Sport

Hosszú Katinka: Nem blöfföltem

Egyelőre nem csatlakozott annyi úszó a Hosszú Katinka-féle érdekvédő szervezethez, mint amennyit az úszónő feltüntetett – állítja a SwimVortex című szaklap. Az úszónő viszont a 24-nek cáfolta a lap állítását.

Hosszú kedd reggel bejelentette: megalakult a Profi Úszók Világszövetsége, a GAPS, ami a sportolók érdekvédelmét látja majd el. Azt írta közleményében: hosszú idő után végre megszólalhatnak és meg is fognak, mert “az úszás ők maguk”.

A tagok listáját is közzétette, ezen több mint 30 név szerepel, köztük 15 olimpiai bajnok. Olyan sztárok csatlakoztak Hosszúhoz, mint a dán Jeanette Ottesen, a brit Adam Peaty, a japán Koszuke Hagino, a svéd Sarah Sjöström, vagy épp a holland Ranomi Kromowidjojo.

Igen ám, de a SwimVortex azt írja, a tagok közül többen csak érdeklődtek, több információt kértek arról, pontosan mi is a GASP, és mik a céljai.

Nem igaz, amit a lap állít – mondta a 24.hu érdeklődésére Hosszú Katinka. – A listán szereplő összes úszóval előre egyeztettünk, mindannyian csatlakoztak a kezdeményezéshez. Ezen kívül a SwimVortex cikke után a saját fórumunkban ismét megkérdeztem, van-e, aki meggondolta magát, de nem jelentkezett senki, sőt azóta még csatlakoztak is hozzánk.

Hosszú kezdeményezésével ugyanakkor más gondja is van az SV-nek, mivel az “csupa aktív sportolót tömörít”, holott csak akkor lehet sikeres, ha szélesebb körben von be úszókat és edzőket. Mindezeken túl szerintük Hosszúéknak egyértelműen tisztáznia kellene, hogy nem a Profi Úszók Szövetségével mennek szembe. Az utóbbi ugyanis kapcsolatban áll az Úszóedzők Világszövetségével is, és ugyanúgy képesek hatni a FINA-ra.

A SwimVortex megjegyzi: Hosszú nem tiltakozott a Világkupa-sorozat ellen, amíg neki kedvezett, és szinte senki másnak.

Magyar név ugyanakkor nem szerepel a listán, az Iron Corporation sajtósa, Tóth Fanni szerint “Nyilván most mindenki a világbajnokságra szeretne koncentrálni, és nem feltétlenül szeretne nagyobb nyomást helyezni magára, mint ami amúgy is van a hazai rendezésű vébé miatt.”

Az általunk megkérdezett magyar úszók valóban ezt mondták, Cseh László esetében például “egyelőre minden energiámat a vb-re való felkészülés köti le. Úgysem ebben az egy hétben váltjuk meg a világot, most az a legfontosabb, hogy a vébén minden rendben menjen, utána tudok foglalkozni a kérdéssel.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik