Belföld

Sikeres volt a Richter-kibocsátás

640 millió euró értékű, részvényre váltható Richter-kötvényt bocsátott ki az ÁPV Rt. 54 százalékos átváltási prémium és 3 százalékos hozam mellett - hozta nyilvánosságra a kibocsátással megbízott JP Morgan.

Az Állami Privatizációs és Vagyonügynökség (APV) részvényre váltható Richter Gedeon kötvényeket bocsátott ki – jelentette Londonból az értékpapír kibocsátását végző JP Morgan befektetési ház. A 640 millió euró (783,4 millió dollár) értékű kötvény lejárata 2009, szelvénye 1 százalékos, hozama 2,75 és 3,25 százalék között mozog.

A kötvények árazása szeptember 14-én megtörtént, elszámolásuk a tervek szerint szeptember 28-án lesz. 

A kibocsátást lebonyolító JP Morgan délutáni közlése szerint a Richter-részvényre váltható kötvények jegyzése során 54 százalékos átváltási prémium és 3 százalékos átlaghozam alakult ki. (Az előzetesen közölt ajánlati sáv 50-55; illetve 2,75-3,25 százalékos volt – a kialakult eredmény tehát jelentős keresletre utal.)

Az átváltási prémium azt jelenti, hogy a kibocsátás napján érvényes súlyozott tőzsdei átlagárhoz képest 54 százalékkal magasabb áron juthatnak majd a mostani kötvényvásárlók 2009 szeptemberében Richter-részvényhez. Ahhoz, hogy ez számukra megérje, tehát durván 35 ezer forintig kellene emelkednie a papír árának az elkövetkező öt év alatt.

Ellenkező esetben hordoz majd jelentőséget a most 3 százalékon kialakult hozam, ugyanis a kötvényeiket nem részvényre váltó befektetők ekkora hozamot realizálnak az euróban denominált Richter-kötvényeiken.


Az ÁPV szempontjai

A kibocsátás reggelén az ÁPV Rt. viszonylag részletes tájékoztatást közölt honlapján. Eszerint: az átcserélhető kötvények a Richter-részvények jelenlegi árfolyamához viszonyítva felárral kerülnek kibocsátásra. Ebből az következik, hogy a magyar állam már kibocsátáskor részesedik a részvények jövőbeni árfolyam emelkedéséből.

A részvényre cserélhető kötvények értékesítéséből a kibocsátónak, azaz az ÁPV Rt.-nek a tranzakció lezárását követően azonnali készpénzbevétele származik.







Richter-adatok
A Richter Gedeon Rt. 18,64 milliárd forint jegyzett tőkével és 191,5 milliárd forint saját tőkével rendelkezik. A társaság 2004 első félévében 17,55 milliárd forint adózott nyereséget és 60,36 milliárd forint árbevételt ért el. Profitja 16,3 százalékkal, árbevétele 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A közlemény szerint a kötvénykibocsátás fontos célja, hogy az állami tulajdonban lévő Richter részvényből származó bevétel minél magasabb legyen. Ezzel egyenrangú prioritás, hogy biztosítható legyen a Richter stratégiájának folytatása. A társaság következetesen képviselt és végrehajtott stratégiája szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hogy függetlensége továbbra is fennmaradjon, a kutatás-fejlesztést, gyártást, disztribúciót és marketinget is magában foglaló jelenlegi üzleti modellel együtt.

A Richter stratégiájának folytatására garanciát jelent, hogy a konstrukció szerint az állam, mint tulajdonos szerepvállalása még legalább öt évig megmarad a társaságban, tehát a részvényesi jogok gyakorlása változatlan feltételek mellett történik. 

Öszvér-értékpapír

Az ÁPV Rt. tájékoztatása szerint a magyar kibocsátói gyakorlatban mindezidáig nem alkalmazott pénzügyi instrumentum legfőbb előnye, hogy a kötvények eladási árában a részvényekben rejlő jövőbeni növekedési potenciál is megjelenik. Ez teszi lehetővé, hogy az értékesítés ne diszkontált áron, hanem felárral történjen. A technika lényegében egy kötvény és egy opció kombinációja.

A részvényre átcserélhető kötvény nem azonos a Magyarországon hatályos társasági törvény által szabályozott átváltható kötvénnyel, amely egy részvénytársaság által annak feltételes alaptőke emelése során kerül kibocsátásra. A részvényre cserélhető kötvény kibocsátója nem a társaság, hanem maga a részvényes, aki egy olyan fix hozamú, a kibocsátást követően másodlagos piaccal rendelkező értékpapírt értékesít, amely egy későbbi időpontban, előre meghatározott átváltási arány mellett az adott társaság törzsrészvényére cserélhető.

A részvények tulajdonosa az átváltás időpontjáig a kibocsátó marad és addig az időpontig gyakorolja is a részvényekhez kapcsolódó összes jogot (szavazás, osztalék).

Az átcserélhető kötvények értékesítése általában zárt körben kifejezetten az ilyen típusú befektetésekre szakosodott intézményi befektetőknek történik.

Egy ilyen típusú tranzakció időigénye általában néhány óra. A valamely nemzetközi tőzsdére történő bevezetést magában foglaló kibocsátás gyorsított eljárásban történik.

Főszerep a tőzsdenapon

A 22 300 forinton nyitó részvény a kezdeti gyengülést követően – a 21 600 forintot is megjárva – emelkedő trendben 3,42 százalék, 756 forint nyereségben 23 160 forinton zárta a napot. A gyógyszerrészvény forgalma 7,6 milliárd forintot tett ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik