Former head of the Soviet Union Mikhail Gorbachev speaks during a ceremony to hand over three paintings by Russian artist Paul Chmaroff including "Paysannes dans les Bois", "Deux Baigneuses" (L) and "Autoportrait", to the Museum of Russian Impressionism in Moscow on December 16, 2016. / AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
Külföld

Gorbacsov: Mintha háborúra készülne a világ

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 01. 27. 10:16

A Szovjetunió utolsó vezetője szerint a fenyegetés felszámolása nélkül a többi problémát sem lehet megoldani.
Korábban a témában:

Úgy tűnik, mintha háborúra készülne a világ

– véli a Szovjetunió utolsó vezetője. Mihail Gorbacsov a Time-ban megjelent cikkében azt írja: burjánzanak a problémák a világban, de nincs égetőbb gond, mint az új fegyverkezési verseny. Szerinte a helyzet túl veszélyessé vált, mindennél fontosabb, hogy megállítsák és visszafordítsák a politika militarizálását.

A volt pártfőtitkár emlékeztetett, hogy az 1980-as évek második felében az Egyesült Államokkal közösen fogtak bele a nukleáris leszerelésbe. Azóta a hidegháború idején felhalmozott atomfegyverek 80 százalékát megsemmisítették, de nem sérült egyik fél biztonsága sem. Csökkent viszont annak a veszélye, hogy akár tévedésből, vagy műszaki hiba miatt atomháború törjön ki.

Most viszont úgy látja, újra valóssá válik a nukleáris fenyegetettség.

A nagyhatalmak kapcsolata egyre rosszabbá válik, a hadiipar szereplői már dörzsölik a tenyerüket – ebből ki kell törni, ami a politikai párbeszéd helyreállításával lehetséges.

Az nem elég, ha a párbeszéd a terrorizmus elleni harcra fókuszál – véli Gorbacsov. Újra koncentrálni kell a háború megelőzésére, a fegyverkezési verseny berekesztésére, a leszerelésre is.

A háború egyetlen előttünk álló globális problémára sem kínál megoldást

– írja. Sem a szegénységre, sem a környezetszennyezésre, sem a migrációra, sem a népességnövekedésre, sem az erőforrások hiányára.

Gorbacsov szerint Donald Trumpnak és Vlagyimir Putyinnak kell kezdeményeznie, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai államfői szinten deklarálják, hogy a nukleáris háború elfogadhatatlan, és soha nem szabad megvívni. Idézi Franklin Delano Rooseveltet, aki azt mondta:

az egyik legfontosabb szabadság a félelemtől való szabadság.

Ma azonban emberek milliói élnek félelemben a militarizálódás, a fegyveres konfliktusok, a fegyverkezési verseny és a nukleáris „Damoklész kardja” miatt. Ha ezt felszámolják, az emberek szabadabbá válnak – írja Gorbacsov, aki szerint ez kell, hogy legyen a közös cél, és utána már a többi problémát is könnyebb lesz megoldani.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.