Közélet

„A benzinárstop megmutatta, hogy nem tudjuk magunkat ellátni” – a szakmai képviseletek vezetői adócsökkentést szeretnének

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Megvan a magyar kormány mozgástere az üzemanyagok árcsökkentésére: lefaraghat az érintett termékek mintegy 50 százalékos adótartalmából – válaszolt a Világgazdaságnak Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének (FBSZ) elnöke. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára szerint is csak adócsökkentéssel nyomható le az üzemanyagár úgy, hogy ne keletkezzen zavar a piac működésében.

A kormány szerdán vitatja meg, lépjen-e a rendkívül magas magyarországi üzemanyagárak féken tartása érdekében. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ugyanis a múlt héten jelezte, nem kizárt az ársapka újbóli bevezetése, de vannak más eszközök is, például az árrés szűkítése.

Az árstop megmutatta, hogy nem tudjuk magunkat ellátni

– utalt Egri Gábor a százhalombattai finomító műszaki zavaraira és a tankolás korlátozását előíró rendeletekre.

Grád Ottó szerint a piaci működés zavarának okozása nélkül a kormány nem tud belenyúlni az üzemanyagárakba, egyedül azok adótartalmát vehet kisebbre. Szerinte csökkenthető viszont a jövedéki adó, az áfa, eltörülhető a különadó, és ekkor megmarad a normál piaci működés is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik