Foci
dvtk (dvtk, diósgyőr, szurkolók)

Olyan lehet a magyar futballban, amilyen még nem volt: Diósgyőrben a szurkolók lesznek a tulajdonosok

Korábban a témában:

Az amigeleken.hu szurkolói oldalon meglepő írást tettek közzé csütörtök késő délután. Eszerint a hét elején a diósgyőri szurkolók meghívást kaptak Dr. Kriza Ákostól, a város polgármesterétől, hogy beszélgessenek a klub jelenlegi helyzetéről. A találkozón valamennyi szervezett csoport képviselői, így a napos oldal és a női szurkolók tagjai, valamint az amigeleken.hu képviseletében Emődi Zoltán részt vettek.

A polgármester és az alpolgármester, Dr. Kiss János elégedetlenségének adott hangot a csapat szereplését illetően – ebben nem volt vita a felek között. A DVTK tavaly majdnem kiesett és az idei rajt is döcögős; nyolc forduló után egyetlen győzelem és három döntetlen mellett négy vereség áll a csapat neve mellett, ami a kilencedik helyre elegendő momentán.

Mindezek okán meglepő felajánlást tett a polgármester:

német minta alapján a jóval szélesebb rálátás érdekében a szurkolókat két százalék erejéig tulajdonrészhez juttatná a DVTK-ban kisebbségi tulajdonos önkormányzat, egyúttal felkéri a többségi tulajdonost, hogy ő is tegyen hasonlóképp. Mindezt ingyenesen.

A polgármester később hivatalos közleményben is megírta döntésük hátterét, amelyet vágatlan formában közlünk.

A diósgyőri labdarúgás helyzetéről – javaslat a válság megoldására

A mindannyiunk által nagyon várt DVTK stadionavató napján lezajlott szurkolói tüntetés már jelezte, hogy a magyar vidék legnagyobb szurkolótábora mélységesen elégedetlen az NB I-es labdarúgóink teljesítményével.

Az elmúlt két bajnoki idényben hajszálon múlt a csapat kiesése. A mostani bajnoki fordulókban, ha lehet, még tovább nőtt a drukkerek csalódottsága.

Annak ellenére alakult ki ez a helyzet, hogy a diósgyőri labdarúgásban, az állami sportfinanszírozás következményeképpen, eddig soha nem látott infrastrukturális fejlesztések valósultak meg.

Az is kimondható, hogy a diósgyőri labdarúgás önkormányzati támogatása, hosszú esztendők óta, országos szinten is kiemelkedő, kiszámítható és garantált.

Ugyanakkor a klubot tulajdonló gazdasági társaság döntéshozatali rendszere a kizárólagosságon alapul. A gazdasági-társasági döntéseket megalapozó információk fölött csak a többségi tulajdonos, vagy a többségi tulajdonos éppen aktuális megbízottja rendelkezik.

E miatt szinte feltárhatatlan a szurkolók számára is, hogy a diósgyőri foci sport-szakmai vezetése miért került 2018 őszére ilyen állapotba?

A válság tényei:

  • hét esztendő alatt, Diósgyőrben majd 8 ezerről, kevesebb, mint a felére esett az átlag nézőszám.
  • Az NB I. legolcsóbb játékoskerete lett 2018-ra a miénk, úgy, hogy
  • közben hét esztendő alatt, 12 edző fordult meg a diósgyőri kispadon…

A közfelháborodást előidéző „teljesítmény” okait kutatva, felelős vezetőként, olyan település polgármestereként, ahol esztendők óta jelentős közpénzeket áldozunk a labdarúgásra, még a legutóbbi időkben is kezdeményeztem tárgyalásokat a klub főtulajdonosával.

Még csak válaszra sem méltattak.

Mindezek után, az átláthatóság, a közösségi érdekek védelme érdekében, a valódi klub tulajdonosokhoz, a diósgyőri szurkolókhoz fordulunk javaslatainkkal. Javaslataink lényege, hogy a szurkolókat képviselő egyesületet, Bundesliga mintára, tulajdonosi jogokkal kívánjuk felruházni. Ennek értelmében,

a DVTK-ban meglévő városi tulajdonrészből, első lépésben, 2%-nyi tulajdonrészt ingyenesen felajánlunk a diósgyőri szurkolóknak, illetve képviseletüknek. Egyidejűleg felkérjük a futball klub másik, többségi tulajdonosát, hogy a szurkolói képviselet számára, tulajdonrészüknek 2%-át, ugyancsak ingyenesen, adják át!

Meggyőződésünk, hogy javaslatainknak ez az első köre, a magyar labdarúgás további felemelkedésében is úttörő szerepet játszhat, egyben a diósgyőri szurkolótábor történelmi léptékű elismerését is kifejezi.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Germany's Chancellor Angela Merkel arrives for the third straight day of a European Union leaders summit in Brussels on July 2, 2019, for talks aimed at defusing fresh power struggles in a bid to fill the bloc's top jobs. (Photo by GEOFFROY VAN DER HASSELT / POOL / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.