolják azt a három állítást, amit az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyével összefüggésben tett. Magyar azt állította, hangfelvételekkel tudja alátámasztani, hogy

  1. Schadl György, a végrehajtók volt elnöke „Rogán Antal propagandaminiszter embere volt.”
  2. A Schadl és Völner Pál igazságügyi államtitkár elleni nyomozás lezárulta, illetve a végrehajtói kar elnökének meggyanúsítása és őrizetbe vétele előtt fél évvel a kormány tudott arról, hogy nyomozás és titkos megfigyelés zajlik, és erről tájékoztatták a később ugyancsak meggyanúsított, majd megvádolt Völner Pált.
  3. Rogán Antal és/vagy az emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták az ügyészségi iratokat: kihúztak belőle részeket, vagy megmásítottak benne dolgokat.

Magyar állítása szerint az erről szóló információi a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergelytől (akivel régi barátok voltak), illetve volt feleségétől, Varga Judit exminisztertől származnak, de – ahogy mondta – nem csak tőlük. Bizonyítékait állítása szerint kedden átadja a nyomozóknak is. A kormány és az ügyészség is tagadja Magyar vádjait.

Ugyanakkor az már Magyar Péter színre lépése előtt is látszott, hogy a Völner-Schadl-ügy 72 oldalas vádirata nem fedi teljesen a 24.hu által több cikkben ismertetett, több mint nyolcezer oldalnyi nyomozati iratot.

Marjai János / 24.hu Gulyás Gergely, Rogán Antal és Varga Judit a miniszteri bársonyszékben.

Különösen látványos, hogy kimaradtak a vádiratból a Rogán kabinetfőnökéről szóló részek. Mint feltártuk, a nyomozati iratok alapján bizalmas kapcsolat lehetett Schadl György és Nagy Ádám között.

Schadl munkatársának naplóbejegyzéseiből derült ki, hogy a később szintén megvádolt férfinak egy alkalommal Nagy Ádámot kellett felhívnia, és elvinnie hozzá egy autót. Egyértelmű, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal kabinetfőnökéről van szó, a sofőr ugyanis feljegyezte a címet, ahova mennie kellett. Az ingatlanról korábban megírtuk, hogy a miniszter kabinetfőnökének családjához tartozik, sőt Nagy Ádám egy feljelentésben arra hivatkozott, hogy cikkünk miatt a lakóhelye egyértelműen beazonosíthatóvá vált. Az máig nem derült ki, hogy Schadl bizalmasa milyen autót és miért vitt Nagy Ádámnak, ezekre a kérdésekre sem a Miniszterelnöki Kabinetiroda, sem Nagy nem adott választ, hiába kerestük őket.

A vádiratban foglaltak alapján azzal sem foglalkozott érdemben az ügyészség, hogy a nyomozati iratok kitértek egy másik olyan esetre is, amikor felbukkant Nagy neve – igaz ez esetben nem azonosítható be egyértelműen, hogy Rogán jobbkezéről van-e szó. Schadl bizalmasának bejegyzése szerint 2021. október 8-án egy autókereskedésből kellett elhoznia egy Mini Cabriót, és azt kellett elvinnie egy bizonyos Nagy Ádámhoz. Megjegyzésként az szerepel, hogy „1 120 000 kesztyűtartóba.”

Nem tudni, hogy Rogán kabinetfőnökét kihallgatták-e a hatóságok, ezt ugyanis a Központi Nyomozó Főügyészség sem volt hajlandó elárulni kérdésünkre. Pedig nem csupán az említett pontokon bukkant fel Nagy Ádám neve. Mint kiderült, a nyomozók részletesen foglalkoztak azzal is, hogy feltehetően Schadl segített neki a jogi diplomához szükséges vizsgák teljesítésében. A többi közt az olvasható a hivatalos dokumentumokban, hogy akadt olyan vizsga, amelyen a nyomozók szerint ott sem volt Nagy Ádám, sőt még a jelentkezését is Schadl György intézhette.

A nyomozati iratok Nagy Ádám ügye mellett arra is kitértek, hogy végrehajtók és Völner Pál egyik rokonának levizsgázása ügyében is közreműködhetett Schadl, de a vádiratban ez sem szerepel, és a hírbe hozott Szegedi Tudományegyetem és Pázmány Péter Katolikus Egyetem szerint sem befolyásolták náluk a vizsgák eredményét.

A bíróság által már több mint egy éve tárgyalt vádirat arra sem tér ki, hogy

a végrehajtói kar elnökének a miniszterelnök és Rogán Antal hivatalának is otthont adó Karmelita kolostorba és a Rogán-féle minisztérium Garibaldi utcai épületébe is bejárása volt,

pedig a Schadl bizalmas munkatársa által vezetett naplóból látható, milyen találkozókat beszélt meg és bonyolított a végrehajtók elnöke. A napló vezetéséhez a munkatárs gyakran szöveges üzenetekben kapott utasításokat a főnökétől. Ezekből tudható, hogy Schadl többször találkozott egy Nagy András nevű férfival. Vele vagy az Orbán Viktor főhadiszállását jelentő Karmelitába, vagy a Garibaldi utca 2. szám alá beszélt meg találkozót, ami a Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda címe. Azt nem tudni biztosan, hogy a szóban forgó Nagy András kicsoda, de tény, hogy a kabinetminiszter jobbkezének, a már említett Nagy Ádámnak a teljes neve Nagy Ádám András, és az édesapját Nagy Andrásnak hívják. Utóbbi ingatlanügyeiről többször írtunk annak kapcsán, hogy Rogán Antal tőle bérelte a budai luxuslakását, sőt válásuk után ő vette meg Rogán Cecíliától azt a balatonlellei nyaralót is, amit a miniszter vitt a korábbi házasságba.

Rogán egyébként tagadja, hogy valaha is találkozott volna Schadl Györggyel.

Tóni, Barbara és Ádám

A Schadl-ügyben többször is felbukkant Tóni, Barbara és Ádám neve a lehallgatási jegyzőkönyvekben. Ezek szerint a végrehajtók korábbi elnöke például azért találkozott velük, hogy egy nagy, legalább 10–20, de akár 35 évre szóló üzletről egyeztessen. A vádiratból azonban mindhárman kimaradtak. Ezzel kapcsolatban Polt Péter legfőbb ügyész korábban úgy nyilatkozott: a „Tóni, Barbara, illetve Ádám néven említett személyek vonatkozásában bűncselekmények gyanúja nem merült fel”. Magyar Péter az ügyészségen tett vallomása előtt közölte, hogy a korrupciós ügy nyomozati irataiban szereplő Tóni, Ádám és Barbara teljes neve: Rogán Antal, Nagy Ádám és Rogán Barbara. Az viszont egyelőre nem derült ki, hogy erre milyen bizonyítékai vannak Varga Judit volt férjének.

 

Tudható, hogy Nagy Ádám cége pályázat útján megvásárolta a végrehajtói kar tulajdonában álló Szegedi út 35-37. alatti 1800 négyzetméteres ingatlant, ami több száz millió forintot érhet. Nagy állítása szerint bár a cégének mindössze 33 millió forint bevétele volt az utolsó üzleti évben, hitel segítésével szerezte meg az épületet.

Adrián Zoltán / 24.hu Schadl György és társai perének tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken 2023. november 9-én.

Azt sem taglalja a vádirat, hogy Schadl ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából, de úgy érezte, ebben egy bíró akadályozza, ezért bosszúhadjáratot indított ellene, és a lehallgatási jegyzőkönyvek alapján elérte, hogy az igazságszolgáltatás legfelső szintjén is fogadják. Schadl találkozott a Fővárosi Törvényszék elnökével, Tatár-Kis Péterrel, aki közölte vele, hogy a bírót nem lehet kirúgni, de diszkomfortossá lehet tenni az életét, és a csoportvezetői megbízását is vissza lehet vonni.

Azzal sem foglalkozott az ügyészség, hogy az országgyűlési választás kampányában Völner Pál miként próbált visszaélni a Schadl Györggyel való kapcsolatával, hogy megpróbálja lejáratni politikai ellenfelét.

Völner ugyanis a végrehajtói kar elnökétől próbált terhelő adatokat szerezni a Jobbik képviselőjéről, hogy felhasználja azokat a választási kampányban. A fideszes politikus azzal igyekezett volna besározni a kilakoltatások ellen kiálló riválisát, Nunkovics Tibort, hogy jogosult volt ingatlanárverésen részt venni, így kilakoltatásban közreműködni. Amikor az államtitkár információkat kapott Schadltól, megköszönte neki, mire a végrehajtói kar elnöke annyit mondott: „Ne viccelj, ez természetes.”

A Völner-Schadl-ügyben a kezdetektől fogva hírzárlat volt, még azt sem ismerték el a hatóságok, hogy a végrehajtók elnökét elfogták, miközben lapunk már hetek óta kért hivatalos megerősítést ezzel kapcsolatban. Hozzá közel álló jogászok, ügyvédek, végrehajtók ugyanis mind úgy tudták, hogy az elnököt letartóztatták, és telefonon elérhetetlen volt.

Amint megírtuk, Schadl a letartóztatása előtti napon kétszer is járt a Varga Judit vezette Igazságügyi Minisztériumban. Az nem derül ki a nyomozati anyagból, hogy kivel tárgyalt, de ő és Völner Pál három perc különbséggel távozott a minisztérium épületéből 10 óra után. A Telex információja szerint egy nappal korábban Rogánék a Karmelitába rendelték Völner Pált, és értesítették arról, hogy nyomozás zajlik Schadl ellen, és őt is megfigyelik. (Magyar Péter ugyanakkor, mint említettük, azt állítja, hogy Völnert jóval korábban tájékoztatták már a nyomozásról, és ezzel kapcsolatban is bizonyítékokat ígért.)

Schadlt és feleségét végül 2021. november 5-én fogták el a ferihegyi repülőtér prémium parkolójához vezető úton. Schadlt megbilincselték, ruhájából némi papírpénz és egy Audi kulcsa került csak elő. A nála lévő legnagyobb érték a több mint 7 millió forintra becsült, 18 karátos aranyból készült Breguet karóra volt, amit a megbilincselésekor csatoltak le a csuklójáról. A rendőrök ezután a felesége táskáját és a kocsit is átvizsgálták, ahonnan két diplomata útlevél került elő a nevükre. (Szijjártó Péter külügyminiszter utóbb azt mondta, azért állítottak ki diplomata útlevelet Schadlnak, mert Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium helyettes vezetőjeként ezt kérte.) Őrizetbe vételekor több boríték is volt Schadlnál, az ezekben lapuló pénz értéke külön-külön is több millió forint volt. Később az eljárás során hatalmas vagyont foglaltak le a házaspárnál, aminek részbeni elrejtése miatt emeltek vádat Schadl felesége ellen is.

A végrehajtók elnöki posztjáról végül távozó Schadl nemrég két év raboskodás után házi őrizetbe került azután, hogy az ügy fontosabb tanúit meghallgatták a bíróságon.

A korrupciós ügy tárgyalása tavaly februárban kezdődött el. Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig. Mindketten tagadták bűnösségüket.

Szajki Bálint / 24.hu Völner Pál

A fő vádpont lényege szerint Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. Ezekkel kapcsolatos konkrétumokról a koronatanú nem tudott beszámolni. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy kivétellel mindegyik megvádolt végrehajtó beismerte a bűnösségét, ami nehezíti Völner és elsősorban Schadl védekezését.

Kapcsolódó
Rogán Antal kabinetfőnökéhez vezet Schadl György bizalmasának naplója
A végrehajtói kar elnökének a Karmelita kolostorba és a Rogán Antal vezette minisztériumba is bejárása volt, míg bizalmasa Nagy Ádámnak, Rogán kabinetfőnökének vitt el egy autót a nyomozati anyagok szerint. A vádiratba ez már nem került be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik