Tech

Ha ilyen wifi routere van, mielőbb frissítse a szoftverét

TP-Link
TP-Link

Legalább hat botnet kártevő használja ki a TP-Link Archer AX21 (AX1800) wifi routerekben felfedezett biztonsági rést – számolt be a Bleeping Computer.

A szóban forgó probléma forrása egy súlyos, a routerek webes felügyeleti rendszerében lévő sérülékenység (CVE-2023-1389). A hibát még 2023 januárjában azonosította több biztonsági kutató, melynek nyomán a TP-Link ki is adott márciusban egy hibajavítást, ám az azóta sem frissített eszközök továbbra is sebezhetők.

A támadók ki is használják a tálcán kínált lehetőséget: a Mirai és a Condi nevű botnetek változatai is megjelentek a hibás routereken. A Fortinet kiberbiztonsági cég elmondása szerint ráadásul ugrás történt a botnet-tevékenységek számában:

A telemetria-adatok szerint idén márciusban a kártékony tevékenységek száma egyes napokon a 40-50 ezret is meghaladta.

A botnetek képesek átvenni az irányítást a sebezhető router felett, és rávenni az eszközöket, hogy kártékony tevékenységekben – például DDoS, vagyis túlterheléses támadásokban – vegyenek részt. A Magyarországon is kapható router szoftverének frissítéséhez ezen az oldalon található meg minden szükséges információ.

Kapcsolódó
Így lehet jobb az otthoni wifije
A router közelébe helyezett tárgyak jelentősen befolyásolhatják a jelek terjedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik