Kultúra

Máramaros megye vette meg Teleki Pál egykori, rég felújításra szoruló kastélyát

Youtube
Youtube
A Pribékfalván álló épület felújítása a tervek szerint akár már jövőre elindulhat.

A romániai Máramaros megye önkormányzata megvásárolta a Szamos-parti Pribékfalva (Pribilesti) Teleki-kastélyát, melynek egykor gróf Teleki Pál magyar miniszterelnök volt a tulajdonosa – olvasható az MTI a Krónika erdélyi magyar napilap híre alapján született írásában.

Az adásvételt nemrégiben Ionel Bogdan tanácselnök jelentette be, rögtön az önkormányzati testület ülése után, amin megszavazták

a 210 ezer eurós, azaz 77,2 millió forintos

adásvételi szerződés aláírását. Az épület eddigi tulajdonosa a Castel Pribilesti Kft. volt, amelynek tulajdonosa Gerd Alexander Schütz, a Deutsche Bank igazgatótanácsában tavaszig helyet foglalt osztrák üzletember.

A 2011-es népszámlálás szerint 787 fős Pribékfalván tíz évvel ezelőtt egyébként mindössze ketten vallották magukat magyarnak.

Az 589 négyzetméter belterű ingatlanhoz 6727 négyzetméteres birtok is tartozik, melyen egy nagy melléképület is áll.

A művésztelepéről híres Nagybányától alig húsz kilométerre álló neoreneszánsz kastély födémét korábban már renoválták, ablakai azonban hiányoznak, sőt, vakolatának jó része is lehullott. A kitűzött célon ez persze nem változtat: Bogdan szerint a megye turisztikai célt szán az épületnek, így többek közt egy múzeumot is kialakítanak majd benne.

A felújítást a tervek szerint 2022-ben kezdeményezik majd, így a munkálatok akár már néhány hónap múlva is megindulhatnak.

Az épületet az íróként és politikusként is jelentős egykori belügyminiszter, gróf Teleki Géza eredetileg nyári rezidenciaként építette, mai, historizáló arcát pedig 1897-ben, egy szintráépítéssel, illetve teljes homlokzatátalakítással érte el.

A kastélyt gróf Teleki Pál miniszterelnök 1920 és 1921, majd 1939 és 1941 közt, többek közt vadászatokra használta. Az épületet a birtokkal együtt 1949-ben államosították, majd a román szocializmusban a mezőgazdasági termelőszövetkezet székhelye volt, sőt, gabonalerakatként is működött.

Az épület 2019-es állapotát ez az alig négyperces videó foglalja össze:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik