Belföld

Rajkán élt a szlovák fegyverkereskedők feje, 600 fegyver került a banda tagjaihoz

Lezárta a rendőrség a nyomozást annak a szlovák fegyverkereskedő bandának az ügyében, amelynek a vezetőjét rajkai otthonában fogták el 2022 nyarán.

A bandavezér Dusan S. házában 59 éles lőfegyvert, mintegy 45 ezer lőszert, 285 fegyvertárat, 13 hangtompítót, valamint több mint hét és fél kiló robbanószert találtak a rajtaütés során.

A nyomozók kiderítették, hogy a férfi, illetve a felesége jó néhány fegyver tekintetében rendelkezik ugyan szlovákiai belföldi fegyvertartási engedéllyel, azonban sem európaival, sem magyarországival nem. Ráadásul 19 olyan fegyvert találtak náluk, amelyekre nem volt engedélye, és illegálisan lett átalakítva lőfegyverré.

A nemzetközi akcióban kiderült, hogy olyan strómanok vásárolták meg átalakítás előtt a szlovák fegyvereket, akik minimális ellenértékért cserébe csak a nevüket adták az üzlethez. Névleg ők szerepeltek a dokumentációkon, viszont a fegyverek valódi birtoklói már nem ők voltak.

Kiderült, hogy három év alatt közel 600 hatástalan fegyvert regisztráltak négy férfi nevére. Miután minden bizonyítékot összegyűjtöttek ellenük, nemzetközi akciót szerveztek az elfogásukra. Mivel egyikük egy másik ügyből kifolyólag már három éve jogerős szabadságvesztését töltötte a zselizi büntetés-végrehajtási intézetben, így három társára csaptak le a rendőrök tavaly áprilisban.

Az akció csúcspontja Jan H. elfogása volt. A 47 éves férfi egy olyan, eredetileg esztergályosműhelyként funkcionáló, kétszintes épületben lakott Rózsahegyen, aminek egy részét lakóhellyé alakította át. A férfi ott raktározta a hatástalan fegyvereket addig, míg azokat át nem alakították éles lőfegyverré.

A műhelyben a nyomozók 14 fegyvert, kb. 2000 különböző kaliberű lőszert, 40 fegyvertárat, 29 hangtompítót és 7 gránátot foglaltak le. A szlovák–magyar közös nyomozócsoport további két szlovák tagot is elfogott. Egyiküket Rajkán, másikukat Pozsonyban. A náluk talált fegyvereket is lefoglalták. 

Az NNI győri egysége tovább folytatja a fegyverekkel kapcsolatos felderítést, ugyanis céljuk feltérképezni a bűnbandához került 600 fegyver sorsát. Kiderült, hogy jutottak fegyverek Svédországba, Spanyolországba, illetve Dél-Afrikába is. Ezek mindegyike bűncselekményhez köthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik