Tudomány

Így védekeztek a zombik ellen több ezer éve

© Marc Mateos / Getty Images
© Marc Mateos / Getty Images

Körülbelül 4200 éves zombisírt fedeztek fel a régészek Németország keleti részén – írja az Arkeonews. A sírhelyen egy férfi csontvázát találták meg, akiről a kortársai valamiért azt hitték, hogy jó eséllyel feltámadhat és kitörhet a sírjából.

A férfi testére ezért egy hatalmas sziklát helyeztek, hogy biztosan ne térhessen vissza a síron túlról.

A szakértők szerint ez az érdekes temetkezés betekintést enged nekünk abba, hogy milyen babonák létezhettek a bronzkori európaiak köreiben. Az elhunyt lábaira rakott kőtábla mintegy 10 centiméter vastag, félméter széles és egy méter hosszú volt. A szakértők szerint a férfi körülbelül 40-60 éves lehetett halálakor. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan miért hihették azt, hogy ez a férfi zombivá fog változni, de elképzelhető, hogy azért, mert a többiek nem kedvelték őt, vagy esetleg azért, mert súlyos betegségben hunyt el.

State Office for Monument Preservation and Archeology Saxony-Anhalt / Anja Lochner-Rechta

Susanne Friederich régész elárulta, hogy már kőkorszakban is léteztek a sírból visszatérő halottakról szóló hiedelmek, és ezek a történelem későbbi szakaszaiban is fennmaradtak. A kelta, ógörög és germán mitológiában is feltűnnek élőhalottak, és arra is utalnak források, hogy a Római Birodalomban is tartottak a sírból kikelő halottaktól, akik az élők húsát akarják elfogyasztani.

Az ilyen lények ellen számos módon lehetett védekezni: súlyos köveket helyezhettek a holttestekre temetés előtt, lándzsákkal a földhöz rögzíthették őket, de az is bevettek szokás volt, hogy hasra fektetve temetik el őket. Utóbbinak az volt a célja, hogy megtévesszék az ébredő halottat, aki így lefelé kezd el ásni és nem tud kitörni a sírjából.

Kapcsolódó
Már az ókorban is féltek a zombiktól
Komoly erőfeszítéseket tettek, hogy megvédjék magukat az élőhalottaktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik