Belföld

Mégsem optimisták a fiatalok

Egy a napokban megjelent felméréssel ellentétben a Millward Brown cég nemzetközi vizsgálata azt állapította, meg, hogy a mai 25 és 35 év közötti városi fiatalok életét a mókuskerék, a lyukas zseb és a taposómalom jellemzi.

Közös jellemzője a két csoportnak, hogy saját lakáshoz önerőből csak kevesen jutnak a kedvezőtlen hitelfeltételek miatt. Mivel anyagias világban élnek, félelmeik elsősorban materiális jellegűek: félnek a munkahelyük elvesztésétől, anyagi visszaeséstől. A gyerekeket már nagyon korán arra tanítják, hogy legyenek versenyképesek, tanuljanak annak érdekében, hogy jó álláshoz jussanak. A generáció legnagyobb kihívása, hogy anyagilag és érzelmileg stabil családot tudjanak alapítani anélkül, hogy ebben a folyamatban feláldoznák saját magukat – derül ki a piackutató cég felméréséből.

A kutatás eredményei szerint a két csoport közötti különbség nagy, mivel a gyermekes szülők életstílusát maximálisan a gyermek határozza meg. Inkább lemondanak saját igényeikről azért, hogy gyermekük anyagi és érzelmi biztonságát megteremtsék. Törekszenek a családon belüli harmóniára, felosztják egymás között a házimunkát és a gyerekhez kapcsolódó feladatokat. Életük monoton és rutinszerű.

Ezzel szemben a gyermek nélküli párokról azt írják: ők élvezik a szabadságot, bár ezért keményen megdolgoznak. Arra törekednek, hogy először megteremtsék anyagi biztonságukat, lakást vegyenek, amit kényelmüknek megfelelően rendeznek be, utazgatnak, és ha mindezen túl vannak, akkor kezdenek csak a gyermekvállalás gondolatával foglalkozni.

Érdekes, hogy a hagyományos szülői szerepről alkotott felfogás tovább él a fiatalokban. Vagyis szerintük a gyermekvállalás komoly, életreszóló felelősségvállalás. Ugyanígy tovább élnek a női és férfi szerepek is: a nő a család “lelke”, míg a férfi a “feje”.

A megkérdezettek kedvenc márkái különbözőek. A családosok a gyerekekhez kötődőket sorolták leginkább: Libero, Pampers, Kubu, Ariel, míg a gyermek nélküli fiatalok a kényelemhez kapcsolódókat: Nescafé, Knorr, Uncle Bens’s. A tévékampányok közül mindkét csoportnak tetszettek a Toyota Corolla, Peugeot 206, Coca-Cola és Heineken reklámok, melyek közös jellemzője, hogy egyszerű és mégis kedves a történetük, valamint humorosak a karakterek.

A felmérés szerint a 21. századi fiatal párok nem követik elődjeik életstílusát, hiszen egy dinamikusan változó világ magasfokú elvárásainak kell folyamatosan megfelelniük, míg elődjeik egy biztonságosnak tűnő, alig változó társadalomban nőttek fel, ezért rájuk leginkább a passzivitás és a körülményekhez való alkalmazkodás volt jellemző – állítja a piackutató cég.

A világ egyik vezető piackutató cége minden évben végez egy-egy fogyasztói rétegről kutatást. Idén a 21. századi fiatal párok életmódját, céljait, vágyálmait és félelmeit vizsgálták 13 európai (Magyarország, Csehország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Portugália, Románia, Hollandia, Szlovákia, Spanyolország, Törökország és Lengyelország) és 5 dél-amerikai (Argentína, Brazília, Chile, Kolumbia és Mexikó) országra kiterjedően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik