Foci

Nagymúltú kupasorozatot támasztana fel a magyar focicsapat

A Budapesti Atlétikai Klub majd hetven év tetszhalott állapot után nyáron alakult újjá. A csapat 92 év után újra bajnoki labdarúgó mérkőzést játszott. A tradíció feltámasztásán, megőrzésen kívül jelentős tervei vannak az egyesületnek; hazai és nemzetközi tornákat szerveznének, mindezt úgy, hogy megőrizzék az amatőr státuszt.

Kezdetek

A Budapesti Atlétikai Klubot 1900-ban hozták létre, méghozzá egészen különleges okból. Az MTK-nál hallani sem akartak futballszakosztályról és a tilalmat annyira komolyan vették, hogy még az edzést is megtiltották a labdarúgás iránt érdeklődő sportolóknak. Akadtak, akik ennek ellenére próbálkoztak: a klub vezetői velük szemben fegyelmi eljárást helyeztek kilátásba, ezért a „renitens” atléták úgy döntöttek, kiválnak az egyesületből és megalapítják a maguk klubját. A BAK-ot egyértelműen a labdarúgás iránti rajongás hozta létre, de hamarosan több szakosztály is beindult. A birkózók közül például Magyar Armand Európa-bajnok, Radvány Ödön a 2012-es stockholmi olimpián 4, míg Varga Béla bronzérmes lett.

A sors fintora, hogy 1903-ban az MTK előbb lett az élvonalbeli bajnokság tagja , mint a BAK, amely csak 1906-ban jutott el idáig. Pedig a Magyar Labdarúgó Szövetséget megalapító 13 klub egyike a miénk, ám eleinte csak a másodosztályban szerepeltünk

– mesélte a kezdetekről Molnár Bertalan, a nyáron újjáalakult Budapesti Atlétikai Klub elnöke.

Fotó: Marjai János/24.hu

A BAK egészen megszűnéséig megőrizte NB I-es tagságát. A futballklub addig ért el figyelemre méltó eredményeket, amíg a labdarúgásban meg nem jelentek előbb a félprofi, majd a profi, fizetett játékosok. Mivel a BAK tartotta magát az amatőrizmus eszméjéhez, az 1930-as évekre már csőd szélén táncolt. Több névváltáson is átesett – a Budapesti TK ezek közül talán a legismertebb –, majd a végső csapást a második világháború jelentette. Kevés feljegyzés maradt ebből a korból, egy viszont bizonyos: 1947-ben jogutód nélkül megszűnt az egyesület, amelyben ekkor már egy ideje sporttevékenység sem zajlott.

Az újjáéledés

2017-ben egy üzleti úton jártam Londonban, amikor az ötödosztályú Lincoln City FC látogatott az Arsenalhoz. Szenvedélyem a labdarúgás, régi vágyam volt sportvezetés, erről olvasva csak még jobban kedvet kaptam hozzá. Nem új egyesületet szerettem volna alapítani, hanem egy régi, nemes ügyet folytatni, vagy feléleszteni

– emlékszik Molnár arra, honnan jött az ihlet a klubalapításhoz. Komoly kutatómunkába kezdett és végül Egri-Erbstein Ernő története ragadta meg a fantáziáját. A kiváló fedezet futballistaként 1915-28 között a Budapesti AK-ban játszott, majd Olaszországban és Amerikában is „profiskodott”. Aktív pályafutása után előbbi állomáshelyén vállalt edzői munkát. 1938-49 között a Torino FC vezetőedzője volt, 1947 és 1949 között háromszor is bajnok lett a csapattal. Ezzel beírta magát nem csak a klub, de az egész olasz labdarúgás történelmébe, a mai napig legendaként tartják számon.

Fotó: Marjai János/24.hu

Erbsteinről nem állíthatjuk, hogy a kor legtehetségesebb játékosa lett volna, ellenben igazi csapatember hírében állt. Ezért is lehetett kiváló edző. Az olaszok halálakor azt mondták, a humanizmus kölcsönadott a futballnak egy embert. Számára nem az eredmény fontos, hanem a közösség építése

– érvelt Molnár, aki Erbsteinről szóló könyveken keresztül került egyre közelebb a gondolathoz, hogy újjászervezi a BAK-ot. Már csak egyetlen dolog hiányzott: a játékosok.

A megoldást a CFS Respect, a BLASZ III-ba – magyar hatodosztály – frissen feljutó amatőr csapat adta, amellyel egyesült a BAK.

Az amatőr futball fellegvára?

Az öt forduló után tizenegy ponttal a hatodik helyen álló BAK Respect három markáns célt fogalmazott meg.

  1. Elsősorban a jó értelemben vett amatőrizmus támogatják, ezért olyan gyerekeknek szeretnének játéklehetőséget nyújtani, akik lemorzsolódtak a különböző akadémiáktól és nem gondolkodnak már a profi futballban, de a játékot folytatnák.
  2. A BAK 1908-ban döntőbe jutott az Ezüstlabda Vándordíjban, ahol vereséget szenvedett a Ferencvárostól. A MAC által 1903-ban alapított sorozatot a Fradi 1909-re ötödször is megnyerte, és mivel 1910-től a sorozatot felváltotta a Magyar Kupa, ezt a trófeát azóta sem adták ki másnak, a zöld-fehérek múzeumában őrzik jelenleg is. A BAK ezt a sorozatot élesztené újjá, kizárólag amatőr csapatok számára.
  3. Nemzetközi terv is megfogalmazódott; létrehívnák a Legacy Cup-ot, amelyben nagy múltú, de mára amatőr státuszban működő csapatokat hívnának meg egy tornára.
Fotó: Marjai János/24.hu

A dicső múltból adódóan nemzetközi szál akad bőven. A korábban említett, Erbstein Ernőről szóló könyv szerzője, Dominic Bliss rendkívül lelkes híve a futballtörténelemnek, így az egyesületnek és Angliában rendszeresen közli a klubbal kapcsolatos híreket. (Az új beceneve a BAK angol nagykövete lett.)

Blissnek hála több országból is komoly az érdeklődés, hovatovább modernkori sportbarátság született a BAK és a Corinthian-Casuals FC között. Ha az angol csapatról senkinek semmi nem jut eszébe, ne csodálkozzon. Holott történelmében akadnak érdekes momentumok, amelyről érdemes megemlékezni.

  • A Corinthiant 1882-ben alapították, míg a Casuals FC-t 1883-ban. A két klub 1939-ben egyesült.
  • A Corinthiannak a futball hajnalán, a 19. században még válogatott játékosa is volt.
  • A Manchester United a mai napig a Casualstől szenvedte el története legnagyobb vereségét (11-3).
  • A Real Madrid csapata a Corinthian idegenbeli fehér szerelése miatt játszik tiszta fehérben.
  • Mindig is amatőr státuszú volt és jelenleg is az a csapat.
  • A korabeli időkben, ha tizenegyeshez jutott az ellenfél, kiállt a kapus a kapuból, mondván; úriember nem szabálytalankodik, de ha mégis, úgy megérdemli, hogy gólt kapjon.

Az angol klub legnagyobb modernkori élménye kétségtelenül a brazil Corinthians elleni 2015-ös barátságos meccs, amelyen majdnem telt ház előtt játszhatott a teljesen amatőrökből álló egylet a nagynevű „névrokonnal” (A találkozót a televízióban mintegy 25 millióan nézték élőben).

Tervek és kapcsolatok tehát már vannak, az amatőr futball új zászlóshajója azonban csak most kezdte meg a munkát. Hogy a tagdíjakból életben maradó kis klub mennyit tud megvalósítani nagyratörő céljaiból persze nagy kérdés. Mondjuk, ha nekik is is sikerülne összehozni egy BAK-Corinthians meccset, arra minden bizonnyal sokan kíváncsiak lennének.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik