German Chancellor Angela Merkel speaks during a press conference on December 20, 2016 in Berlin following a terrorist attack the killing of 12 people when a speeding lorry cut a bloody swathe through a Berlin Christmas market.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Külföld

Merkel nagyon boldog, hogy legalább Kína nem lépett ki a klímamegállapodásból

24.hu
24.hu

2017. 06. 01. 13:36

Angela Merkel német kancellár “nagyon örvendetesnek” nevezte csütörtökön, Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel folytatott berlini megbeszélése után Pekingnek azt az ígéretét, hogy a jövőben is tartja magát a párizsi klímamegállapodásban vállalt kötelezettségeihez.

A német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón Li Ko-csiang megerősítette kormánya eltökéltségét, és hozzátette, hogy a nemzetközi szinten vállalt kötelezettségeik mellett nemzeti szintű célkitűzések megvalósítására is törekszenek.

Legalább Kína nem

Li szerint Kínának is érdeke, hogy a nemzetközi közösséggel együtt lépésről lépésre munkálkodjon a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem érdekében.
Donald Trump amerikai elnök várhatóan még csütörtökön bejelenti, hogy kilépteti-e az Egyesült Államokat a 2015-ben kötött klímaegyezményből. Egyes nemhivatalos források szerint Trump a kilépés mellett döntött.

A párizsi egyezmény sorsa fontos témája a brüsszeli EU-Kína-csúcstalálkozónak is, amelyen Li Ko-csiang berlini látogatását követen vesz részt. Uniós források korábban közölték: a felek azon az értekezleten is feltételek nélküli támogatásukról fogják biztosítani a klímaegyezményt, függetlenül az Egyesült Államok döntésétől.

Angela Merkel és Li Ko-csiang Berlinben a kétoldalú kapcsolatok széles körű fejlesztéséről állapodott meg annak érdekében, hogy elősegítsék a stabilitást a jelenlegi, egyre bizonytalanabb globális környezetben.

Együttműködés

Merkel elmondta: a szabadkereskedelemtől kezdve az elektromobilitáson át az észak-koreai válság rendezéséig a két ország számos területen fejlesztheti együttműködését.

Hozzátette, hogy a szabadkereskedelmi megállapodásnak előfeltétele, hogy az Európai Unió beruházásvédelmi egyezményt kössön Pekinggel. Li is egyetértett azzal, hogy az utóbbiról folyó tárgyalásokat felgyorsítsák.

A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint a német kancellár azt is kijelentette, hogy az Európai Unió tiszteletben fogja tartani a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való kínai csatlakozásról szóló jegyzőkönyvet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.