Nagyvilág

Gorbacsov: Mintha háborúra készülne a világ

A Szovjetunió utolsó vezetője szerint a fenyegetés felszámolása nélkül a többi problémát sem lehet megoldani.

Úgy tűnik, mintha háborúra készülne a világ

– véli a Szovjetunió utolsó vezetője. Mihail Gorbacsov a Time-ban megjelent cikkében azt írja: burjánzanak a problémák a világban, de nincs égetőbb gond, mint az új fegyverkezési verseny. Szerinte a helyzet túl veszélyessé vált, mindennél fontosabb, hogy megállítsák és visszafordítsák a politika militarizálását.

A volt pártfőtitkár emlékeztetett, hogy az 1980-as évek második felében az Egyesült Államokkal közösen fogtak bele a nukleáris leszerelésbe. Azóta a hidegháború idején felhalmozott atomfegyverek 80 százalékát megsemmisítették, de nem sérült egyik fél biztonsága sem. Csökkent viszont annak a veszélye, hogy akár tévedésből, vagy műszaki hiba miatt atomháború törjön ki.

Most viszont úgy látja, újra valóssá válik a nukleáris fenyegetettség.

A nagyhatalmak kapcsolata egyre rosszabbá válik, a hadiipar szereplői már dörzsölik a tenyerüket – ebből ki kell törni, ami a politikai párbeszéd helyreállításával lehetséges.

Az nem elég, ha a párbeszéd a terrorizmus elleni harcra fókuszál – véli Gorbacsov. Újra koncentrálni kell a háború megelőzésére, a fegyverkezési verseny berekesztésére, a leszerelésre is.

A háború egyetlen előttünk álló globális problémára sem kínál megoldást

– írja. Sem a szegénységre, sem a környezetszennyezésre, sem a migrációra, sem a népességnövekedésre, sem az erőforrások hiányára.

Gorbacsov szerint Donald Trumpnak és Vlagyimir Putyinnak kell kezdeményeznie, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai államfői szinten deklarálják, hogy a nukleáris háború elfogadhatatlan, és soha nem szabad megvívni. Idézi Franklin Delano Rooseveltet, aki azt mondta:

az egyik legfontosabb szabadság a félelemtől való szabadság.

Ma azonban emberek milliói élnek félelemben a militarizálódás, a fegyveres konfliktusok, a fegyverkezési verseny és a nukleáris „Damoklész kardja” miatt. Ha ezt felszámolják, az emberek szabadabbá válnak – írja Gorbacsov, aki szerint ez kell, hogy legyen a közös cél, és utána már a többi problémát is könnyebb lesz megoldani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik