Külföld
(From L) President of the Konrad-Adenauer Foundation Bernhard Vogel, former President of the Soviet Union Mikhail Gorbachev, former US President George H.W. Bush and former German Chancellor Helmut Kohl attend a commemorative event in Berlin on October 31, 2009. The event under the motto "The Fall of the Wall and Reunification - the Victory of Freedom" was organized by the Konrad Adenauer Foundation to celebrate the 20th anniversary of the fall of the Berlin Wall.  AFP PHOTO  DDP/ MICHAEL GOTTSCHALK        GERMANY OUT

Gorbacsov és Bush együtt segédkezne az orosz-amerikai viszony helyreállításában

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 10. 19. 14:20

Kétségtelenül komoly tapasztalatuk van ebben.
Korábban a témában:

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője és George H. W. Bush, aki az Egyesült Államok elnöke volt a hidegháború végén, felajánlották hozzájárulásukat az újra megromlott amerikai-orosz kapcsolatok helyreállításához. Erről a Gorbacsov Alapítvány sajtóirodája számolt be a TASZSZ hírügynökségnek.

Gorbacsov, Bush és James Baker egykori amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett egymással. A beszélgetés során az egykori pártfőtitkár azt mondta: tapasztalatuk van a fegyverkezési verseny és a hidegháború felszámolásában. Az 1980-as évek végén a Szovjetunió és az Egyesült Államok nehéz tárgyalásokat folytattak, de ezekből Európában és a Közel-Keleten is megerősödve jött ki mindkét fél. Szerinte ez a mostani politikusok számára példaértékű lehet.

Gorbacsov szerint a legbonyolultabb helyzetekben is meg lehet találni a kompromisszumot, ez kell, hogy legyen a cél, a felek érdekeinek figyelembe vételével. Úgy véli, senki nem kiálthatja ki a saját győzelmét, ha sikerül elmozdulni a jelenlegi holtpontról, az a közös győzelem. Ebben Bush és Baker is egyetértett.

Az egykori politikusok megállapodtak, hogy közösen keresik a módját annak, hogyan működjenek közre az Egyesült Államok és Oroszország együttműködésének helyreállításában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.