Belföld

A rendszerváltás utáni legbrutálisabb megszorítás vagy a családok megvédése?

A katatüntetések közepette két napos ülést tart a parlament. A képviselők kedden elfogadhatják az 2023-as költségvetési törvényjavaslatot, de megvitatják többek között az alaptörvény tizenegyedik módosítását is, amely alapján 2024-től ugyanazon a napon lennének az EP- és az önkormányzati választások. Ez az előterjesztés tartalmazza azt is, hogy a megyéket átnevezik vármegyékre.

A kormány kezdeményezésére összehívott rendkívüli ülés a napirend előtti felszólalásokkal kezdődött.

Csárdi Antal az LMP politikusa a rezsicsökkentésről és katáról beszél. Megemlíti, hogy amíg sok százezer ember megélhetését lehetetlenítik el az új katatörvénnyel, addig például jutott pénz a Boszniai Szerb Köztársaságban működő kkv-k bőkezű támogatására.

Fürjes Balázs válaszában egy percen belül nagyjából ötvenszer használja jelzőként a háborút: háborús infláció, háborús energiaválság, háborús recesszió, háborús élelmiszerhiány, sőt háborús munkanélküliség is említésre kerül.

Amit Önök tesznek azt úgy hívják, hogy képmutatás. Önök kormányon mindig csak adót emeltek.

– jelenti ki az államtitkár, hozzátéve, hogy az ellenzéki pártok nem szavazták meg sem a rezsicsökkentést, sem a katát. Szerinte a baloldal mindössze felfordulást akarnak, ugyanis a politikájuk „a megtestesült cinizmus”.

Nem az a megoldás a gazdasági válságra, hogy tüntetőket sokkolóznak a Margit hídon

–  kezdi felszólalását Jámbor András. Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz a kampányban azt hazudta, hogy marad a kata, marad a rezsicsökkentés, erre száz nappal a választás után kidobtak egy olyan tervet, ami pánikba sodorta az országot. Szerinte Garancsit, Mészárost és a kaszinókat kéne megadóztatni, továbbá be kéne vezetni a globális minimumadót. A felszólalás végén a tüntetőktől kapott a petíciót a Párbeszéd politikusa átnyújtja a Fideszes politikusoknak.

Dömötör Csaba államtitkár szerint nem csak Magyarországot sújtják gazdasági nehézségek. Előkerülnek a szokásos talking pointok: háborús infláció, elhibázott szankciós politika. A katáról elmondja, hogy a mostani kormánypártok vezették be, a baloldali kormány alatt ilyen nem volt, ráadásul a most a tüntetők a szemét sem lövik ki.

Szerintem most már Önök is szégyellik ezt az ad hoc kormányzást, ugyanis a Fidesz és a KDNP soraiban nem látok senki

–  jelenti ki Toroczkai László a Mi Hazánk frakcióvezetője, és azt kéri, hogy legalább olyan megszorító csomagokat jelentsenek be, amit átgondolnak.

A politikus szerint olyan mintha „pszichikai hadviselést folytatnának a magyar nép ellen”, hiszen százezrek életét taszították bizonytalanságba napok alatt, ugyanis szerinte például vidéken, a tanyákon élők árammal fűtenek, nem tehetik meg, hogy gázzal fűtsenek.

Tállai András miniszterhelyettes válaszában egy váratlan fordulattal felhívja a figyelmet a háborúra. Szerinte a kormány a katatörvény szigorítása és a rezsicsökkentés szűkítése ellenére továbbra is védi a családokat, a nyugdíjasokat, a munkavállalókat. Hozzáteszi, hogy valójában a megszorítások ellen felszólaló Toroczkai akar megszorításokat.

Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezetője szerint Paks az egész országot el tudná látni árammal. Visszautasítja, hogy örülnének ennek a helyzetnek, és felszólítja a kormánypártokat, hogy ne takarózzanak a háborúval. A jogállami kötelességek teljesítésére szólít fel, hogy ugyanis azokat az Orbán-klán gazdagodása miatt tartja vissza az unió.

Fürjes az időközi választási eredményekkel vág vissza, majd rátér Gyurcsányra: a szocialista miniszterelnök ugyanis hazudott reggel, délben meg este.

Az Önök kormányzása idején Európában Magyarországon kellett jövedelemarányosan a legtöbbet fizetni a gázért és az áramért, az adókat pedig folyamatosan emelték

– mondja az államtitkár, majd kijelenti, hogy „a háború az oka mindennek”. Addig szerinte nem tudnak eredmény párbeszédet folytatni, amíg ezt nem ismerik el, és nem térnek vissza a valóságba.

Z. Kárpát Dániel azt rótta fel a kormánynak, hogy nem védi meg a családokat, mire Menczer Tamás úgy válaszolt, hogy a magyar emberek tudják, hogy ki áll mellettük, ez kiderült április 3-án, amikor a Fidesz-KNDP nyert. Elmondta a már jól ismert fordulatokat, miszerint a kormánynak vörös vonalat jelentett a kőolajjal és a földgázzal kapcsolatos orosz szankciók, merthogy utóbbi teljesen eltörölné a rezsicsökkentést. Menczer arra is utalt beszédében, hogy a Jobbikban tapasztalható kaotikus helyzet miatt érezheti frusztrálnak magát Z. Kárpát.

Vadai Ágnes (DK) napirend előttijében kijelentette:

az Orbán-kormány a rendszerváltás utáni Magyarország legbrutálisabb megszorítását fogja bevezetni a következő hetekben.

Az ellenzéki politikus szerint az Orbán-kormány történelmi lehetőséget szalasztott el azzal, hogy nem zárkóztathatta fel volna hazánkat az Európai Unióhoz, helyette „kirabolták” Magyarországot. Hozzátette, a forint gyengítésével jól jártak „a Fidesz oligarchái” és a Magyarországon megtelepedett multinacionális cégek is. Vadai úgy véli: az orbáni infláció, a gyenge forint, a magas államadósság és a magas államháztartási hiány mind hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen gazdasági helyzetbe sodorja az országot.

Kapcsolódó
„Ilyen mocskos, kiszipolyozó kormánya még nem volt az országnak” – a rezsicsökkentés csökkentéséről kérdezték a kormány tagjait
A parlament hétfői ülésnapján az interpellációk között is kedvelt téma volt a megszorítások kérdése.

Dömötör Csaba államtitkár nagyjából elismételte a kormányzati álláspontot, majd Hollik István következett, aki szerint a „brüsszeli döntéshozók” „stratégiai nyugalom” és béke helyett az elhúzódó háborút választották. Hollik szerint Nyugat-Európában gyakorlatilag már energiahiány van és a szankciók nem Oroszországnak, hanem Európának fájnak. A fideszes politikus továbbra is úgy véli, hogy az energiahelyzet veszélyhelyzetének a magyar családok megvédése a célja. Hollik megjegyezte, hogy a baloldal valószínűleg azért kritizálja a rezsicsökkentés csökkentését, mert „az Apró-villa kicsúszik az átlagfogyasztásból”. Kijelentette:

A Fidesz-KNDP az egyedüli Európában, amely erős árkorlátozással védi a családokat.

Fideszes felszólalásra fideszes válasz érkezett Menczer Tamás részéről, aki Németországot hozta példaként, ahol a gázár – állítása szerint – a hatszorosára drágult és – mondja az államtitkár– arról megy a vita, hogy ezt az áremelkedést hogyan hárítsák át a fogyasztókra.

Menczer azt is hibaként rótta fel Németországnak, hogy az egyik városban melegedőket készítenek majd elő azoknak, akik egy esetleges energiaválság idején nem tudják majd fűteni a lakásukat.

Kósa Lajos felszólalásában arról beszélt, hogy a magyar határok „soha nem látott nyomás alatt vannak”, keleten az ukrajnai menekültek, a déli határokon pedig a menekültek miatt. Kijelentette: egyre nő az embercsempészek aktivitása és egyelőre nem látszik, hogy kisebb lenne a nyomás. Az éhezés miatti migrációs nyomás pedig egyre inkább erősödni fog az ukrán gabonaexport szünetelése miatt – tette hozzá, és megjegyezte, hogy a Fidesz-frakció támogatja a határvadász ezredek létrehozását. Válaszában Rétvári Bence azt mondta, hogy a „baloldal” Magyarországon és külföldön is a határkerítés ellen van és inkább az integrációt támogatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik