Belföld

Délkelet-Ázsia – segélyezők, segítség!

A szökőárról készült képsorok az egész világot megmozgatták, de a pénz és a segélyek nem oldanak meg mindent. Megjelentek a katasztrófa vámszedői is.

Éri ugyan sok és jogos kritika, de a televízió és az internet jócskán hozzájárult ahhoz, hogy már-már világméretű az együttérzés és segítőkészség az ázsiai tragédia áldozatai iránt. A karácsony másnapján történt katasztrófa, melyről viszonylag bőséges terjedelemben számoltak be a híradások, a korábbi szörnyűségekhez képest erősebb szolidaritást váltott ki, különösen a fejlett országok lakosainak körében. 



Délkelet-Ázsia – segélyezők, segítség! 1


Az egyes országok egymástól függetlenül különféle nagyságú összeget ajánlanak fel. Ezenkívül az EU fejlesztési segélyezésért felelős biztosa nemrég közölte, hogy az uniós államok összesen mintegy 300 millió eurót juttatnak a katasztrófasújtotta országoknak, a Világbank korábban 250 millió dollárnyi támogatást szavazott meg, az Ázsiai Fejlesztési Bank pedig 325 millió dolláros gyorssegélyt folyósít a kezdeti újjáépítésekre. Az eddig felajánlott segélyek összértéke eléri a kétmilliárd dollárt.








A két Bush és Clinton
A hivatalban levő amerikai elnök és két elődje közös nyilatkozatban szólították fel az amerikaiakat, hogy támogassák a délkelet-ázsiai katasztrófa túlélőit. George Bush hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat 350 millió dollárra emelte a segély összegét, amelyet szökőár sújtotta területekre küldenek Ázsiába.


A magyar kormány összesen 1,2 millió amerikai dollárral kíván hozzájárulni a délkelet-ázsiai természeti katasztrófa nyomán létrejött nemzetközi segélyezési programhoz, ezt az összeget a különböző szervezetek felajánlásai további 1-2 millió dollárral egészítik ki – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott a katasztrófa károsultjainak segítséget nyújtó szervezetek vezetőivel.

A bürokrácia is beszáll


Az erőfeszítések hatékonysága azonban több ok miatt is kétséges. Srí Lanka déli részén például, ahová napokban egy jelentősebb nemzetközi segélyszállítmány érkezett, szinte leküzdhetetlen akadály a megfelelő elosztórendszer hiánya, a segélyszervezetek kénytelenek a helyi csatornákat igénybe venni, nem minden zökkenő nélkül. A BBC beszámolója szerint a helyi bürokrácia működési sajátosságai jelentősen lassítják a segélyek kiosztását.

Egy ausztrál önkéntes pedig arról panaszkodott, hogy az elnöki iroda utasítása szerint a segélyeket ezentúl kizárólag a kormányzati



Délkelet-Ázsia – segélyezők, segítség! 10


csatornákon lehet eljuttatni a lakossághoz. Ezzel nemcsak az a baj, hogy jelentősen lassítja a folyamatot, hanem az is, hogy a szigeten dolgozó önkéntesek szerint az állami szervezetek közreműködésével nyújtott segítség az ország számos pontjára nem jut el.

Természetszerűen éppen ott a legnagyobb a szükség, ahol a leginkább hiányzik a megfelelően kiépített infrastruktúra. Van olyan város például, melyben egy viszonylag jól felszerelt és orvosi műszerekkel bőven ellátott kórház várja a bajba jutottakat, ám hiába, hiszen tömegközlekedés híján a környék sebesültjeinek többsége nem képes oda jutni.

Indonéziában a mentési munkálatok összehangolását külön nehezíti, hogy a helyi erők jó része odaveszett a szökőárban. “Banda Aceh teljes rendőrsége érintett a katasztrófában, 75 százalékuk a hullámok martaléka lett, az életben maradottak pedig olyan állapotban vannak a történtek után, hogy még nem tudnak munkába állni. Ez pedig önmagában is kaotikus helyzetet teremt” – mondta a BBC-nek Gordon Weiss,  az UNICEF szumátrai munkatársa.








Segítenek segíteni

Akik segíteni szeretnének, az alábbi számlaszámokra küldhetik el támogatásukat:
• Magyar Vöröskereszt: MKB Rt. 10300002-20329725-72273285 és MKB Rt. 10300002-20329725-00003285
• Baptista Szeretetszolgálat: OTP 11736082-20054403
• Katolikus Karitasz: Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008
• Magyar Ökumenikus Segélyszervezet: OTP 11705008-20464565
• Magyar Krisna-tudatú Hívők Közössége: 1170236-207005707-00000000
• Magyar Iszlám Közösség: 10402142-21481226-000000000
• A Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Szökőár” megjelöléssel várja cégek, magánszemélyek és intézmények felajánlását a 10300002-20102898-00003285 bankszámlaszámra.

Egymás mellett


A logisztika hiánya az egész térségben komoly gondot jelent. Sok helyen azonban az egymással párhuzamosan dolgozó segélyszervezetek sincsenek kellő tekintettel egymás munkájára. A kormányzati alkalmazottak és az ENSZ-csapatok mellett önkéntesek és külföldi segélyszervezetek alkalmazottai dolgoznak a természeti csapás érintette térségben, sokszor jelentős átfedéssel és a teendők szükséges összehangolása nélkül.

„Leghatékonyabban azok a szervezetek működnek, melyeknek saját kirendeltségük működik a helyszínen” – mondta el az FN-nek Morzsányi Éva, a Magyar Vöröskereszt főtitkára. Az ő apparátusuk eddig közel 12 millió forintot gyűjtött össze magánszemélyektől, de jól kiépített hálózatukat több más társaság is megkereste, hogy segítsenek eljuttatni a pénzt a rászorulóknak. Az ehhez szükséges információk és ismeretek továbbítása kapcsán hívta össze hétfőn délutánra a segélyezést koordináló Külügyminisztérium a munkában részt vevő civil szervezeteket.


Levél a távolból


A technikai problémák mellett egyre gyakrabban okoznak gondot olyanok, akik mások segítőkészségét saját hasznukra próbálják fordítani. Bár nagyobb horderejű csalásokról nem érkeztek hírek, Morzsányi Éva szerint a múlt héten már volt olyan, aki a jó szándékú emberek hiszékenységét kihasználva, a Vöröskeresztre hivatkozva gyűjtött pénzt saját zsebre.

Egyre több a kétes forrású e-mail is. Ezek többsége, valamely katasztrófasújtott országból kér anyagi segítséget egy lenyomozhatatlan helyi bank számlájára. Aki biztos akar lenni abban, hogy adománya eljut a rászorulókhoz, annak érdemesebb egy átfogóbb hálózattal működő nemzetközi szervezet segítségét igénybe vennie.


Fotó: AP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik