Belföld

„Ilyen mocskos, kiszipolyozó kormánya még nem volt az országnak” – a rezsicsökkentés csökkentéséről kérdezték a kormány tagjait

A parlament hétfői ülésnapján az első interpellációban Varga Zoltán (DK) édesanyja példáját említette, aki 120 ezer forintos nyugdíja mellett több tízezer forinttal fog nőni a rezsije úgy, hogy az őszi-téli időszakban is csak a minimális mértékben fog fűteni. Varga szerint a kormány a rezsicsökkentés megvédéséről beszélnek, miközben az új adókivetés, a banki műveletek díjának, az élelmiszerárak növekedése, a vízhiány, a közműszolgáltatók tönkretétele az valójában rezsinövelés.

Varga ócska hazugságnak nevezte a rezsicsökkentést és szerinte szégyen, amit a kormány az országgal tesz.

A kormány részéről Fónagy János államtitkár válaszolt, aki szerint Varga belekeveri az édesanyját a napi politikai csatározásába. Fónagy válaszában kijelentette, hogy Varga édesanyja már élt akkor, amikor az országban háború volt, sok mindent megélt, és nem örül annak, hogy a fia beleáll a körülötte élők „alaptalan vádaskodásába”. Az államtitkár válaszából az is kiderült, hogy ő nem szavazott az Európai Unióra. Fónagy szerint az ellenzék sosem értett egyet a rezsicsökkentéssel, miközben most kiállnak mellette.

Hogy veszi magának a bátorságot, hogy az én édesanyám nevében velem szemben bármilyen vádaskodást megfogalmazzon? (…) Az édesanyám azt mondta, hogy az ő életében ilyen mocskos, kiszipolyozó kormánya még nem volt az országnak,

reagált Fónagy válaszára Varga Zoltán.

Sas Zoltán jobbikos politikus a több mint hatszáz önkéntes tűzoltó egyesület nevében szólalt fel, mondván az egyesületek a bevételei már nem fedezik a kiadásaikat, miközben fontos szerepet látnak el a települések életében. A mostani kiadásaik már az üzemanyagot se nagyon fedezik, miközben az országot sújtó szárazság miatt egyre nagyobb a tűzveszély.

Rétvári Bence miniszter-helyettes elismerte, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek valóban nagyon nagy értéket képviselnek és hozzátette, hogy amióta Fidesz-kormány van, azóta egyre több ilyen egyesület van. A kormány – tette hozzá – többszörösére emelte a támogatást, amely most összesen 700 millió forintot jelent. Igaz, Sas Zoltán éppen arról beszélt, hogy pont ez az összeg nem elegendő, és aztán nem is tudta elfogadni a választ.

Sebők Éva (Momentum) úgy véli, hogy Magyarország hamarosan a CSOK-károsultak országa leszünk, mert a jegybanki alapkamat növekedése miatt a büntetőkamatok egyre magasabbak lesznek, ami egy 10 millió forintos, három vállalt gyerekes CSOK esetén azt is jelentheti, hogy 40 millió forintot kell visszafizetnie a házaspárnak.

Sebők megkérdezte, hogy a kormány kíván-e valamit tenni ennek érdekében, mire Vitályos Eszter miniszterhelyettes válasza az volt, hogy a szocialista kormányok hogyan támadták a családokat, szemben a polgári kormányokkal, amelyek családbarát fordulatot hirdettek, de hozzátette, hogy azon dolgoznak, hogy méltányos megoldás szülessen.

Kapcsolódó
A rendszerváltás utáni legbrutálisabb megszorítás vagy a családok megvédése?
A kata és a rezsicsökkentés csökkentése is szóba került hétfőn a napirend előtti felszólalásokban.

Gurmai Zita balatonaligai Club Aliga miatt szólalt fel, amely az alaptörvényt és a környezetvédelmi szabályokat semmibe véve, környezetkárosító módon, közpénzből építik be a partmenti területet, annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánított és megsemmisített néhány törvényi passzust, amelyek megkönnyítették a Balaton-part beépítését.

Lázár János miniszter örült neki, hogy az ellenzék is fontosnak tartja a Balaton kérdését, de szembesülnie kell azzal, hogy a természet megvédésének szempontja egybeesik azzal, hogy folyamatosan nő azok száma, akik állandó vagy átmeneti jelleggel a tó partján tartózkodnak, az infrastruktúra azonban ezt nem követte. Felhívta ugyanakkor Gurmai figyelmét arra, hogy Balatonvilágos lakói, illetve önkormányzata úgy döntött, hogy a település ezen része beépíthető, a parlamenti képviselők pedig nem mehetnek szembe a helyi közösség akaratával. Lázár kiemelte, hogy az építési engedélyezési eljárás még nem kezdődött el. Az országos tervtanács pedig gondoskodni fog arról, hogy a környezetromboló, ízléstelen építkezés vagy a túlépítkezés veszélye ne fenyegessen – tette hozzá a miniszter.

Novák Előd (Mi Hazánk) azt kérdezte, hogy a kormány miért „tűri meg” az LMBTQI+ szervezetek Pride-felvonulását. Válaszában Répássy Róbert miniszterhelyettes, államtitkár kiemelte, hogy Novák interpellációjának nagyobb része véleménynyilvánítás volt az eseménnyel szemben (Novák „deviánsnak” nevezte az LMBTQI+ személyeket), ezért arra nem kívánt reagálni. Helyette elmondta, hogy a gyülekezési törvény alá tartozó eseményt csak akkor lehet megtiltani, ha az a közrendet veszélyezteti vagy mások jogainak szükségtelen és aránytalan sérelmével jár. Novák nem fogadta el a választ.

Berki Sándor (Párbeszéd) interpellációjában arra hívta fel a figyelmet, hogy drasztikusan csökkenhet ősztől a közfoglalkoztatottak száma, és ez a kistelepüléseket és nagyobb városokat egyaránt érinthet. Forráshiány vagy státuszhiány miatt egyetlen álláskereső sem fog elesni a közfoglalkoztatás lehetőségétől – válaszolta Rétvári Bence, hozzátéve, hogy azok, akik már tíz éve közfoglalkoztatottak, továbbra is bent maradhatnak a rendszerben.

Bakos Bernadett (LMP) interpellációja arra vonatkozott, hogy mikor ismeri be a kormány azt, hogy rekordszintű ma az üzemanyag-fogyasztás Magyarországon, miközben energiaválság van. Ehelyett arra kellene ösztönözni az embereket, hogy inkább a közösségi közlekedést válasszák. Válaszában Koncz Zsófia, a többi fideszes válaszadóhoz hasonlóan, a korábbi, baloldali kormányokat kritizálta, de ezzel együtt szerinte a közös gondolkodásra van szükség. Koncz szerint nem szabadna támadni az üzemanyag-árstopot, mert ez most egy nagy segítség.

Gréczy Zsolt (DK) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kata előtt is volt egyszerűsített adó, az eva, és hogy mindkettőt az Orbán-kormány szüntette meg. „Önök azt mondták, hogy minden rendben van” – jelentette ki a politikus, miközben kiderült, hogy a Fidesz mindenkit becsapott.

Mikor kezdik meg a katás vállalkozások érdekében az érdemi egyeztetést?

Tállai András miniszterhelyettes sokadszorra is elismételte azt, hogy a kata létrehozását nem támogatta a DK. Tállai megjegyezte, hogy aki ezentúl nem fog tudni katázni, annak lesz lehetősége átalányadózásra. A fideszes politikus szerint „nem hisztériát kell kelteni”, hanem tájékozódni kell és mindenki meg fogja találni a számára megfelelő megoldást.

Gréczy reakciójában megjegyezte: az ellenzék nem riogat, hanem Gulyás Gergely volt az aki előbb azt mondta, hogy nem lesznek megszorítások, majd egy héttel később bejelentették a rezsicsökkentés csökkentését és a kata korlátozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik