Tech

Tojnak a fiatalok a közösségi korhatárra

A gyerekeket nem tartja vissza az a mondat, hogy 13 éves kor alatt nem regisztrálhatnak. Miért is tartaná?

Hiába a korlátozások, ezek jelenleg csak felhasználási feltételeket jelentenek, és pusztán írott szövegként vannak jelen, igazán komoly védelem nincs a közösségi hálózatokban a gyerekek rohama ellen. Így aztán nem csoda, hogy hiába van például a Facebookon is meghatározott minimális életkor, mégis szép számmal használják a közösségi oldalt olyan kiskorúak, akik ennek bőven alatta vannak.

Mindez számokban körülhatárolható, és ha már tegnap a biztonságos internet napja volt, jól ki is adtak egy felmérést, ami 1200 brit fiatal megkérdezésén alapult, és kiderül belőle, hogy a 13-18 évesek 96 százaléka van jelen olyan közösségi jellegű oldalakon, mint a Facebook, az Instagram, a Snapchat vagy éppen a Whatsapp. Még durvább, hogy a 13 év alattiaknak is 78 százaléka legalább egy ilyen oldal regisztrált felhasználója, ami leginkább a Facebookot jelenti, ahol 49 százalékuk képviselteti magát. Az Instagramnál valamivel alacsonyabbak a számok, mert a 10-12 évesek 41 százaléka használja annak ellenére, hogy az üzemeltetők szerint elsődleges szempont, hogy biztonságos legyen a közösséghez tartozni, ennek pedig egyik feltétele a 13. életév betöltése.

children internet_2

Szomorú eredmény, de mindenképpen fontos, hogy a 16-18 éves gyerekek több mint fele tapasztalt már internetes zaklatást, ami a trágárkodástól a konkrét fenyegetésig terjedhet, és bár a kétharmaduk tudja, hogy akár jelenthetnék is az ilyen eseteket, általában ignorálják a dolgot, és nem cselekszenek.

A Childwise felmérése pedig azt mutatja, hogy a tinédzserek már szívesebben használnak YouTube jellegű szolgáltatásokat, minthogy tévét nézzenek, ami egyébként alapvetően nem probléma, de nem árt, ha a szülő is tudja, hogy leszármazottja éppen miket bámul a neten, és ugyanez vonatkozik a közösségi oldalak használatára is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik