Belföld

Fogturizmus: mutyigyanú volt, bizonyíték nem

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoztak.

Hadházy Ákos arról kérdezte a legfőbb ügyészt, mennyi pénzt kellett visszafizetni, miután az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) évekkel ezelőtt vizsgálatot folytatott több, a GOP operatív programból finanszírozott fogászati turizmushoz kapcsolódó projekt ügyében.

Ezen projektek egyikét az OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt. valósította meg GOP-2011-1.3.1/F azonosító szám alatt, illetve a
közép-magyarországi régióban megvalósított tükörprojektjének száma KMOP-2011-1.1.4/F volt.

A független képviselő arra is választ várt, hogy Polt Péter meg tudja-e erősíteni, hogy az OLAF a vizsgálatát nyolc éve pénzügyi és jogi ajánlással zárta le.

  • Az üggyel kapcsolatos OLAF ajánlás milyen jellegű, milyen eredményre jutott?
  • Az OLAF-tól kapott ajánlást sikerült értékelni?
  • Mekkora összeget kellett visszafizetni?

Annak idején a 24.hu részletesen írt arról, hogya  miniszterelnök fogorvosaként emlegetett Bátorfi Béla cége is felbukkant egy OLAF-jelentésében, Hadházy Ákos kérdése pedig éppen erre az uniós ellenőrzésre vonatkozott.

Az OLAF az OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt. „részvételét és lehetséges illegális tevékenységeit” a GOP-2011-1.3.1/F, illetve a KMOP-2011-1.1.4/F közös pályázati felhívás alá tartozó projektekben azért vizsgálta, mert azt gyanította, túl sok „szakértői napot” jelenthetett be, kötelező részvétele a pályázati felhívásban sérthette a közbeszerzési irányelvet.

Polt Péter a független képviselőnek azt válaszolta, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) zárójelentése alapján a nyomozást az ügyészség rendelte el hét éve különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya ugyanakkor már három éve megszüntette a nyomozást, mert nem talált elégséges bizonyítékot, adatot. Erről tájékoztatták az OLAF-ot is. Panasz nem érkezett. A legfőbb ügyész egyebekben jelezte, az uniós támogatásák visszafizetéséről Navracsics Tibor minisztériuma adhat tájékoztatást.

Az OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt. vezérigazgatója, Szűcs László hat éve lapunkkal közölte, hogy az Orbán Viktor fogorvosaként emlegetett társával közös érdekeltségükben társa, Bátorfi Béla soha nem vett részt az operatív irányításban, az OLAF pedig minden egyes dokumentumot, szerződést és kimutatást átvizsgált, tényszerűen megállapítható volt, hogy semmilyen közbeszerzési irányelvet, jogszabályt vagy előírást nem sértettek.

Néhány hónapja a 444.hu írt arról, hogy a NAV megszüntette a nyomozást az uniós támogatásból épült, a Bátorfi-Szűcs-duó érdekeltségébe tartozó székház ügyében is. Az épületben volt 2002. március végéig a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztő-, Kutató- és Tudástranszfer Központ Szolgáltató Kft., illetve az OTI fióktelepe. A kutatóintézetnek egyetlen munkatársa sem volt, a kecskeméti épületben munkának nem volt nyoma, amikor Hadházy Ákos, majd a Blikk a helyszínen járt. A képviselő 2021 őszén azt jósolta: az EU-támogatásnál szokásos kötelező fenntartási időszak után eladják majd az épületet. Igaza lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik