Gazdaság

Úgy tűnik, csak két magánnyugdíjpénztár maradhat talpon

Nagy Borbála / 24.hu
Nagy Borbála / 24.hu

Április elsejével a korábbi MKB magánnyugdíjpénztár beolvadt a Budapestbe. Közben a napokban a Szövetség (korábban Allianz) Magánnyugdíjpénztár is hasonlóan döntött, 2024. július 1-jével beolvadnának a Horizont Magánnyugdíjpénztárba – írta az Azénpénzem.hu.

A Szövetség (korábban Allianz) Magánnyugdíjpénztár április 17-én tartott küldöttközgyűlése minősített többséggel fogadta el az igazgatótanács előterjesztését arról, hogy 2024. július 1-i dátummal beolvadnak a Horizont Magánnyugdíjpénztárba. Mint azt tudatták: felmérve a piaci lehetőségeket és a tagok érdekeit, eleve a Horizont Magánnyugdíjpénztárral kezdtek tárgyalásokat. Indoklásuk szerint piacvezető és járadékszolgáltatással rendelkező partnert kerestek. A beolvadást még a küldöttközgyűlésen meg kell erősíteni.

A korábban MKB Magánnyugdíjpénztár néven működő, később MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár magán ága április 1-vel olvadt be a Budapest Magánnyugdíjpénztárba.

Ezzel a sok viharon átesett szektor kétszereplősre olvad, marad a Budapest és a Horizont. A magánnyugdíjpénztárak állami einstandja 2010 végén kezdődött. A 3000 milliárd forintnyi magánnyugdíjpénztári vagyonból 900 millió forintot szinte azonnal áttettek az állami nyugdíjkasszába, 1300 milliárd az államadósság gyors csökkentésére ment el. Végül összesen 2000–2020 milliárd forintot költött az Orbán-kormány az eredeti célra, a deficit csökkentésére. 2011 végére 11 pénztár érte el az akkor a működéshez szükséges 2 ezer fős létszámot, öt pénztár (ING, OTP, Aegon, AXA, Allianz) pedig a 10 ezer fő felett volt. Aztán beolvadásokkal fokozatosan csökkent a pénztárak száma, míg már csak 4 maradt. Manapság a magánnyugdíjpénztárak csak akkor maradhatnak fenn, ha legalább a tagok 70 százaléka fizeti a tagdíjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik