Belföld

A határokon túl is ünnepeltek

Kézdivásárhelyen kiállították az egyetlen épségben maradt ágyút, amelyet még Gábor Áron öntött több mint 160 évvel ezelőtt.

Szabad, egyenlő, testvéri életet, igazi demokráciát kell teremteni Erdélyben, Romániában – mondta hétfőn Marosvásárhelyen Markó Béla a Romániai Magyar Demokrata Szövetség március 15-i központi ünnepségén.

A politikus a magyarok helyzetének egyértelmű javulásának bizonyítékaként emlékezett vissza arra, hogy húsz évvel ezelőtt még egyetlen magyarul kiírt szó, a „gyógyszertár” felirat felbukkanása miatt pillanatok alatt ezreket sikerült összegyűjteni a magyarok ellen, most pedig a román kormány miniszterelnök-helyetteseként hiába bírálják egyesek, mert hivatalos bukaresti kormányfejléccel magyarul küldött levelet magyar embereknek.

„Megnyugtatok mindenkit, ezután is magyarul fogok írni azoknak, akik magyarul írnak nekem” – szögezte le Markó.

A pártelnök hangsúlyozta, hogy a jó ügy érdekében össze kell fogniuk a románoknak és magyaroknak, akár az együttes kormányzás révén is, nem szabad tűrni, hogy bárki is ismét száműzni próbálja a magyar nyelvet a nyilvános életből.

Kézdivásárhelyen rendkívüli esemény övezte az ünnepséget, hiszen kiállították Gábor Áron 1848-as szabadságharcos rézágyúját, amelynek egyedüli megmaradt példánya negyven év után került ismét Székelyföldre. Tőkés László európai parlamenti képviselő azt hangsúlyozta, hogy az autonómia ügyét egyetlen romániai magyar szervezetnek sem szabad kisajátítania. A politikus Gábor Áronnak azt a kijelentését idézte, hogy „lészen ágyú”, majd hozzátette, hogy „lészen autonómia” is.

Csíkszeredában is rendkívüli ünnepséget tartottak, ugyanis a magyar polgári forradalom kitörésének napján húzták fel először a Hargita megyei tanácsnak otthont adó épületre a székely lobogót, amely egy nemrég meghozott önkormányzati döntés szerint Hargita megye zászlója lett.

A román közjogi méltóságok köszöntötték a magyarokat

A romániai magyaroknak magyarságukra és román állampolgárságukra egyformán büszkének kell lenniük – ez az egyik fő gondolata annak a román elnöki hivatal által közzétett ünnepi nyilatkozatnak, amelyben Traian Basescu román államfő köszöntötte a romániai magyarokat.

Emil Boc román miniszterelnök méltatta a Románia és Magyarország, valamint a románok és a magyarok közötti viszony elmúlt években tapasztalt fejlődését. Szerinte ezt a viszonyt ma már a barátság, az együttműködés és a kölcsönös tisztelet jellemzi, és megköszönte a romániai magyaroknak, hogy a románok erőfeszítéseivel együtt hozzájárultak annak kiépítéséhez.

Szlovák értelmiségiek a magyar megemlékezésen

Szlovák értelmiségiek egy csoportja virágokat helyezett el hétfőn, március 15-e alkalmával Petőfi Sándornak a pozsonyi Medikus-kertben álló szobránál. A magyar nemzeti ünnep iránti gesztusértékű megemlékezésen majdnem kéttucatnyi szlovák értelmiségi – író, publicista, képzőművész, színész – vett részt.

„Ha az 1848/49-es forradalmi időszaknak van valamilyen üzenete számunkra, a szlovák-magyar kapcsolatok számára, Közép-Európa számára, akkor az talán az, hogy semmi jóra nem vezet az etnikai elv abszolutizálása. A magyarok és a szlovákok az 1848/49-es forradalmat együtt veszítették el” – jelentette ki Rudolf Chmel irodalomtudós, aki a rendszerváltás után Csehszlovákia utolsó budapesti nagykövete volt.

Beregszászon is ünnepeltek

Kárpátalján ezúttal Beregszászon tartotta központi rendezvényét az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség. Gajdos István, a szövetség elnöke, Beregszász polgármestere beszédében kiemelte, hogy a kárpátaljai magyarságot igencsak próbára tették az utóbbi két-három évben a kormány intézkedései, amelyek az anyanyelvhasználatot és az oktatást vették célba. Most azonban minden esély megvan arra, hogy az ukrajnai elnökválasztás és hatalomváltás után pozitív irányú változások következnek be a kárpátaljai magyarság életében, amihez hozzájárult a közösség tagjainak többsége is, amikor voksaival a kisebbségbarát Viktor Janukovicsot támogatta.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungváron, a város központi parkjában található Petőfi-szobornál tartotta központi rendezvényét, amelynek ünnepi szónoka, Kovács Miklós, a szövetség elnöke, párhuzamot vonva az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc és az ukrajnai magyarság jelenlegi helyzete között, a 162 évvel ezelőttihez hasonló összefogásra, a nemzetükkel való sorsközösség vállalására szólította a kárpátaljai magyarokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik