Tech

A Huawei tökélyre fejlesztette saját iPhone-ját

Mától hazánkban is kapható az egy hónapja bemutatott Huawei P10. Igazi csúcstelefont fejlesztett a kínai gyártó, de közben az árakkal is elszálltak.

A kínai mobilgyártók kedvező áraikkal, és iPhone-másolataikkal kerültek be a köztudatba. Azóta pár cég rendesen kinőtte magát, és a top eladók közé kúsztak fel. Így van ezzel a Huawei is, amely a Samsung és Apple után dobogós helyen ül a készülék eladások alapján.

Legújabb csúcsmobiljuk, a P10 szerdán került a boltokba Magyarországon, és az előzetes információkkal ellentétben a vonzó kék és zöld típusból is kapnak a hazai vásárlók. Egyedül a nagyobb változatra, a P10 Plusra kell még egy kicsit várni, azt április közepétől lehet megvenni.

A Huawei tökélyre fejlesztette saját iPhone-ját 1
A Huawei P10 hazai árai

Amikor február végén az újságírók telefonbemutatóról rohantak telefonbemutatóra, akkor nagyjából már fel lehetett mérni, hogy melyik gyártó akar nagyot robbantani a Mobil Világkongresszuson – s nem úgy, ahogy a Samsung tette tavaly.

A Huawei hatalmas show-val mutatta be új csúcsmobilját. Az már első látásra is kiderült, hogy a kínai cég végre létrehozta a tökéletes iPhone-koppintást: egy gyönyörű, lekerekített szélű csodát. Elképesztően vékony, az előlapra egy szép védőfóliát is adnak, az új színekhez (kék és zöld) pedig speciális hátlap is jár.

Sokak szerint a recés hátlap olcsó érzetet ad, én ezzel egyáltalán nem értek egyet. A metálos hatású kék vagy zöld felület gyönyörűen néz ki. Az üveggel ellentétben kevésbé gyűjti az ujjelnyomatokat és karcokat, ez számomra fontosabb, mint hogy “drágábbnak” tűnjön a készülék.

A Huawei tökélyre fejlesztette saját iPhone-ját 2
iPhone 6 és a Huawei P10

Idén nagy helycserés támadás történt ujjlenyomat-olvasó terén: míg a Huawei átvitte a tavalyi P9-en még a hátlapon megszokott szenzort az előlapra, addig a Samsung az S8-on átpakolta azt hátulra.

A vélemények nagyon különbözőek: én sokkal inkább szeretem a hátlapi megoldást, éppen jó helyen van a mutatóujjnak, ha kézbe vesszük a telefont, s így az egykezes használat, feloldás és munka is sokkal egyszerűbb. Több ismerős viszont azt mondta, hogy inkább hüvelykujjal nyitja fel a készüléket, s amikor az asztalon pihen az eszköz, akkor is kényelmesebb, hogy nem kell felvenni a telefont, csak az érzékelőre helyezni az ujjbegyünket.

A Huawei tökélyre fejlesztette saját iPhone-ját 3
A P9-en még a hátlapon, a P10-en már az előlapon van az ujjlenyomatolvasó

Node vissza a P10 újdonságaihoz. Rögtön kezdek a fekete levessel, hogy utána már csak a pozitívum maradjon. A Huawei egy egészen jó hardvert párosított egy slendrián módon átalakított Androiddal.

Az előlapra helyezett ujjlenyomatolvasó egyben a Home gomb is, amit az iPhone mintájára szeretnének minden korábbi parancsra használni. Csak épp a kialakítás nem az igazi.

  • Ha épp hogy rányomunk, visszalépünk
  • Ha hosszabban nyomunk rá a főképernyőre kerülünk
  • Ha balra suhintunk, appot tudunk váltani

Először is ez a kialakítás teljesen összezavar. Folyamatosan visszaléptem, amikor főképernyőre akartam volna menni, s amikor appot akartam volna váltani, akkor is hosszan elgondolkodtam, hogy most melyik gesztussal is tudom elérni. A Google app elérését pedig a kijelző jobb oldalán való felfelé suhintással tudjuk elérni, elvileg – sokszor megbizhatatlan volt ez a megoldás, és csak simítgattam a telefont percekig.

A Huawei tökélyre fejlesztette saját iPhone-ját 4
A bekapcsoló és a hangerőgomb a készülék oldalán kapott helyet

Félreértés ne essék, az egygombos megoldás nagyon jó ötlet, de a parancsok leosztása gesztusokhoz, az már nem sikerült annyira egyértelműre. Számomra sokkal inkább működött volna, ha a sima nyomásra a főképernyőre lép, dupla nyomásra appot válthatnék, balra suhintással visszalépek, s egy erősebb nyomásra a Google asszisztens varázsolódna elő.

Persze lehetőség van ezt a feature-t kikapcsolni, de akkor a virtuális Android gombok a kijelző alján vesznek el viszonylag sok helyet. Arról nem is beszélve, hogy annyira kicsik, hogy még az én női kezemmel is sikerült többször félrenyomni.

Leica szelfi

S akkor jöjjön a jó része, az az elődök alapján sokaknak már egyértelmű: a kamera. A Leicával közösen fejlesztett dualkamera kapott ismét helyet a hátlapon, de immár az előlapi lencsét is közösen turbózták fel.

A 3D arcfelismerés nem csak a készülék feloldásában, de a szelfik készítésében is segít. Rossz fényviszonyok között is élénkebb, nagyobb mélységélességű fotókat tudunk alkotni. Az adaptív szelfi módnak hála pedig a kamera app aszerint alakítja a látószöget, hogy hány embernek kéne a képre férnie. Azaz ha két barátunk beállna mellénk fotózás közben, az app alkalmazkodik a látottakhoz, hogy senkit se vágjon le.

A Huawei tökélyre fejlesztette saját iPhone-ját 5
A kék és zöld P10 esetén ez a recés hátlap fogad minket

Összességében egy nagyon szép, vékony és okos telefont kaptunk a Huaweitől, egyetlen hátránya a nagy gyártókra jellemző borsos ár. Persze ezt egy szolgáltatónál kötött hűséggel és részletfizetéssel tudjuk mérsékelni.

Ezt tudja a Huawei P10 / Huawei P10 Plus

Kijelző: 5,1″ Full-HD / 5,5″ WQHD
Processzor: Kirin 960
Memória: 4 gigabájt / 4-6 gigabájt
Tárhely: 64 / 64-128 gigabájt
(256 gigabájtig bővíthető mikroSD-vel)
Hátlapi kamera: 12 megapixeles
Előlapi kamera: 8 megapixeles, f/1.9
Akkumulátor: 3200 mAh / 3750 mAh
Operációs rendszer: Android 7.0 Nougat, Emui 5.1 kezelőfelület

Ajánlott videó

Olvasói sztorik