Kultúra

Most bárki megveheti Orbánt egy csótánnyal az ölében, és még a hajléktalanokon is segíthet

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
„Közös fotózkodás a Miniszterelnök Úrral!” – hirdeti egy kis fehér tábla a Ráday utca 9. alatt, mi pedig megnéztük, mit is keres Orbán Viktor egy hétköznapi délutánon a Kispont Galériában.

Magát a miniszterelnököt nem, helyette egy érdekes figyelemfelkeltő akciót találtunk odabent. A kiállítótérben egy kis vörös pódiumon valóban Orbán Viktor szobra áll, és egy óriási bogár ücsörög a miniszterelnök ölében. A műalkotás nincsen agyonmagyarázva, csupán a cím – Utcai harcosok –, egy rövid leírás és egy QR-kód segít az eligazodásban.

Adrián Zoltán / 24.hu Orbán Viktor szobra a Kispont Galériában 2024. április 22-én.

„Mindent elárul egy társadalomról az, ahogyan a hajléktalan emberekkel bánik. Az Orbán-rezsim nem segít nyomorgó polgártársainkon, inkább bebörtönözné őket… Isten nagyobb dicsőségére. Az elhízott NER-huszárok milliárdos világába csak belepiszkít a szegénység látványa: nekik fontosabb a legújabb Ferrari, a legdrágább karóra, a leghosszabb jacht az Adrián” – szól a szöveg egy része. Hozzáteszik, hogy a kiállítással a nyomorgókon szeretnének segíteni, így egyrészt adományt gyűjtenek, másrészt új tulajdonost keresnek annak, aki érez ingerenciát a jótékonykodásra, illetve arra, hogy Orbán Viktort egy bogárral az ölében az otthonában tudja. Nemcsak támogatókat keresnek tehát, hanem el is árverezik a „gazdát és évek alatt felhizlalt korrupt kedvencét ábrázoló műalkotást.” Aki azonnal a pénztárcájához kapna a hír hallatán, annak íme az irányár: a licit a cikk megírásának pillanatában 400 ezer forintnál járt.

A lényegre törő, de kevés információ arra sarkalt, hogy az esemény szervezőjét kérdezzük a miértekről. Ő maga a neve elhallgatását kérte, mint mondta, ez a koncepció része, nem akarják, hogy elvigye a fókuszt arról, ami a valódi célja a tárlatnak: a hajléktalanok megsegítése.

Az egész gondolat onnan jött, hogy az Orbán-kormány évek óta egyre jobban rászállt az Iványi Gábor-féle Oltalom Karitatív Egyesületre, egyúttal rendkívül megnehezítette a budapesti hajléktalan-ellátást. Feltámadt az a gondolat, hogy valamiféle adományozást kellene csinálni, amit össze lehetne kötni ellenzéki figyelemfelhívással is. Minél többen, ha más nem, poénból terjesszék ezt, és így egyre több emberhez jusson el az üzenet

– meséli, hozzátéve: Iványi Gáboréknak nincs közük a megmozduláshoz, ám a befolyt összeget a szervezők az Oltalom Karitatív Egyesületnek tervezik felajánlani.

Bár elsőre Kafka is az ember eszébe juthat, mégsem ő, hanem Boticelli Madonna a kisdeddel című képe ihlette az alkotót – nem ő az egyetlen, drMáriás is hasonló kompozícióba rendezte Schmidt Máriát és Ungár Pétert.

Ez nem cuki kisded, hanem egy rusnya bogár lett. Ezt nevelte fel a NER és Orbán, nem egy kisdedet

– meséli az alkotásról a szervező.

Adrián Zoltán / 24.hu

A koncepció megszületésétől a kiállításig hét–nyolc hónap telt el, ennyi idő alatt készült el kisebb-nagyobb szünetekkel a szobor. Nehezen találtak művészt és galériát – amint meghallották, hogy politikai témájú műalkotásról van szó, oldaltól függetlenül azt mondták, hogy nem szeretnének ebben részt venni. A Kispont Galéria az utolsó pillanatban fogadta be az adománygyűjtő megmozdulást, de tőlük is – pontosabban a Kettőspont Színháztól, amelyhez a galéria tartozik – csak bérlik a helyiséget, a szervezésben nem vettek részt. A névtelenség egyébként is jellemzi az akciót, a galériában dolgozó önkéntes sem szeretett volna névvel nyilatkozni, sőt a szervező kiemeli, hogy az adakozás is névtelen, és bár online is elérhető platformon a regisztrációt nem lehet megkerülni, biztosított mindenkit, hogy nem lehet név alapján beazonosítani az adományokat.

Ez Magyarország, itt mindenki fél a következményektől, főleg politikai témában

– véli a szervező.

Az emberek reakciója tanulságos: szinte mindenki megbámulja kintről a szobrot, és sokan meg is állnak. Mikor az önkéntest arról kérdezem, milyen reakciókkal találkozott, túlnyomórészt pozitívakról beszél, a negatívakat számszerűsíteni is tudta: az ő műszakja alatt hárman kérték ki maguknak az alkotást, az egyikük kifejezetten erőszakos víziót felvázolva arról, mit tenne az önkéntessel. De olyan is akad, aki csak dühöngeni akar egyet Orbán miatt. Népszerű a szelfizés is, sokan pózolnak a miniszterelnökkel és a bogárral, sőt a szervező szerint a külföldiek körében is kedvelt jelenségről van szó, brit és ukrán látogatókról is említést tett. „Nincs jó híre Orbánnak Európában” – teszi hozzá.

A szobor péntekig tekinthető meg minden nap 14 és 20 óra között a Kispont Galériában, a zárónapra pedig különleges eseményt terveznek: szeretnék körbevinni az Orbán-figurát a bogárral az ölében a belvárosban.

Adrián Zoltán / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik