President Barack Obama (L) addresses the nation publicly for the first time since the shock election of Donald Trump as his successor, together with Vice President Joe Biden on November 9, 2016 at the White House in Washnigton, D.C.
Throughout the two-year-long election campaign, Obama has repeated a mantra that he will do all he can to ensure the peaceful transition of power. / AFP PHOTO / Nicholas Kamm
Élő Külföld

Obama: A jóért harcolni megéri

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Elektori szavazatok száma:

218
289
Clinton
Trump
47,5
47,7
58,499,532
58,656,775
Mérföldkövek:
Hírfolyam 0 új
21:16

Mára ennyi

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Élő közvetítésünket most lezárjuk, de ha lemaradt valamiről, ide kattintva minden fontos információt megtalál a témában. Sőt, hogy egyszerűbb legyen tájékozódni, pontokba szedtük legfontosabb cikkeinket az elnökválasztásról.

Köszönjük, hogy velünk tartottak. Aztán majd meglátjuk, mi történik. Addig is jó olvasást.

20:54

Teljes fölény

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A keddi amerikai választások eredményeképpen a republikánusok megőrizték többségüket a képviselőházban és a szenátusban is, a párt egységesen felzárkózott elnökké választott jelöltje, Donald Trump mögött.

A republikánusok a szövetségi törvényhozás mindkét házában többségben maradtak.

A képviselőházban 238 képviselőjük van, míg a demokraták 193 bársonyszéket szereztek, a szenátusban pedig 51:47 arányban vannak többségben az “elefántos” párt politikusai. (Az elefánt a Republikánus Párt, a szamár pedig a Demokrata Párt jelképe.) Két szenátusi, illetve négy képviselői hely még nem dőlt el.

Tizenkét szövetségi államban kormányzóválasztást is tartottak. Hat államot (Vermont, New Hamsphire, Indiana, Missouri, Észak-Dakota, Utah) republikánus, négyet (Delaware, Nyugat-Virginia, Washington állam és Oregon) pedig demokrata párti politikus irányít majd. Észak-Karolinában – ahol eddig republikánus volt a kormányzó – és Montanában még nem fejeződött be a voksok számlálása, de csaknem bizonyos, hogy demokrata párti jelöltek lesznek a győztesek. (MTI)

20:40

Kuba már háborúra készül

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Öt napig tartó nemzeti hadgyakorlatot rendeltek el Kubában, hogy a katonai csapatok készen álljanak egy sor ellenséges akcióra.

Bár a kormány hivatalosan nem Donald Trump elnökválasztási győzelmével indokolta az intézkedést, valószínűleg ez állhat a háttérben.

A stratégiai gyakorlatra hetedszerre adtak parancsot az országban. Oka általában az Egyesült Államok és Kuba között húzódó feszültség volt. Először 1980-ban Ronald Reagen megválasztásakor volt rá példa.

Donald Trump korábban megígérte, hogy megszakítja a Barack Obama által helyreállított diplomáciai kapcsolatot Kubával.

A bejelentés szerint a fegyveres erők november 16. és 20. között hajtanak végre manővereket. A lakosságot figyelmeztették, robbantásokat és fegyverropogásokat is hallhatnak az említett pár napban.

(The Guardian)

18:53

Barack Obama: Igazából egy csapatban játszunk

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Az amerikai elnökválasztás másnapján Barack Obama a Fehér Háznál értékelte az eredményeket.

Mindenki szomorú, ha saját oldala veszít a választásokon. De másnap emlékeznünk kell rá, hogy igazából egy csapatban játszunk. Ez egy intézményen belüli összecsapás

– mondta.

Megjegyezte, nyolc évvel ezelőtt, amikor átvette a hatalmat George W. Bush-tól, voltak nézeteltéréseik, de Bush keményen dolgozott, hogy minden gördülékeny legyen.

US President Barack Obama (R) leaves together with Vice President Joe Biden (L) after he addressed the nation publicly for the first time since the shock election of Donald Trump as his successor, on November 9, 2016 at the White House in Washnigton, D.C.
Throughout the two-year-long election campaign, Obama has repeated a mantra that he will do all he can to ensure the peaceful transition of power. / AFP PHOTO / Nicholas Kamm
Fotó: Getty Images Hungary

Obama az ő példáját fogja követni és holnap a Fehér Házban fogadja Donald Trumpot.

Most annak szurkolunk, hogy sikerrel egyesítse és vezesse az országot. A békés hatalomátvétel fémjelzi a demokráciát, az elkövetkező néhány hónapban ezt be is bizonyítjuk.

Ezt követően megköszönte stábjának a munkát és azt tanácsolta a fiataloknak, hogy ne keseredjenek el.

Bátornak kell maradnotok. Ne legyetek cinikusok. Soha ne gondoljátok, hogy nincs esély a változásra.

Obama végül Hillary Clinton beszédéből idézett:

A jóért harcolni megéri.

18:22

J. K. Rowling elsírta magát

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Annyira megható volt Hillary Clinton beszéde. Erről Twitter-oldalán számolt be az író.

https://twitter.com/jk_rowling/status/796398824587755520

17:38

Áder János táviratban gratulált

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A választás végeredménye tükrözi az amerikai emberek változás és megújulás iránti vágyát egy nehéz időszakban, amelyben mindannyiunknak számos kihívással kell szembenéznie hazájában és a nagyvilágban – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

Áder János hangot adott Magyarország azon meggyőződésének, hogy az Egyesült Államokkal fennálló, a közös értékeken, a szabadságszereteten és a demokrácia iránti elkötelezettségen alapuló történelmi partnerségünk segíteni fog abban, hogy együtt feleljünk meg ezeknek a kihívásoknak.

Emlékeztetve, hogy a magyarok nemrég ünnepelték a diktatúra és a külföldi elnyomás ellen kirobbant 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját, Áder János arról ír, a magyarok készek folytatni az együttműködést az Egyesült Államokkal az észak-atlanti szövetség keretein belül a béke megőrzése és a nemzetközi biztonság erősítése érdekében.

Az államfő egyben reményét fejezi ki, hogy a két nemzet közötti hagyományos barátság és bizalom ismét megerősödik a következő esztendőkben. (MTI)

17:36

Japán aggódhat a védelmi kiadások miatt, Trump több pénzt kérne

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Tokió szorosan együttműködne biztonsági partnere, az Egyesült Államok új elnökével – fogalmazott Szuga Josihide, a szigetállam kormányának főtitkára. Mint mondta: nem változott az a tény, hogy a japán-amerikai szövetség “a japán diplomácia alapköve” – hangsúlyozta Szuga Josihide.

A Kyodo japán hírügynökség kommentárja szerint a szigetországra nagyobb nyomás nehezedhet, hogy még többet fizessen az amerikai csapatok állomásoztatásáért. Trump a kampánya során ugyanis szóvá tette, hogy az Egyesült Államok szövetségesei

nem veszik ki részüket a védelmi kiadásokból, és azzal fenyegetett, hogy kivonja az amerikai csapatokat Japánból és Dél-Koreából, hacsak nem fizetnek többet a katonák állomásoztatásáért.

Egy ilyen amerikai felszólítás megterhelné a bilaterális kapcsolatokat, épp akkor, amikor Tokió keményen dolgozik azon, hogy megerősítse a katonai koalíciót olyan törvények elfogadásával, amelyek lehetővé tennék a japán hadsereg számára, hogy megvédje az ország szövetségeseit, ha támadás érné őket. Ez jelentős elmozdulásnak számít a háborút elutasító japán alaptörvény keretében mozgó ország védelmi politikájában – írja a Kyodo.

17:25

Paul Ryan: Trump meghallotta az ország hangját

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A Fehér Ház szóvivője elmondta, az amerikaiak úgy érezték, nincsenek kellőképpen képviselve a kormányban.

Donald Trump hallotta az ország hangját, amit senki más nem hallott. Fejére állította a politikát

– nyilatkozott sajtótájékoztatóján Paul Ryan.

Hozzátette, Trump egységes republikánus kormányt vezet majd. Mint fogalmazott, itt az ideje elkötelezni magukat, hogy újra naggyá tegyék Amerikát.

17:02

Gyurcsány: Nincs ok pánikra

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A Demokratikus Koalíció elnöke Facebook-oldalán gratulált Donald Trumpnak. Mint írta, a republikánus politikus volt az, aki meg tudta szólítani az amerikaiak többségét.

Nincs ok pánikra. Az Egyesült Államok ma is a szabadság és a demokrácia hazája, és az egész világ érdeke, hogy az is maradjon

– fogalmazott Gyurcsány, aki szerint Obama Orbán-kritikus viszonya érdemben nem gyengítette a magyar kormányt vagy erősítette ellenzékét, ennek nem fog megtörténni az ellenkezője sem Trump alatt. Némi aktuálpoltikát beleszőve így zárta posztját:

Orbánt itthon kell megverni, nem Washingtontól kell remélni a segítséget. Fontos tanulság, hogy a vetélytárs anyagi- és médiafölénye ellenére is lehet győzni, és a közvélemény-kutatók sem tévedhetetlenek.

16:45

Mexikó gratulált, de nem Trumpnak

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Üdvözlöm az Egyesült Államokat a választási folyamatért, és megismétlem készségünket, hogy együtt dolgozzunk Donald Trumppal a kétoldalú kapcsolatok érdekében

– üzente a Twitteren Enrique Pena Nieto.

Az AP hírügynökség kiemelte, hogy a mexikói elnök nem Trumpnak gratulált, amiért megválasztották, hanem az országnak a választási folyamathoz.

Egy következő üzenetben Enrique Pena Nieto emlékeztetett arra, hogy Mexikó és az Egyesült Államok barátok, társak és szövetségesek, akiknek folytatniuk kell az együttműködést Észak-Amerika versenyképességéért és fejlődéséért.

Bízom benne, hogy Mexikó és az Egyesült Államok erősíteni fogja együttműködését és a kölcsönös tiszteletet

– írta harmadik, befejező üzenetében.

Röviddel ezután Claudia Ruiz Massieu mexikói külügyminiszter a televízióban bejelentette, hogy a mexikói elnök hamarosan felveszi a kapcsolatot Trumppal.

A következő órákban és napokban keresni fogjuk a kapcsolatot a két fél között, amint az szokásos az ilyen esetekben

– mondta egy interjúban.

Ruiz Massieu elismerte, hogy az amerikai mágnás győzelme minden bizonnyal meg fogja változtatni a kétoldalú kapcsolatokat, de emlékeztetett arra, hogy Donald Trump már nem jelölt, és látni kell, hogy milyen lesz elnöki minőségében január 20-a után.

A külügyminiszter kijelentette azt is, hogy noha a mexikói közvélemény rendkívül kritikusan fogadta Trump nyilatkozatait a közép-amerikai országgal kapcsolatban, Pena Nieto kormánya fenntartotta az érintkezést Trump kampánycsapatának egyes tagjaival, és soha sem szakadtak meg a kapcsolatok hídjai.

Trump a választási kampány során erőszaktevőknek és kábítószer-kereskedőknek nevezte a mexikói bevándorlókat, és azzal fenyegetőzött, hogy falat építtet a két ország határán, amit Mexikóval fizettet ki. Azt is kilátásba helyezte, hogy deportáltatja a mexikói illegális bevándorlók millióit, és megakadályozza, hogy hazaküldjék keresetüket.

A külügyminiszter a televízióban leszögezte, hogy Mexikó nem fog fizetni a határt lezáró falért.

Ez nincs az elképzeléseink között

– mondta. (MTI)

16:05

Semjén Zsolt: A KDNP mindig is a republikánusokat tekintette testvérpártnak

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke üdvözölte Donald Trump megválasztását. Hangsúlyozta, hogy a KDNP mindig is a republikánusokat tekintette testvérpártnak.

Mint fogalmazott, a balliberális nyomás ellenére az amerikai nép nem hagyta magát belekényszeríteni az establishmentbe. Hozzátette, hogy Magyarország javítani fogja kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

Nekünk soha nem az Egyesült Államokkal volt vitánk, hanem a Demokrata Párt ideológiájával

– jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az MTI-nek nyilatkozva, miután a Vatikánban találkozott Ferenc pápával a szerdai általános audiencián.

Elmondta, Donald Trump lehetőség arra, hogy visszatérjen a korábban Ronald Reagan képviselte republikánus politika, ami nekünk a szabadságot, Amerikának a nagyságot jelentette.

Semjén Zsolt a Vatikán közelében október 13-án felállított Misericordia (Irgalmasság) című magyar képzőművészeti projekt záróeseményére érkezett az olasz fővárosba. Részt vett Ferenc pápának a Szent Péter téren tartott szerdai általános audienciáján, amelyen gyűrűcsókra járult az egyházfőhöz. (MTI)

15:57

Ezt kell tudni Melania Trumpról

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Donald Trump győzelme a republikánus kormányzás mellett azt is magával hozza, hogy Melania Trumpból first lady lesz.

Tény, hogy Michelle Obama magasra tette a lécet (elég mondjuk csak arra gondolni, hogy bármit felvett, másnapra készlethiányos lett), viszont az is, hogy csak évek múlva derül ki, hogy sikerül-e azt megugrania Trumpnénak.

Mi megnéztük, milyen életút vezetett idáig, itt olvashatsz róla bővebben.

15:32

Összeülnek az uniós külügyminiszterek

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Rendkívüli tanácskozást tartanak vasárnap az Európai Unió külügyminiszterei, hogy áttekintsék a Donald Trump amerikai elnökválasztási győzelme után kialakult helyzetet – jelentette be szerdán a német külügyminisztérium. A találkozó Brüsszelben lesz, ahol hétfőn még egyszer, akkor már rendes ülésre jönnek össze a miniszterek az eddigi tervek szerint.

A vasárnapi rendkívüli megbeszélést Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter javasolta.

Nagyon sok a súlyos, nyitott kérdés, de a transzatlanti kapcsolat továbbra is fontos, változatlanul a Nyugat fundamentuma, amelyet nem szabad feladni

– fogalmazott. (MTI)

15:22

Nyert Trump, betartotta ígéretét a világ legvisszataszítóbb embere

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Martin Shkreli az internet egyik leggyűlöltebb embere: arról lett híres, hogy egy életmentő HIV-ellenes gyógyszer, a Daraprim árát 14 dollárról 750 dollárra emelte, mert monopolhelyzetben volt a piacon. Tavaly decemberben csalás miatt tartóztatták le, a gyanú szerint illegálisan használta fel a Retrophin nevű cége részvényeit arra, hogy a cégtől teljesen független tartozásokat fizessen ki.

Az üzletember kétmillió dollárért vásárolta meg a Wu-Tang Clan Once Upon a Time in Shaolin című albumát, amiből a zenekar csak egyetlen darabot adott ki. Skhreli megígérte, hogy ha Donald Trump nyeri az elnökválasztást, megosztja a világgal az értékes kulturkincset. Nem mintha támogatta volna a republikánus jelöltet, felajánlását ironikus lépésnek szánta.

A Pitchfork szerint betartotta szavát és egyelőre nem a legjobb minőségben, de streamelni kezdte az albumot. A jobb minőségű közlésről még tárgyalnia kell.  Addig is:

14:41

Megvan, mikor szólal meg Clinton

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A Demokrata Párt alulmaradt jelöltje 9 óra 30 perckor (magyar idő szerint 15 óra 30 perckor) beszédet mond kampánystábjának és híveinek egy manhattani hotelben, közölték közleményükben.

Update

Megváltoztatták az időpontot, Clinton beszéde csúszik egy órát. Magyar idő szerint 16 óra 30 perckor kezdődik.

14:34

Ezt mondta Trump Clintonnak a győzelme után

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Donald Trump kampánymenedzsere, Kellyanne Conway szerint barátságos beszélgetés zajlott le a megválasztott elnök és Hillary Clinton között, miután kiderült az eredmény.

Huma Abedin, Clinton első embere telefonon érte el Conwayt, miután Trump megérkezett a New York-i Hiltonba, majd átadta a készüléket a volt külügyminiszternek.

Ha jól értettem, Clinton gratulált Donald Trumpnak a győzelemhez és a kemény küzdelemhez. Trump okosnak, keménynek nevezte az alulmaradt jelöltet és szintén gratulált a hatalmas kampányához. Az elnök hozzátette, tiszteli őt és a családját. Kellemes szóváltás volt

– fogalmazott Conway.

Trump kampánya során azzal fenyegette Clintont, hogyha megválasztják, különleges ügyészt állít Clinton levelezési botrányára. Conway szerint erről egyelőre nem egyeztettek Trumppal.

(ABC)

14:19

A Vatikán imádkozik Trump megvilágosodásáért

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Jókívánságait fejezte ki Donald Trumpnak Pietro Parolin szentszéki államtitkár is, aki hozzáfűzte: imádkozik “megvilágosodásáért”.

Minden jót kívánunk az új elnöknek ahhoz, hogy valóban gyümölcsöző kormányzata legyen

– mondta Parolin a vatikánvárosi rádiónak.

Ígérjük, hogy imádkozni fogunk érte, hogy Isten megvilágosítsa és támogassa őt természetesen hazája, illetve a világ békéjének és jólétének szolgálatában. Úgy vélem, manapság mindenkinek a komoly konfliktusokként és mély gyötrelmekként jellemezhető globális helyzet megváltoztatásán kell dolgoznia

– tette hozzá.

Az év elején Ferenc pápa felvetette, hogy Trump “nem keresztény”, mert nem hidat akar építeni, hanem falat akar emelni az amerikai-mexikói határon. A katolikus egyházfő szóvivője később rámutatott, hogy Ferenc pápa szavait nem szánta személyes támadásnak az akkor még az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségéért versengő Donald Trump ellen.

13:32

Kanadai gratuláció: pipa

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Azok után, hogy a választás alatt ezrek kerestek rá arra Amerikában, hogyan tudnának Kanadába költözni, a kanadai bevándorlási hivatal is lehalt, Justin Trudeau nyájas hangú levélben gratulált.

A két ország kapcsolata remek, reméli, ezt követően is így lesz.

13:28

Ordas kamut oszt mindenki Trumpról a neten

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Ha indulnék egyszer az elnökválasztáson, csakis republikánus színekben tenném, ők a leghülyébb szavazók az országban. Bármit elhisznek, amit a Fox Newson látnak. Hazudhatok, azt is megeszik majd. Úgy gondolom, félelmetes számokat produkálnék.

Állítólag ezt mondta Trump a People magazinnak 1998-ban.

De ez kamu. Nem mondott ilyet, soha.

Itt a hoax eredete.

13:21

Izraeli és palesztin vezetők is örülnek Trumpnak, de mást várnak tőle

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Izraeli és palesztin vezetők is gratuláltak Donald Trumpnak elnökké választásához, ám teljesen mást várnak az Egyesült Államok új vezetőjétől.

Benjamin Netanjahu, Izrael jobboldali miniszterelnöke országa igaz barátjának nevezte Trumpot.

Remélem, hogy tovább erősítjük, és új magasságokba emeljük a különleges szövetséget országaink között

– közölte.

Jichák Hercog, az izraeli parlamenti ellenzék és a baloldali Cionista Tábor vezetője kijelentette: az amerikai elnökválasztás eredménye azt a globális folyamatot tükrözi, mely szerint az embereknek elegük van a régi uralkodó elitből és egyértelmű változásra vágynak. Szerintük ez a folyamat Izraelben is változást hoz, azt viszont kiemelték, hogy „az Izrael és Amerika közötti mély kapcsolat biztonsági érték, melyre mindenképpen vigyázni kell”.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke reményét fejezte ki, hogy Trump elnöksége alatt elérik az igazságos békét Izrael és a palesztinok között.

A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szóvivője viszont azt mondta: a palesztin nép nem fűz túl nagy reményeket az amerikai elnökváltáshoz, mert Washingtonnak állandó a palesztin kérdésben tanúsított politikája. Ennek újragondolását kérte Trumptól.

Száeb Erekát, a Palesztin Hatóság főtárgyalója azt reméli, hogy a következő amerikai kormány közreműködésével megvalósul a kétállami megoldás, vagyis létrejön az Izrael szomszédságában, békében élő független palesztin állam.

A térség stabilitása, biztonsága és békéje csakis az 1967 óta tartó izraeli megszállás felszámolásával, és egy Izraellel békében és biztonságban élő, az 1967-es határok mentén kelet-jeruzsálemi fővárossal felálló, önálló palesztin állammal valósulhat meg

– jelentette ki. (MTI)

13:12

Merkel és Hollande is gratulált, jól oda is mondtak neki

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Merkel

Angela Merkel német kancellár szerdán gratulált Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez.

A kancellár berlini sajtónyilatkozatában kiemelte: Németországnak az Európai Unión kívül az Egyesült Államokkal van a “legmélyebb kapcsolata”.

A két országot értékek kötik össze: “a demokrácia, a szabadság, és az ember jogainak és méltóságának tisztelete, függetlenül származástól, bőrszíntől, vallástól, nemtől, szexuális orientációtól vagy politikai meggyőződéstől” – húzta alá Angela Merkel.

Hozzátette, hogy “ezen értékek alapján szoros együttműködést” ajánl az Egyesült Államok következő elnökének, Donald Trumpnak.

A partneri kapcsolat az Egyesült Államokkal “a német külpolitika egyik alapköve, és az is marad”. Együtt kell megküzdeni a kor nagy kihívásaival, közösen kell tenni a társadalmi és gazdasági jólétért, az “előrelátó klímapolitikáért”, harcolni a terrorizmus, a szegénység és a betegségek ellen, a szabadságért és a békéért Németországban, Európában és a világban – mondta Angela Merkel.

Hollande

Francois Hollande francia államfő gratulált Donald Trump republikánus jelölt amerikai elnökké választásához, de arra figyelmeztetett, hogy az eredmény “bizonytalan időszakot” nyit, ezért Európának egységesnek kell lennie.

“Az amerikai nép megválasztotta Donald Trumpot. Gratulálok neki, ahogy az természetes két demokratikus állam vezetője között. Bizonytalan időszakot nyit ez az amerikai választás” – mondta a baloldali köztársasági elnök a szerdai kormányülést követően.

Francois Hollande jelezte, hogy “Egyesült Államok elsőszámú partnert jelent Franciaországnak, de jelenleg a béke, a terrorizmus elleni harc, a közel-keleti helyzet, a gazdasági kapcsolatok és a Föld megőrzése a tét”.

“Mindezen témákban késedelem nélkül tárgyalásokat kezdeményezek az új amerikai kormányzattal” – hangsúlyozta a francia elnök. “De éberséggel és őszinte hangom teszem, mert Donald Trumpnak az amerikai kampány alatt megfogalmazott bizonyos álláspontjait szembesíteni kell azokkal az értékekkel és érdekekkel, amelyeket osztunk az Egyesült Államokkal” – tette hozzá.

Ez a kontextus egységes Európát is követel, amely képes megszólalni és képviselni a politikáját mindenhol, ahol az érdekeit vagy az értékeit megkérdőjelezik: a szabadságot, a méltóságot, a társadalmi kohéziót, a szegénység elleni küzdelmet, fogalmazott Francois Hollande.

A francia elnök szerint alig fél évvel a francia elnökválasztás előtt “tudomásul kell vennünk azokat az aggodalmakat, amelyeket a világrend felbomlása vált ki”.

“Meg kell találnunk a válaszokat, amelyeknek le kell tudniuk győzni a félelmeket, de tiszteletben kell tartaniuk azokat az elveket, amelyek a demokráciánk és a társadalmi modellünk alapjait jelentik” – mondta Francois Hollande.

12:51

Nagyon boldog az egykori Ku Klux Klán-vezér

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Végtelenül boldog a Ku Klux Klán egykori vezetője, David Duke amiatt, hogy Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást. „Életem egyik legizgalmasabb éjszakája” – írta Twitter-oldalán, hozzátéve, hogy

kétség ne legyen afelől, hogy az embereinknek óriási szerepe volt Trump megválasztásában!

A választási kampány során Donald Trump vonakodva határolódott el a Ku Klux Klántól, de ez nem rettentette el Duke-ot a milliárdos jelölt támogatásától. Jelezte: teljesen azonosul Trump politikájával.

Miénk az erkölcsi felsőbbrendűség

– közölte, sőt, még egy csodálatos Photoshop-alkotást is közzétett az új elnökről. Szerinte Trump megkapta a lehetőséget, hogy a valaha élt legnagyszerűbb amerikaiak közé kerüljön.

12:48

Már tüntetnek Trump ellen

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A demonstrálók utakat zártak le, akadályozzák a forgalmat, Oaklandben nagyjából egy 70 fős csoport tüntet.

Van, ahol tüzet is gyújtottak, így fejezik ki nemtetszésüket.

Közben Trump arról tweetelt, fontos és gyönyörű napon van túl.

(ABC)

12:25

Merkel együttműködést ajánlott Trumpnak

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Angela Merkel gratulált Donald Trumpnak az elnökválasztáson elért győzelméhez. Kiemelte: Németországnak az Európai Unión kívül az Egyesült Államokkal a legmélyebb a kapcsolata.

A két országot értékek kötik össze: a demokrácia, a szabadság, és az ember jogainak és méltóságának tisztelete, függetlenül származástól, bőrszíntől, vallástól, nemtől, szexuális orientációtól vagy politikai meggyőződéstől

– hangsúlyozta Merkel, hozzátéve, hogy ezen értékek mentén szoros együttműködést ajánl az új elnöknek. (MTI)

12:05

A törökök Gülen kiadatását remélik Trump győzelmétől

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A török miniszterelnök kapott az alkalmon, és ismét a puccskísérlet szervezésével megvádolt hitszónok, Fethullah Gülen kiadatását kérte az Egyesült Államoktól. Binali Yildirim azt mondta, az amerikai-török viszony javulását várja Donald Trump választási győzelmétől.

A kormányfő szerint az új elnök hivatalba lépésével új lehetőségek nyílnak meg, hogy fejlődjenek a kapcsolatok a terrorellenes küzdelem terén.

A török-amerikai barátság új fejezete nyílik meg, mikor rövidesen átadják a terrorszervezet vezetőjét, aki kárt tett ebben a barátságban

– mondta Yildirim Gülenre utalva.

Erdogan elnök csak röviden reagált Trump győzelmére. Azt mondta, reméli, hogy az amerikai nép választása előnyös lépésekhez vezet a világ számára az alapvető jogok, a szabadság és a demokrácia érvényesülését, valamint a régió fejlődését tekintve.

Fethullah Gülen Erdogan első számú politikai ellenfele. Az Egyesült Államok korábban azt közölte: abban az esetben készek kiadni a hitszónokot Törökországnak, ha egyértelmű bizonyítékkal állnak elő arra vonatkozóan, hogy valóban ő szervezte a puccskísérletet. Komolyan vehető bizonyítékkal azonban eddig nem állt elő a török kormány. (Reuters)

12:00

Gratulált Obama, találkozik Trumppal

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A tájékoztatás szerint a 2017 januárjában leköszönő Obama és a leendő elnök csütörtökön találkozik egymással.

És gratulált Trumpnak a győzelemhez.

11:24

Az osztrák kancellár is gratulált, de szkeptikus

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Az osztrák kancellár gratulált Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson elért győzelméhez, és úgy vélte, az eredményből le kell vonni a tanulságot az Európában tartandó választásokra nézve.

Christian Kern szerint éles konfliktusok alakulhatnak ki a középosztály köreiben. Azt mondta: ezzel a választási eredménnyel senki nem számolt, de úgy látja, Trump a kampányban tett ígéreteinek nagy részét nem fogja ugyanabban a formában megvalósítani. (MTI)

11:13

Vona Gábor is gratulált Trumpnak

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Mi, magyarok, tiszteletben tartjuk más népek jogát a sorsuk alakítására és ugyanezt várjuk mindenkitől

– írja közleményében. „A magyar–amerikai kapcsolatok javulása mellett felelős és bölcs munkát kívánunk Donald Trumpnak” – közölte a Jobbik elnöke.

11:11

Az osztrák külügyminiszter szerint meg kell őrizni a higgadtságot

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Az osztrák külügyminiszter szerint a politikusokat tetteik alapján kell megítélni, ezért meg kell őrizni a higgadtságot Donald Trump megválasztása nyomán.

Sebastian Kurz az Ö1 közszolgálati rádiónak azt mondta, az elnökválasztás eredménye sok változást fog jelenteni a világ és Európa számára. Úgy vélte,

egy ideig bizonytalanság lesz, mert nem lehet előre látni, hogy mi vár ránk és mi marad meg Trump választási ígéreteiből.

A miniszter kijelentette: Ausztria kitart eddig képviselt irányvonala mellett, és az Európai Unió erős külpolitikáját támogatja. (MTI)

10:58

A NATO-főtitkár gratulált Trumpnak

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg is gratulált Donald Trump győzelméhez.

Közleményében hangsúlyozta: kihívásokkal teli biztonsági környezettel kell szembenézni, figyelembe véve a hibrid hadviselés, a kibertámadások és a terrorizmus jelentette fenyegetést. Ebben az amerikai vezető szerep fontosabb, mint valaha.

Az erős NATO jó az Egyesült Államoknak és jó Európának is

– szögezte le Stoltenberg, aki szerint a katonai szövetség határozott válaszokat adott az új biztonsági kihívásokra, de sok még a tennivaló. (MTI)

10:29

A spanyol elnök is gratulált

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Gratulálok Donald Trumpnak a győzelemhez. “Továbbra is azon dolgozunk, hogy megerősítsük a spanyol-amerikai kapcsolatokat. Amerika egy elengedhetetlen partnerünk.”

(El País)

10:14

Megvan, ki lehet Trump fékje

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A nevadai demokrata jelöltet, Catherine Cortez Mastot választották szenátorrá, ezzel ő lett az első mexikói gyökerekkel rendelkező szenátor, nagyapja Chihuahuaból vándorolt be.

Győzelmi beszédében arról beszélt, hogy az este elkezdték a közös harcot a republikánusok ellen. Azt ígérte, ő lesz Trump fékje és ellensúlya.

(Fusion)

10:13

Clinton reggel fog beszélni

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Hillary Clinton rendkívül furcsa módon nem állt a választók elé az után, hogy nyilvánvaló lett választási veresége, csak telefonon gratulált Trumpnak. Kampánystábjának egyik tagja azt mondta az NBC-nek, hogy szerdán reggel fog megszólalni a demokrata jelölt (a keleti parton 6 óra az időeltolódás Budapesthez képest).

10:01

Trump nem rúghatja fel a párizsi klímaegyezményt

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Donald Trump nem akadályozhatja meg a párizsi klímaegyezmény végrehajtását – mondta a francia környezetvédelmi miniszter.

Ségolene Royal emlékeztetett: eddig 103 ország ratifikálta a megállapodást, ezek az üvegházhatású gázkibocsátás hetven százalékáért felelősek. Bár korábban Trump erről beszélt, nem mondhatja fel az egyezményt, mert abban kikötötték, hogy három évig nem lehet felbontani – szögezte le.

A tavaly decemberben elfogadott megállapodás pénteken lépett hatályba, megerősítve azt a célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

Az elnökválasztási kampányban Trump azt mondta, hogy megválasztása esetén eltörli a szerződést, a globális felmelegedést pedig „teljes viccnek” nevezte. (MTI)

09:56

A németek szerint együtt kell működni Trumppal

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Németországnak együtt kell működnie Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel, hangsúlyozta Volker Kauder, a kormányzó német jobboldali CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakcióvezetője.

A politikus közleményében kiemelte, hogy a következő években is rendkívül fontos lesz a szoros transzatlanti partneri kapcsolat Németországnak és Európának.

A németeket “értékközösség” köti össze az Egyesült Államokkal, és “az új amerikai elnöknek is fel kell ismernie, hogy a jó viszony Európával és Németországgal csak hasznos lehet országának” – tette hozzá.

A CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) részéről Heiko Maas igazságügyi miniszter Twitter-oldalán azt írta, hogy Donald Trump megválasztásával “nem dől össze a világ, csak még bolondabb lesz”.

09:47

Putyin gratulációja is megérkezett

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Az orosz államfő azt üzente a frissen megválasztott Donald Trumpnak, hogy biztos abban, hogy Moszkva és Washington között egymás nézeteinek tiszteletben tartásával, mindkét fél érdekeinek megfelelő párbeszédet folytathatnak.

Reméli, hogy közös erőfeszítéssel sikerül kimozdítani az orosz-amerikai viszonyt a jelenlegi válsághelyzetből – közölte Vlagyimir Putyin. (RT)

09:39

Amerika már azért esedezik, hogy induljon Michelle Obama

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Mármint elnöknek. Miután Trump lett a 45. elnök és a női jelölt, Hill Clinton elbukott, a Twitteren már az egyik legnépszerűbb hashtag #Michelle2020.

Vagyis hogy induljon a mostani First Lady 2020-ban, amikor lejár Trump ciklusa.

09:38

Wilders szerint forradalmi Donald Trump győzelme

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A bevándorlásellenes populista holland politikus, Geert Wilders is gratulált Donald Trumpnak.

Történelmi győzelem! Forradalom

– írta a Twitteren. Kitért arra is, hogy az általa vezetett Szabadságpárt nagy esélyekkel tekint a márciusi holland választás elé.

Mi is vissza fogjuk adni az országunkat Hollandia népének

– áll a bejegyzésben. (AP)

09:33

Az Európai Parlament elnöke is gratulált

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerda reggeli sajtótájékoztatóján gratulált Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelöltnek a választási győzelme alkalmából.

A német szociáldemokrata politikus kijelentette, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az együttműködést az Európai Unió és az Egyesült Államok között, Trump azonban szabad választásokon győzedelmeskedett, így

megérdemli az uniós intézmények teljes tiszteletét.

Schulz reményét fejezte ki, hogy a felek együtt tudnak majd működni a közös érdekek és felelősségek mentén, s elmondta, hogy tapasztalatai szerint a választási kampányok nagyban különböznek a valódi politikától. Hozzátette, hogy a Trump által korábban tett, “aggodalmat keltő” kijelentéseket remélhetőleg felváltja az “ésszerű együttműködés”.

09:21

Szijjártó is gratulált Trumpnak

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A magyar kormány gratulál Donald Trump elnökválasztási győzelméhez, Magyarország készen áll az együttműködésre, közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter közleményében azt írta, az amerikai emberek döntöttek, a demokrácia megerősödve került ki a nem mindennapi választási kampányból.

A miniszter úgy fogalmazott, kétségtelen, hogy mind a világgazdaságban, mind pedig a világpolitikában új korszak zajlik, amely történelmi kihívások elé állítja az egész világot. Ezen kihívások legyőzéséhez új és bátor megközelítésekre, új és innovatív politikákra van szükség.

Magyarország készen áll az együttműködésre, írta Szijjártó Péter.

Szijjártó előtt már Orbán is gratulált.

09:04

Zsirinovszkij nagyon örül

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Az orosz nacionalista „Liberális Demokrata Párt” vezére, Vlagyimir Zsirinovszkij üdvözölte Donald Trump megválasztását. Az Interfax hírügynökségnek azt mondta:

Természetesen elégedettséggel tölt el bennünket, hogy a két jelölt közül a jobbat választották

– mondta a politikus, aki korábban arról beszélt, hogy atomháború lesz, ha nem Trumpot választják meg. Most azt mondta, azt is reméli, hogy Trump győzelmével távozik az Egyesült Államok moszkvai nagykövete, John Tefft.

Reméljük, elhagyja Oroszországot… gyűlöli Oroszországot

– morfondírozott Zsirinovszkij. (AP)

08:40

Trump megérkezett

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Az új elnök már a manhattani hotelben van, ahol a követői várják, hogy a színpadra lépjen és bejelentse, ő az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke.

(El País)

08:37

A franciák sem tudják, mire számítsanak Trumptól

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Franciaország az Egyesült Államok szövetségese marad, de látnia kell, milyen új politikát folytat a következő amerikai elnök

– jelentette ki a francia külügyminiszter. Jean-Marc Ayrault szerint Trump valószínűsíthető győzelme és a milliárdos üzletember személyisége sok kérdést vet fel, de hangsúlyozta, hogy az Európa és az Egyesült Államok közötti kapcsolatoknak nem szabad gyengülniük. (MTI)

08:35

Matematikailag is Trump A Győztes

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Nemrég közölte a CNN is, hogy Donald Trump megnyerte a nagyon szoros Wisconsint is. Ezzel mindennek vége, hiába számolgatnak a demokraták:

DONALD TRUMP AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK 45. ELNÖKE.

Frissítés: Arizona 11 elektorát is megszerezte Trump.

08:31

Jó hírek így, világvége előtt

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Népszavazások is voltak az Egyesült Államokban, amik több esetben jó dolgokat támogattak. Több állam szavazott a marihuána legalizálásáról. Massachusettsben szabadidős célra, Floridában, Arkansasban, Észak-Dakotában orvosi célokra. Indianában és Kansasben a vadászathoz való jogot szavazták meg. Nagyon nem jó hír, hogy Nebraskában népszavazás vonta vissza a halálbüntetést megsemmisítő törvényt. És így tovább, itt megnézheti az összeset, érdemes, sok még nem dőlt el.

08:15

A német kormánynak fogalma sincs, mi lesz most

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Rendkívül bizonytalan geopolitikai helyzetet eredményez Donald Trump győzelme – mondta a német közrádióban, a Deutschlandfunkban a német parlament külügyi bizottságának elnöke, Norbert Röttgen.

A Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió tagja szerint a német kormány sem tudja, mire lehet számítani Trumptól.

Arra kell ráeszmélni, hogy fogalmunk sincs, mit fog tenni ez az elnök, mi történik, ha a harag foglalja el az elnöki hivatalt és válik a világ legnagyobb hatalmú emberévé

– vélekedett Röttgen. (Reuters)

08:12

Clinton nem szólal meg

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Nem fog beszélni, most jelentették be. Rosszul áll az elnökségért folyó versenyben, gyakorlatilag Trump megnyerte.

08:08

Clinton kampányfőnöke beszél az egybegyűltekhez

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

„Tudom, hogy sokat vártatok itt ma, és tudom, hogy ez egy hosszú kampány volt, de még tudtok egy kicsit várni, ugye?” – mondta John Podesta, Hillary Clinton kampányfőnöke. “Még számolják a szavazatokat. Ezért mindenki menjen most haza és pihenjen! Hillary számára nagyon sokat jelent, hogy itt vagytok. Átszámoljuk a szavazatokat és el fogjuk ezt hozni!”

Épp Podesta volt az, akinek a nyilvánosságra került emailjei hatalmas pofont jelentettek a demokrata jelölt kampányának.

08:02

A francia szélsőjobb vezére gratulált Trumpnak

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Bár végleges eredmény még nincs, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen Twitter-üzenetben gratulált Trumpnak.

Gratulálok az Egyesült Államok új elnökének, Donald Trumpnak és a szabad amerikai népnek

– írta.

Jövőre Franciaországban is elnökválasztás lesz. A felmérések szerint Marine Le Pen megnyerheti az első fordulót, de a másodikat nagy valószínűséggel elveszíti, bárki is legyen az ellenfele. (Reuters)

07:55

Hatalmas sokkról beszél a német védelmi miniszter

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Ursula von der Leyen az ARD német köztévében azt mondta: óriási sokk, hogy minden jel Donald Trump váratlan győzelmére utal. Hozzátette:

Szerintem Trump tudja, hogy nem rá szavaztak, hanem Washington és a jelenlegi berendezkedés ellen.

07:52

A házelnök már gratulált Trumpnak

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A wisconsini republikánus politikus még az éjjel telefonon hívta Donald Trumpot, aki várhatóan az Egyesült Államok 45-ik elnöke lesz. A házelnök – akinek korábban nem volt felhőtlen a viszonya a New York-i üzletemberrel – gratuált neki és Mike Pence alelnökjelöltnek is.

Hajnalra kiderült, hogy hogy a törvényhozási választásokon a képviselőházban a republikánusoknak sikerült megőrizniük a többséget, és a demokratáknak a szenátusban sem sikerült  áttörést elérniük, a republikánus többség ott is megmaradt.

07:42

Trump győzelmével szabad kezet kap Orbán

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Az AFP magyarországi tudósítója azt írja Twitteren, hogy mivel a miniszterelnök kiállt Trump mellett, ezért „szabad kezet kap Orbán, nem lesz több bosszantó washingtoni kritika.”

07:42

Trump elnök urat republikánus szenátus segítheti

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Pat Toomey óriási szívességet tett Donald Trumpnak, akinek egyre valószínűbb az elnöksége. Toomey ugyanis megnyerte a pennsylvaniai szenátusi választást, amivel és az eddigi győzelmekkel a Republikánus Párt bebiztosította többségét a szenátusban.

A demokraták Katie McGintyt indították Toomey ellen, iszonyatos harc alakult ki, az AP szerint szenátori kampányra ennyit még nem költöttek. Toomey Trump miatt szorult kicsit a kampányban a Washington Post szerint, mert nem fejezte ki időben támogatását, csak a szavazás után közölte, hogy Trumpra voksolt. Jellemző a mostani választásokra, hogy előtte nem sokkal még McGinty előnyét kutatták ki.

07:31

Megmondtuk? Megmondtuk

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Ember Zoltán kolléga már kedden megírta, hogy Trump nyer. Azért, mert szerinte történelmileg ez következik

a Brexitből, a globalizmus elleni „konzervatív” lázadásból, az alulról jövő radikalizmusból, az elitekből történő dühös kiábrándultságból, a migránsellenességből, illetve a közösségi média valóságtorzító hatásából. Egyszóval: a történelmi tapasztalatból.

De azt írta, tök jó lenne, ha tévedne.

07:18

Moszkvából ezt látni a választásból

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Nekünk még moszkvai tudósítónk is van, aki készített egy fotót a Rosszija 24 hírtévé közvetítéséről, az amerikai elnökválasztásról. Oroszország a világ legvidámabb barakkja országa lehet most, látva Trump diadalmenetét.


Fotó: 24.hu/ Kustánczi Norbert
07:15

A végét járják az utolsó államok

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Michiganben a szavazatok 80 százalékos feldolgozottságánál Trump 48,4, Clinton 46,5 százalék.

Wisconsinban Trump 49, Clinton 45,8 százalék, a szavazatok 87 százalékát dolgozták fel.

Arizonában 49,3 – 45,7 százalék Trump javára, a szavazatok 65 százalékos feldolgozottságánál.

Pennsylvaniában szintén Trump vezet 48,7 – 47,8 arányban, a szavazatok 97 százalékát dolgozták fel.

New Hampshire-ben Hillary Clinton vezet, de a verseny nagyon szoros, 47,5 – 47,4 az állás, a szavazatok 85 százalékos feldolgozottságánál.

Maine-ben Clintoné az előny, 47,9 – 45,1 százalék a megoszlás a szavazatok 81 százalékát dolgozták fel. Maine az egyik állam, ahol nem a győztes visz mindent.

Minnesotában is Clinton áll jobban, 47,6 – 44,6 százalékos megoszlással, 84 százalékos feldolgozottságnál.

07:12

Még Trump stábját is sokkolta, milyen jó eredményt ért el

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Mindenkit meglepett, Trump jó szereplése – még saját kampánystábját is. A The Hill egy magas rangú kampányforrástól úgy értesült, hogy saját exit-poll eredményeik azt mutatták, hogy jelentős hátránnyal fognak kikapni Hillary Clintontól. Sarah Huckabee kampányszóvivő pedig a Daily Beast egyik újságírójának elmondta: a kampány saját belső közvélemény-kutatásai ugyanannyira tévesek voltak, mint az összes többi felmérés.

07:09

Obama: Továbbra is Amerika a legnagyszerűbb ország

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Bármi történjék is, a Nap reggel fel fog kelni, és továbbra is Amerika lesz a Föld legnagyszerűbb országa, üzente a választás éjszakáján, szerda hajnalban a választópolgároknak Barack Obama amerikai elnök az egyik közösségi oldalon keresztül.

A hamarosan leköszönő elnök szerint kimerítő, feszült, “néha egyenesen furcsa” kampányidőszak zárult le.

Láttunk új dolgokat ez alkalommal, de ami nem újdonság, az az, hogy a demokráciánk mindig is harsány és rakoncátlan volt. Voltak már kemény és zsigeri érzelmeket megmozgató választások, de mindig erősebben kerültünk ki belőle.

Obama hangsúlyozta: minden választópolgárnak hatalmában áll meghatározni az utat, melyen az ország halad, amit fontos, de törékeny ajándéknak nevezett.

“Ne csak republikánusként vagy demokrataként tekintsünk egymásra, hanem amerikai honfitársként. Adjuk meg egymásnak a tiszteletet, bánjunk egymással empátiával és rokonszenvvel, ahogy egy amerikaitól elvárható”, hangoztatta rövid videoüzenetében Barack Obama, aki szerint mindenkinek a saját döntésén múlik, hogy a legjobbat lássa honfitársaiban.

(BBC Mundo)

06:51

Legyőzték Trump keménykezű támogatóját

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Amerikában a seriffeket is választják, az arizonai Maricopa megyében is ez a rendszer működik. Joe Arpaio, Donald Trump tanácsadója bevándorlási kérdésekben most kikapott a demokrata Paul Penzonetól. Arpaio arról vált hírhedtté, hogy rasszista módszerekkel szűrte az állítólagos illegális bevándorlókat, rengeteg eljárás is indult a 84 éves férfi ellen.

Sheriff Joe Arpaio attends a rally by Republican presidential candidate Donald Trump, October 4, 2016, in Prescott Valley, Arizona.
Arpaio will soon face criminal charges from federal prosecutors over his immigration patrols. Federal prosecutors say they will charge Arpaio with contempt-of-court after he allegedly failed to obey a judge’s order to halt controversial immigration policies that some say include racial profiling. / AFP PHOTO / Robyn Beck
Fotó: AFP PHOTO / Robyn Beck
06:47

A rejtőzködő szavazók hozhatják Trump győzelmét

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A média elhallgatási spirálja és az, hogy egy establishment ellenes jelöltről van szó, azt jelenti, hogy sokan nem merték bevallani a közvélemény-kutatásokban, hogy Trumpra fognak szavazni.

Ugyanez volt Magyarországon a Jobbik induló éveiben és a briteknél a Brexit esetében is.

Ezért jöhettek olyan exit pollok, hogy Clinton simán behúzza a választást.

06:42

Trump (elnök) már nem rasszsista és nőgyűlölő - a Huffington Post szerint

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Az egész elnökválasztás alatt nyíltan Trump-ellenes Huffington Post eltávolította oldaláról a szerkeszetői megjegyzést, amit odabiggyesztettek minden trumpos cikk alá. És amiben Trumpot úgy jellemezték, mint egy “hazug rasszista, nőgyűlölő, xenofób”, aki “politikai erőszakra bujtogat”.  Mindezt azért, mert Trump már elnök.

06:33

Mindenhol erősek a republikánusok

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Van több más választás is az USA-ban. Például a szenátusi: a demokraták 11, a republikánusok 18 államban nyerték el a helyeket, négy államban még nincs döntés. Itt a republikánusok állnak közelebb a szenátus uralásához. A képviselőházban már sikerült is a bravúr: 218 szék kell a többséghez, 219 már van nekik. Államok kormányzóit is megválasztották több helyen. Öt államban republikánus, négyben demokrata győzelem született, három államban még nincs döntés.

Eközben Clinton elvitte Nevadát is, de ez se túl sok elektor.

06:31

Clinton szavazói össze vannak törve

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Magabiztosan, győzelemre készülve mentek a Clinton-kampány eredményváró rendezvényére, fellelkesülve a közvélemény-kutatások adatain. Ez lett a vége.

NEW YORK, NY - NOVEMBER 08: A group of women react as voting results come in at Democratic presidential nominee former Secretary of State Hillary Clinton's election night event at the Jacob K. Javits Convention Center November 8, 2016 in New York City. Clinton is running against Republican nominee, Donald J. Trump to be the 45th President of the United States. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Fotó: GettyImages
A supporter of Democratic presidential nominee Hillary Clinton reacts during election night at the Jacob K. Javits Convention Center in New York on November 8, 2016. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD
Fotó: GettyImages
NEW YORK, NY - NOVEMBER 08: A group of women react as voting results come in at Democratic presidential nominee former Secretary of State Hillary Clinton's election night event at the Jacob K. Javits Convention Center November 8, 2016 in New York City. Clinton is running against Republican nominee, Donald J. Trump to be the 45th President of the United States. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Fotó: GettyImages
06:13

Trumpé lett Iowa is

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Bár nem feltétlen ezen a hat elektoron fog múlni minden. Az AP Utah-t is neki adja, ami azért érdekes, mert itt indult a független mormon Evan McMullin, aki a szavazatok ötödét megszerezte.

06:06

Félelmetesen ismerős a ma hajnal tanulsága

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Emlékeznek még arra, mi történt a nyáron? David Cameron brit kormányfő tett egy merész vállalást, és az EU-ellenes népszavazásba vezette országát. Mindenki biztos volt benne a szavazás estéjéig, hogy szorosan, de meglesz a Remain, azaz a bentmaradás többsége. Ezt mutatták a közvélemény-kutatások is, mindenki bizakodó volt, aki nem akarta az unió széthullását. Aztán egyszer csak győzött a brexit, bedőlt a brit kormány, és senki sem tudott köpni-nyelni. Ismerős?

05:54

Donald Trump megnyerte Georgiát is

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Ezzel 16 elektort mart fel magának. Hurrá. Közben, ha csak éppen hogy is, de Trump vezet sok szoros államban, így Wisconsinban, Michiganben és Iowában is. Clinton Nevadában és Pennsylvaniában is vezet többek között.

05:36

Négy államra figyel a világ

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Clinton már csak abban bízhat, hogy Michiganben, Wisconsinban, Pennsylvaniában és Nevadában győz. Ha egyiket is elveszíti, búcsút inthet a Fehér Háznak. Nevada és Pennsylvania elég jól áll a demokratáknak, de nagy bajban vannak Wisconsinban és főleg Michiganben.

A két államban alig kampányoltak, biztosra vették, hogy ott győzni fognak. Csak az elmúlt egy hétben tartottak ott kampányrendezvényeket, jelezve, hogy bajban lehetettek. Most kiderült, tényleg bajban voltak. Amikor ezt írjuk, Trump vezet mindkét államban, de csak pár tízezer szavazattal. Michiganben 62 százalékos a feldolgozottság, Wisconsinban 74 százalékos

05:33

Összeomlott Kanada bevándorlási weboldala

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Ahogy Donald Trump esélyei egyre javulnak az elnökség megszerzésére, úgy kezdi egyre több amerikai mérlegelni, hogyan tudná elhagyni az országot. Erre bizonyíték, hogy a hatalmas terheléstől összeomlott az a kanadai weboldal, ahol az állampolgárság megszerzésével, illetve bevándorlással kapcsolatos információk találhatóak.

A Citizenship and Immigration Canada nevű oldal nem bírta a terhelést, jelenleg is csak egy hibaüzenetet lát, aki felkeresi.


Hát hova olyan sietősen?!?
05:24

Egy-egy állam ide-oda

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Oregon 7 elektora biztosan Clintoné, Nebraska 5-jéből pedig 4-et kap Trump a friss eredmények szerint. Michiganben eközben 24 ezer szavazatnyi különbségre feljött Clinton, tehát egy liberálisabb kisváros is megfordíthatja az állást. Senki, de senki sem gondolta volna, hogy a stabil demokrata fellegvárak, Michigan és Wisconsin lesz majd a nagy csatatér.

05:20

Most jönnek a képbe a harmadik jelöltek

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Emlékeznek arra, amikor pár hete arról írtunk, mekkora jelentőségük lehet az ún. third parties, azaz harmadik pártok jelöltjeinek? Bejött a dolog, a választás ultraszoros, és valóban minden egyes százalék számít. Ilyenkor királycsinálók lehetnek a pár százalékot összekaparó jelöltek. Márpedig a libertariánus Gary Johnson több államban 4-5 százalékokat, a zöld Jill Stein pedig átlagosan 1 százalékot kapott eddig. Ezek a százalékpontok pedig Floridát, Michigant, Wisconsint stb. simán befolyásolhatták.

05:03

Kanada most így érezheti magát

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Főleg, ha belevesszük, hogy Trump totális antitézise, a halálig liberális Justin Trudeau vezeti jelenleg az észak-amerikai országot…

04:56

Colleen Bell remekül szórakozik

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Az USA budapesti nagykövete már sejti, hogy 2017 elején le lesz cserélve, szóval az esélytelenek nyugalmával bulizhat az AmCham Hungary partiján. A képen még Lippai-Nagy Írisz, az AmCham vezetője látható. Így, Trump győzelméhez közel akár haláltáncnak is nevezhető ez.


Forrás: Facebook/ AmCham Hungary
04:44

Borzasztó fontos győzelem Clintonnak

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Hillary Clinton behúzta Virginiát, ami nagyon fontos győzelem a számára ebben a rendkívül szorossá vált küzdelemben.

Michiganben még mindig 4 százalékkal vezet Trump, Wisconsinban 2 százalékkal megy a republikánus jelölt.

04:38

Egész Amerika egy nagy csatatér

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A szoros eredményt hozó államokban jelenleg ez a helyzet:

Trump vezet Michiganben, Wisconsinban, Floridában, Arizonában, Észak-Karolinában, Georgiában és New Hampshire-ben.

Clinton vezet Virginiában, Coloradóban, Iowában és Pennsylvaniában.

Minél nyugatibb államról van szó, annál alacsonyabb a feldolgozottság. Florida meg csak nem akar véget érni.

04:37

Sanders megmondta: csak ő győzheti le Trumpot

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Ha le akarják győzni Donald Trumpot, akkor álljanak be kampánya mögé – üzente a Demokrata Pártnak a demokrata elnökjelöltségért küzdő Bernie Sanders (2016. május 19.)

Ennyi.

s

04:19

Két újabb állam sorsa dőlt el

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Két újabb eredmény jött meg: Clinton Új-Mexikót, Trump Missourit nyerte meg, ezzel 149:109-re módosult az állás Trump javára.

04:13

Rettegő üzemmódba kapcsoltak a piacok

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Már kedd éjjel érezhető volt az elnökválasztás okozta bizonytalanság a pénzügyi piacokon a Washington Post szerint. A Dow Jones index 446 pontot (2,4%), a Nasdaq 134 pontot (2,8%), az S&P 500 pedig 64 pontot (3%) vesztett. A befektetők nagy menedékének, az aranynak az ára máris felugrott 2,7 százalékkal, ahogy megnőtt rá a kereslet. Az ázsiai tőzsdék is marhára megrémültek. A CNN-ben azt is megtudtuk, a mexikói peso is nagyot esett a dollárral szemben, ami nem is csoda a latinókkal ellenséges Trump felfejlődése nyomán.

04:04

Trump meggyőzött pár favágót

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A CNN előrejelzése szerint Donald Trump nyeri Montana államot, ez ugyan csupán 3 elektori szavazatot jelent, de mostanra már ennek is felértékelődött a jelentősége.

Egyelőre túl korai jósolni Iowa és Nevada ügyében, mindkét állam 6-6 elektort jelent.

Utah szintén korai, 6 elektori szavazat, de itt még okozhat meglepetést a különutas Evan McMullin, aki főleg Trumptól veheti el a szavazatokat.

03:59

A bizonytalan államok még mindig billegnek

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Ahogy említettük, Floridában továbbra is folyik az idegek tépése: 95 százalékos feldolgozottságnál Donald Trump vezet 49 – 47,8 százalékos arányban.

Ohióban 81 százalékos a feldolgozottság, itt is Trump áll az élen, 52,9 – 42,7 százalék a verseny állása.

Virginia nagyon billeg, 47,6 – 47,3 százalék volt az állás, Trump javára, a szavazatok 80 százalékos feldolgozottságnál, 81 százaléknál viszont Clinton átvette a vezetést, 47,5 – 47,4 százalék az állás

Georgiában sima Trump-győzelem várható, 45 százalékos feldolgozottságnál 58,1 – 39,2 arányban a republikánusoknak áll a zászló.

Észak-Karolinában szintén Trump áll jelenleg az élen, 49,9 – 47,5 az állás 78 százalékos feldolgozottságnál.

Michiganben egyelőre Trump áll az élen, 49,5 – 45,4 a pillanatnyi állás, de még csak a szavazatok 20 százalékát számolták meg.

New Hampshire-ben is van még min izgulni: 47,8 – 47 százalékos arányban Trump vezet, 30 százalékos a feldolgozottság.

Wisconsinban szintén a republikánus jelölt áll jobban: 50,8 – 44,1 százalék a megoszlás, 21 százalékos feldolgozottságnál.

Coloradóban 51 százalékos feldolgozottságnál Clinton vezet 49,4 – 43,2 arányban.

A kulcsfontosságú Pennsylvániában egyelőre magabiztos Clinton-előny figyelhető meg: 57,6 százalék – 39,2 százalék az állás a demokrata jelöltnek, de még csak a szavazatok negyedét dolgozták fel.

03:57

Add, uram, hogy ne ismétlődjön meg 2000!

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A Twitteren egyre többen írják ki magukból viccesen a rettegést, hogy nehogy megismétlődjön a 2000-es rémálom, amikor Al Gore és George W. Bush küzdelme olyan szoros válsztásba torkollt, hogy Floridában újra kellett számolni a voksokat. Bush jött ki jól ebből, ő marta el a floridai elektorokat.

03:49

Bazi nagy gyomrost kaptak a demokraták

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Megmaradt a republikánus többség a képviselőházban a CNN előrejelzése szerint, ami Clintonnak rossz jel, ha ő fog nyerni. Itt nehezebb ügyük is lett volna a demokratáknak, erős volt a republikánus többség a Kongresszus alsóházában. A szenátusi választások még nem dőltek el ennyire, ott nincs is akkora többsége a konzervatív oldalnak.

03:45

Egy ide, egy oda

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Connecticut Clintoné, ez 7 elektort jelent, eközben Trump elvitte Louisianát, ami 8 elektor a republikánus jelölt konyhájára.

A Clinton kampányközpontban egyre több az aggodalmaskodó arc, Trumpéknál viszont szélesednek a mosolyok.

És mindeközben Floridában még mindig nincs eredmény…

 

03:30

Így köszönjön meg neked bármit a Trump!

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Donald Trump kampánya előre bekészített pár térképet, amivel megköszönheti gyorsan a Facebookon minden egyes államnak, hogy rá szavazott. Íme, Arkansas felé a köszönetnyilvánítás:


Forrás: Facebook/ Donald J. Trump
03:27

Clinton szavazói kezdenek nagyon idegesek lenni

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Hillary Clinton támogatói, a Clinton-kampány eredményváró rendezvényén, New Yorkban. A tekintetek mindent elmondanak. Szoros. Nagyon szoros.

People watch elections returns during election night at the Jacob K. Javits Convention Center in New York on November 8, 2016. 
US Democratic presidential nominee Hillary Clinton will hold her election night event at the convention center. / AFP PHOTO / DON EMMERT
Fotó:Gettyimages
People watch elections returns during election night at the Jacob K. Javits Convention Center in New York on November 8, 2016. 
US Democratic presidential nominee Hillary Clinton will hold her election night event at the convention center. / AFP PHOTO / DON EMMERT
Fotó:Gettyimages

Közben a New York Times adatgurujai szerint Clintonnak 50 százaléka esélye van jelenleg arra, hogy megnyerje az elnökválasztást.

Trump jelenleg nyerésre áll egy rakás kulcsfontosságú ingaállamban: Észak-Karolina, Florida, Virginia, Michigan, New-Hampshire, Ohio felé billen.

03:21

Nagyon szoros lesz

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Amikor Nate Cohn, a New York Times adatguruja, és Nate Silver, a FiveThrityEight adatguruja is azt mondja, “hosszú éjszaka lesz”, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ez egy nagyon-nagyon szoros eredmény lesz. Bekészítettük a kávékat – bár Florida olyan adrenalinlöketet ad, talán nem is lesz szükség a koffeinre, hogy ébren maradjunk.

03:16

Nagy falatot nyelt le Trump

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Texas csak ideig-óráig volt szoros, Trump vitte el végül, ahogy a szomszédos Arkansas is az ölébe pottyant Ebből Texas volt értékesebb, Trump átvette a vezetést és már száznál is több elektora van.

03:15

Florida tovább tépi az idegeket, számos másik állammal együtt

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Floridában lelassultak a szavazatszámlálók, hosszú ideig 91 százalékon állt a feldolgozottság, most is 92 százalékot mutat a CNN grafikonja, Trump vezet 49,2 – 47,6 arányban.

Ohióban hasonló a helyzet, igaz ott még csak 31 százalékon áll a szavazatok feldolgozottsága. Trump 49,2 – 46,9-re vezet.

Virginiában 66 százalékos feldolgozottságnál 49,5 – 45,4 az állás Trump javára.

Georgiában 29 százalékos feldolgozottságnál 62,5 – 35,1 arányban szintén Trump vezet.

Észak-Karolina is nagyon szoros, 69 százalékos feldolgozottságnál 48,8 – 48,7 az állás, Clinton 0,1 százalékos hátrányban.

New Hampshire-ben 49,9 – 45% az állás Clinton javára, de itt még csak a szavazatok 13 százalékát dolgozták fel.

Hasonó a helyzet Michiganben, ahol 48,7 – 46,2 Clinton előnye, de csak 11 százalékos a feldolgozottság.

Pennsylvaniában szintén: 5 százalékos feldolgozottságnál 54,9 – 30,8 Clinton javára.

Coloradóban 7 százalékos feldolgozottságnál 57,9 – 35,8 arányban Clinton vezet.

Ismerünk legalább egy embert, aki valószínűleg hasonlóan érez Floridával kapcsolatban, mint a mostani jelöltek:

03:05

New York Clintoné, Texas meglepően szoros

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Fontos államot, New Yorkot nyerte meg Clinton, ezzel 29 elektort szerzett egy csapásra.

Trumpé lett Kansas, Nebraska, Wyoming, Észak-Dakota és Dél-Dakota, ezek kevés elektorral rendelkező államok.

Korai lenne eredményt mondani sok államban, ezen belül a republikánus fellegvár Texas meglepő, de Arizona, Colorado, Florida, Észak-Karolina, Michigan, Georgia, Virginia is szoros.

02:55

Fogy a lazac Clintonéknál

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Clintonék jelenleg a New York-i Peninsula Hotelben vannak, követik az eredményeket. Hillaryval van férje, Bill, valamint lányuk Chelsea és a férje és gyerekei is (egyikük Hillary-mintás ruhában) – írja a Politico. Kis lazacot, sült zöldséget és Bill számára vegán pizzát fogyasztottak, de sült krumpli is akadt. Eközben Hillary Clinton beszédén már dolgoznak, Bill viszont nem tervez megszólalni az eredményhirdetésen.

02:32

Obama már tompítani próbálja az ellentéteket

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Beszédet intézett a néphez Barack Obama elnök a BuzzFeeden keresztül. Nagyjából arról szólt a beszéd, hogy Amerikát csak megerősíti még egy ilyen bizarr választás is, és az amerikaiaknak örülni kell a demokráciának, elmenni szavazni nemcsak most, hanem polgármesterre is, ha kell. Azt is kérte az elnök, hogy a választópolgárok legyenek kedvesebbek egymáshoz. Mindegy is, mi történik, a nap ugyanúgy felkel majd Amerika felett, ami a Föd legnagyszerűbb országa.

02:32

Dél-Karolina és Alabama is Trumpé

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Mindkét állam 9-9 elektori szavazatot tesz hozzá Donald Trump jelenlegi eredményéhez. Eközben Florida továbbra is túl szoros és hasonló a helyzet Arkansasban is, ahol Bill Clinton korábban kormányzó volt.

02:27

Teherautókkal zárták körül Clinton és Trump főhadiszállását

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Homokkal telepakolt dömperekkel kerítették be a Trump Towert és a Peninsula Hotelt, ahol a republikánus és a demokrata jelöltek várják az eredményeket. A magyarázat szerint erre biztonsági okokból volt szükség. Egyrészt a dömperek védenek az esetleges autóba telepített pokolgépek ellen, illetve a biztonsági szakértők szerint akkor is hasznos segítséget nyújthatnak, ha komolyabb demonstrációkra kerülne sor.

 

Paul Wertheimer biztonsági szakértő a Wired magazinnak nyilatkozva annyit mondott: “soha nem láttam olyan választást az Egyesült Államokban, ahol ilyen intézkedésekre lett volna szükség”.

02:09

Darabokra hackelték Trump kampányoldalát

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Nagyon vicces hibára figyeltek fel Donald Trump hivatalos weboldalán szemfüles netezők. A sajtóarchívum webcímét megpiszkálva el lehetett érni, hogy a weboldal nyitóképén egy tetszőlegesen választott szöveg jelenjen meg.
Erre természetesen lecsaptak a vicces kedvű trollok és egy sor csodálatos megoldással álltak elő:

 

Példa a rossz webdesignra

Ted Cruz a Zodiákus – utalva rá, hogy Trump egykori republikánus ellenfele hasonlít a horoszkópos sorozatgyilkosról készült fantomképekre.

Olyan kár, hogy csak most jöttünk rá erre a hibára.

Lássuk be, Shoshana Weissmannak igaza van.

02:04

Kollektívan kezd elegünk lenni Floridából

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A legfontosabb állam, amin gyakorlatilag az egész elnökválasztás múlik, körömrágóan izgalmas. A CNN-en 20 percenként mondanak új eredményeket és már az említésétől kiráz minket a hideg. “Too early to call” azaz még nem lehet megmondani az eredményt – mondogatja Wolf Blitzer. Jelenleg 3 469 644 szavazat Clintonnak és 3 357 250 Trumpnak. De ez 5-10 percenként változik. Ki tudja mi lesz.

02:03

Államok özönében nyerhetett Clinton

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Rengeteg államban zárták be a szavazóköröket, a CNN egyből öntötte magából az előrejelzéseket, hol ki nyerhetett:

Illinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware, Washington D.C. Clintonnak,

Oklahoma, Tennessee, Mississippi Trumpnak hajolt be (a RealClearPolitics Dél-Karolinát is odaadta Trumpnak).

Floridát még mindig nem lehet megtippelni, de Pennsylvania és New Hampshire is lutri.

01:54

No de hogy áll a többi választás?

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Mint azt ma már megírtuk, a leendő elnök szempontjából nem mindegy, milyen többségű szenátus és képviselőház felett kell dolgoznia. Néhány szenátort és az összes képviselőt újraválasztják most, megnéztük a RealClearPoliticsen, mi a helyzet.

A szenátusi választáson jelenleg úgy tűnik, a republikánusok behúzzák Kentuckyt, Ohiót, Dél-Karolinát, a demokraták pedig Vermontot. A képviselőházban eddig 7 demokrata és 13 republikánus hely kelt el. A kormányzói választásokon még nincs eredmény.

01:46

Jobban rettegnek Trumptól, mint Clintontól

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Az ABC News exit-poll felmérései szerint Trump nagyobb félelmet kelt a választókban, mint Clinton, különösen a nők körében: a nők 43 százaléka tartaná ijesztőnek a Trump-elnökséget, míg a férfiaknál ez a szám csak 31 százalék. A Clinton-szavazók 72%-á rémül meg egy Trump-elnökség lehetőségétől, miközben a Trump-támogatók 59%-a Clinton elnökségétől.

01:33

Nyugat-Virginia is Trumpot választotta

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Újabb államokban zárták be a szavazóköröket. A CNN szerint Nyugat-Virginiát Trump nyerte, ez öt elektort jelent. Észak-Karolina és Ohio még nagy kérdés, ahogy ezek az amerikaiak mondják, “too early to call”.

01:28

Floridában Clinton fordított, egyelőre vezet - várj, mégsem!

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A kulcsfontosságú államban 29 elektori szavazat a tét, ha Trump itt bukik, elveszíti reális esélyét az elnökségre. Egy darabig vezetett, most azonban, a szavazatok 30 százalékának feldolgozása után a demokrata jelölt fordítani tudott.

A jelenlegi állás:

Clinton: 1 389 255 szavazat (49,5 százalék)

Trump: 1 338 915 szavazat (47,7 százalék)

A különbség 50 340 szavazat, de messze még a vége.

A CNN-es orákulum Wolf Blitzer értő kommentje: “Florida, Florida…Florida!”

Pár percig tartott csak ez az állapot, most épp ismét Trumpé az előny: 48,9 – 48,2 százalék az állás jelenleg.

Blitzer nyelvbotlása: Trump helyett Dump-ot mondott.

01:26

A csataterek is bejelentkeznek

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Elkezdtek csorogni az eredmények Floridából, az egyik hagyományosan szoros ingaállamból. Jelenleg az állás:
Trump – 50,4%
Clinton – 47,1%

Virginia is szoros szokott lenni, ott így állnak:
Trump – 52,1%
Clinton – 42,4%

Georgiában magabiztosan vezet Trump, 70 százalék felett.

01:20

Újraválasztották a Batman-szereplő szenátort

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Csordogálnak a további eredmények is, Patrick Leahy demokrata szenátor például nyolcadik (!) terminusára készülhet, míg az elnökválasztáson többször is induló Ron Paul fia, Rand Paul republikánus színekben kezdheti majd meg a szenátori munkát.

Patrick Leahy-ről pedig még azt érdemes tudni, hogy szerepelt A sötét lovag – Felemelkedés című Batman-filmben. A Wayne Corp. egyik igazgatósági tagját játszotta, íme:

John Nolan (b.) és Patrick Leahy (j.)
John Nolan (b.) és Patrick Leahy (j.)
01:19

Kólázik és nem vacsizott még Trump

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Rudy Giuliani, New York korábbi polgármestere épp Donald Trumpnál van a New York-i Trump Towerben. Tanácsa ellenére Trump csüng a híreken, követi a televíziót, miközben nyomja a cukormentes kólát. Este 6-kor még csak nem is vacsorázott. Giuliani azt mondja, alapvetően nyugodt a republikánus jelölt, mindannyian érzik, hogy ez most nagyon szoros lesz.

Az már fel sem háborít senkit közülük, hogy több vezető republikánus közölte: nem szavaz Trumpra. Giuliani végül szomorúan elmondta, a főhadiszálláson nincs olasz kaja, pedig az az ő kedvence.

01:07

A HuffPo nem gyenge állásfoglalása

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Az erősen liberális lap Facebook-oldalán egy élő közvetítés fogadja a látogatókat. Egy Trumpot formázó gyertyát lehet nézni élőben, ahogy szépen lassan elolvad. Meglátjuk, mit szól ehhez a republikánus jelölt és szavazói.

01:04

Három államban már végeredmény van

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A mostani számok alapján Indianát és Kentuckyt is megnyerte Trump, de talán ezek nem is számítanak óriási meglepetésnek. Ahogy az sem, hogy a CNN szerint Vermont, azaz Bernie Sanders otthona Clinton ölébe hullott.

00:58

Lövöldözés a szavazókörök környékén

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Los Angeles megyében lövöldözést észleltek, az elkövetőt még nem fogták el a Washington Post szerint. Az eset két szavazókörhöz közel történt, de egyelőre nem tudni, van-e köze a választáshoz. A dolog amúgy egy Azusa nevű elővároskában történt, a Los Angeles Times szerint négy embert lőttek meg egy szavazókör mellett. A választóknak azt ajánlják, válasszanak másik szavazókört inkább.

00:55

Ms. Conway elégedetlen a Republikánus Párttal

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Előbb emlegettük Kellyanne Conwayt, Trump kampányos nagyasszonyát, aki az MSNBC-nek azt nyilatkozta, hogy kedvence esetleges veresége a Republikánus Párt lelkén szárad majd. Ugyanis korábbi elnökök és elnökjelöltek sem álltak ki Trump mellett, “és ez fájt” – mondta Conway. George W. Bush korábbi elnök és Mitt Romney 2012-es elnökjelölt is kerülte Trump támogatását, sőt az utóbbi többször nyilvánosan ostorozta őt.

00:46

Így kampányol egy virtigli Trump-szavazó az utolsó pillanatokban is

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Ízléses fotó – pipa, stratégiailag átgondolt hashtagek – pipa, vidám emojik – pipa. Debbie egyszerűen tökéletes. #odavagyokMAGÁért

 

00:45

Tinik figyelem! Taylor Swift sorban áll

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A legcukibb és legkibírhatatlanabb amerikai celeb egyszerre Taylor Swift, az énekesnő. A nagy csávófogyasztó a mostani szezonban nem törte magát, hogy ezt kifejezze. Swift nem habozott végre, bár elég semleges posztot tett ki az Instagramjára. A felirat: “Ma van a nap. Menj el és SZAVAZZ ránk.”

Today is the day. Go out and VOTE 🇺🇸

Taylor Swift (@taylorswift) által közzétett fénykép, 2016. Nov 8., 08:01 PST

A Huffington Post megjegyzi, Swift rengeteg fiatal példaképe, és hiába várták tőle, hogy megmutassa, kire kell voksolni. Mindegy, legalább vállat villantott.

00:35

Nemzeti színekben pompázik az Empire State Building

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Nem véletlen, mindkét jelöltet erős szálak kötik New Yorkhoz. Hillary Clinton New York-i szenátor volt, Donald Trumpnak pedig évtizedek óta Manhattan a bázisa. Igaz, a felhőkarcolót nem ezért, hanem a Bob Woodruff alapítvány tiszteletére öltöztették az amerikai lobogó színeibe, de a díszkivilágítás a választás estéjén különösen aktuális.

 

00:30

Íme, mi mit gondolunk, mi lesz az eredmény

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Dávid szerint ez lesz a vége:

Zoltán szerint ez(Ohióban és Észak-Karolinában teljesen bizonytalan):

Péter szerint pedig ez:

Úgy látszik Észak-Karolina tényleg teljesen bizonytalan: lett Trumpé, Clintoné és annyira szoros, hogy nem lehet megmondani, mi lesz.

00:25

Újabb államban kezd vezetéssel Trump

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Indiana is bejelentkezett, itt is Trump tarol pár megye és párezer szavazat után:

Trump: 69,3
Clinton: 27,5

És egy apróság a Politicótól: Indianában bezártak a szavazókörök, és ez azért fontos, mert az államban van Vigo megye, ami 1956 óta mindig arra a jelöltre szavazott, aki később elnök lett. Szóval tessék a vigóiakat figyelni!

00:07

Észak-Karolina szoros lesz

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A CNN-es Jeff Zeleny legutóbbi bejelentkezésében elmondta, Hillary Clinton már elhagyta otthonát és már megérkezett Manhattanbe, ahol a szavazás lezárultával fog beszédet mondani. A voksolás azonban még maximális fordulatszámon pörög, Zeleny információi szerint a verseny Észak-Karolinában a legszorosabb, ezért Clinton épp a helyi rádiókkal beszél telefonon, hogy az utolsó pillanatban is szavazásra buzdítsa az állam lakóit.

Hamarosan jönnek az első exit poll eredmények is, izgalom!

00:04

Eközben a Magyar Idők követi az idők szelét

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Tudjuk, alternatív valóság az állampárti média, de a Magyar Időknek még ebből is sikerül kilógni. Bazi nagy Szijjártó Péter agitprop a vezető anyag (nem, nem futsalról van szó), és egy csepp Amerika is belefér. Mégse Kárpát-medence, annyira messze van, nem migráns, nem illegális, nem kvóta, hagyjuk a p****ba, gondolhatták a szerkesztőségben.


Forrás: MagyarIdok.hu
23:48

Juli spottolta Bokros Lajost!

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Munkatársunk, Júlia bejutott a US Election Night Partyra a Corinthia Hotelbe, de arról még nem írt, milyen a pezsgő, van-e Bud Light, szóval Juli, várjuk az infókat a kajáról-piáról!

Ellenben sikerült egy olyan fényképet lőnie, amitől minden valamire való wisconsini kisiskolás becsinál a gatyájában: itt van a Modern Magyarországért Mozgalom vezetője, Bokros Lajos egykori megszorítóminiszter is. Megmenekültek az elektorok.


Forrás: 24.hu/ Boros Júlia
23:42

George W. Bush sem Clintonra, sem Trumpra nem szavazott

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Korábbi hírek szerint az USA 43. elnöke feleségével Laurával közösen Hillary Clintonra szavazott, ma azonban a család egy szóvivője cáfolta ezeket az állításokat.

A The Wall Street Journal értesülései szerint Bushék már két hete leadták a szavazatukat, ám nem Clinton és nem is Trump neve mellé húzták az ikszet. Az elnöki család szóvivője nem árulta el, hogy a két versenyben lévő alternatív jelöltre voksoltak-e, vagy beírtak egy nevet a szavazólap erre szolgáló rubrikájába.


George W. Bush Michelle Obama karjaiban, Laura Bush a kép bal szélén látható

 

Szeptemberben Kathleen Kennedy Townsend marylandi helyettes kormányzó posztolt egy fotót Facebookon George W. Bush édesapjával, George H. W. Bush-sal, azzal a szöveggel: „az elnök úr azt mondta, Hillary-re szavaz!”

23:33

Ki szeretné látni, ahogy felvágják a Trump fejét formázó tortát?

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Tortát visznek Trump eredményváró bulijára – a Secret Service kíséretében. Reméljük lesz felvétel arról, ahogy felvágják. És látni fogjuk, mi van a fejében.

23:12

Trump kampánymenedzserével levetették a sapkáját. Amit ezután tett, attól leesik az állad

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Kellyann Conway egy “Make Polling Great Again”, azaz “Tegyük újra naggyá a szavazást” feliratú, Trump kampányszövegére emlékeztető feliratú vörös baseballsapkában ment szavazni. De azt írja, a vörös sapkák iránti elvakult gyűlölet miatt a szavazókör egyik dolgozója nem engedte be, le akarta vetetni vele.

DE Ő NEM VETTE LE.

23:07

Florida dübörög

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A Donald Trump számára kulcsfontosságú államban elképesztően sikeres a mozgósítás: helyi idő szerint délután négy órakor már többen szavaztak, mint 2012-ben összesen.

23:05

Egyenpólóval búcsúztatjuk Obama elnökségét

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Ugyan Barack Obama még az új elnök januári beiktatásáig hivatalban marad, de mindenki tudja, az ő elnökségének vége. Petivel ezzel a két pólóval búcsúztattuk őt, megvilágítva mind a két politikai oldal álláspontját az elmúltnyolcévről. A sajátomban már a harmadik választást nyomom le, felemelő, varázslatos.


Fotó: 24.hu/ Andersen Dávid
22:59

Latinók és ezredesek, bízni szeretnénk bennetek!

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Mi dönthet most éjszaka? A Washington Post szerint az USA megváltozó demográfiája, azaz a lakosság összetétele dönthet (Clinton javára). A demokrata jelöltet támogathatják a spanyolajkúak (latinók), az afroamerikaiak, az ázsiai amerikaiak és a fiatalok is, ami elég vastag réteg. Ezek a csoportok most özönlöttek az előzetes választások idején szavazni.

Trump kampánycsapata hiába nyugtat, pl. Floridában nagyon érzik, hogy nem nekik kedveznek a fentiek. Csak egy szám: 2008-ban 18 millió latinó, idén 27 millió latinó szavazhat mint amerikai állampolgár. Ráadásul felnőtt a millennialnak nevezett, az ezredforduló előtt nem sokkal született generáció, ami nyitott és nem kér a Trump-féle fröcsögésből.

Nem is folytatjuk, itt elolvashatja az összes megállapítást.

22:48

Snoop Dogg is választásra buzdít

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A rapper jó kommunikátorként pontosan tudja, hogyan szólítsa meg rajongóit, akik bizonyára alig várják, hogy többek között a marihuána legalizálásáról is szavazzanak az elnöki voks mellett – bizonyos államokban.

 

22:43

Mi ezzel az éléskarmával készültünk az éjre

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Az éjjel soha nem érhet véget, ezért arra gondoltunk, kéne némi elemózsia. Bud Lightot sajnos nem tudtunk szerezni, csak a cseh eredetit (ez volt a közértben), de azért az amerikai trashkaják az “asztalra” kerültek. A süti abszolút házi, homemade, Péter anyukája készítette. Peti ezúton is üzeni: “köszi anya!”


Fotó: 24.hu/ Andersen Dávid
22:26

"Ezért nem szavazok"

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A legendás amerikai humorista, George Carlin üzenete soha nem volt olyan pontos, mint idén.

21:55

Clinton az előzetesen szavazók között hétből hat helyen vezet

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Egy előrejelzés szerint, amelyet az előzetesen szavazók körében végeztek, Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökelöltje hét csatatér állam közül hatban vezet.

A Votcastr közvélemény-kutató cég által helyi idő szerint kedd délután nyilvánosságra hozott, az előzetesen szavazókra vonatkozó adatsor szerint Clinton győzelme várható

 • Coloradóban,
 • Floridában,
 • Nevadában,
 • Ohióban,
 • Pennsylvaniában és
 • Wisconsinban.

A Republikánus Párt jelöltje, Donald Trump csak Iowában számíthat győzelemre, ahol mindössze egy százalékkal előzi meg Clintont.

A szóban forgó előrejelzés óvatossággal kezelendő, mert az az előzetes szavazás jogával élő 42 millió polgár választási magatartása erősen különbözhet az összlakosságétól.

21:12

Trump már most elképesztő elméletekkel áll elő a választási csalást illetően

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Jelentésekre hivatkozva(!) azt állítja, hogy a szavazógépeken a republikánus szavazatokból demokrata szavazatok lesznek.

Ami azt illeti, tényleg van egy pennylvaniai szavazóhelyiség, ahol jelentették, hogy 5-6 szavazógép átváltotta a republikánus szavazatokat demokratává. A probléma csak az, hogy a meghibásodás miatt ez a másik irányban is ugyanúgy előfordult. A gépeket azóta megjavították, miután a szavazók jelentették, hogy nem az jelent meg a kijelzőn, amire ők szavaztak

A nevadai bíró közben visszautasította Trump azon kérését, hogy különítsék el az előzetesen leadott szavazatokat a keddiektől, miután Trump máris beperelte őket amiatt, hogy két órával tovább tartották nyitva a szavazóhelyiséget.

20:21

Trump még nem döntötte el, elfogadja-e majd az eredményt

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Trump a Fox News műsorában kedden arról beszélt, hogy majd meglátja, milyen körülmények között fogadja el a választások eredményét.

Hozzátette: a dolgok simán fognak menni a hatalom átvitelének tekintetében, majd kijelentette,

nagyon jó voltam történelemből.

20:01

Ha Chloe Bennet nem veszi rá az amerikaiakat, hogy elmenjenek szavazni, akkor senki

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Az Agents of SHIELD színésznője egy rövid videóval mutatja meg, hogy ő leadta a szavazatát.

Chloe azt írja:

ma mindenki rendelkezik szupererővel. Mindenki meg tud változtatni életeket. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy olyan országban élünk, ahol hagyják, hogy hallassuk a hangunkat. Ne vegyétek ezt természetesnek! Menjetek és szavazzatok. Nagy nap a mai.

19:50

Még nincs eredmény, Trump már így is perel

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Mert szerinte volt olyan nevadai szavazóhelyiség, ami a megengedettnél két órával tovább tartott nyitva az előzetes szavazáson.

A szavazókörzet szóvivője szerint csak azokat engedték szavazni, akik a zárva tartás idejekor már a sorban álltak.

Trump azt szeretné, hogy az előzetesen leadott szavazatokat válasszák el a november 8-án leadottaktól.

19:40

Mindeközben Oroszországban

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Pont az orosz tévé ne venné ki a részét az elnökválasztás közvetítéséből? Elég sajátos módon teszik persze.

A teljesség igénye nélkül a műsor része

 • Melania Trump meztelen fotói,
 • olyan megszólalások, mint “ez volt Amerika eddigi legmocskosabb kampánya” vagy
 • annak szajkózása, hogy “akárki is lesz az elnök, nem lesz az egész ország elnöke” és
 • a demokrácia temetése.
19:13

Jönnek a problémák

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A Washington Post értesülései szerint Észak-Karolinában több ezren nem tudnak szavazni, mert hiányzik a nevük az adatbázisból. Nem tudni, pontosan hány embert érint a probléma, de annyi biztos, hogy ezres nagyságrendről beszélnek.

Ez azért igazán nagy probléma, mert van pár állam, ahol szinte az összes elemzés szerint olyan szoros a verseny, hogy nem lehet megmondani, hogy ki fog nyerni. Ilyen például a 15 elektori szavazattal rendelkező Észak-Karolina is.

19:06

Hölgyeim és uraim, íme Eric Trump

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Hogy is van ez? Nem esik messze az alma a fájától?

Elég hasonlóak az apa és fia választási szokásai.


Fotó: Twitter/Mark Byrne

Ja és egyébként Donald Trump fia megsértette az amerikai törvényeket, amikor lefotózta szavazólapját.

Make America Great Again.

17:04

Trump is leadta voksát

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Körülbelül két órával Hillary Clinton után Donald Trump is leadta szavazatát New Yorkban.

Amikor megkérdezték, kire szavazott, azt mondta: “nehéz döntés volt”.

A videón látható, ahogy Trump megérkezik a helyszínre.

Eléggé kifütyülték a helyszínen.

17:01

Idióták nem szavazhatnak

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

November nyolcadikán amerikaiak tízmilliói adják le a szavazatukat az Egyesült Államok elnökére. A választási procedúrát számos furcsa törvény és szokás övezi. A legkevésbé ismert és legbizarrabb írott és íratlan szabályokat szedtük össze tíz pontban.

Indianában például csak három percet tölthetnek a szavazók a fülkékben a választásokkor. Tennessee-ben nem léphet hivatalba, aki párbajra hív valakit. Van, ahol nem lehet szeszes italt vásárolni november 8-án.

16:53

Farage elárulja, mi lenne álmai állása, ha Trump lenne az elnök

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Nem viccelünk: a politikus, aki azért kampányolt, hogy az országa kilépjen az Európai Unióból, most bejelentette:

nagyon szívesen lenne Trump EU-s nagykövete.

A hétfői tévéfelvétel stúdiójában is viszonylag jól szórakoztak a kijelentésén. Nem véletlenül.

16:48

Donald Trump lesz az amerikai elnök

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Ember Zoltán kollégánk meg is magyarázza, miért:

Tök jó lenne, ha tévednék, de én arra tippelek, hogy – minden közvélemény-kutatás ellenére – holnap hajnaltól Donald Trump lesz az USA következő elnöke. Szerintem történelmileg ez következik a Brexitből, a globalizmus elleni „konzervatív” lázadásból, az alulról jövő radikalizmusból, az elitekből történő dühös kiábrándultságból, a migránsellenességből, illetve a közösségi média valóságtorzító hatásából. Egyszóval: egy olyan új történelmi tapasztalatból, amelynek egyelőre még neve sincs, olyannyira friss jelenség.

A merész eszmefuttatás teljes terjedelmében itt olvasható. 

16:25

Hagyjuk az elnökválasztást!

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

A fű és a pornósok fontosabbak!

Tudta, hogy nemcsak elnök, hanem kongresszusi választásokat, illetve fontos polgármesteri és népszavazásokat is tartanak az USA-ban ma? Nem? Itt van cikkünk arról, hogy a Republikánus Pártnak nem feltétlenül az elnökválasztás a legfontosabb. Eligazítjuk a mai szavazások rengetegében, de csak akkor, ha ide kattint.

16:05

Hillary Clintonéknak még egy kis szórakozás is belefért a szavazás előtt

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Hillary Clintonéknak még arra is volt idejük a szavazás előtt, hogy a jelenleg legnépszerűbb netes kihíváshoz csatlakozzanak. A Mannequin Challenge lényege, hogy az összes szereplője lemerevedik egy pillanatra, valaki pedig videóra veszi mindezt. A videóban ott van Hillary Clinton, férje és Bon Jovi is.

15:45

Azt hitted, Amerikában csak az embereknek fontos nap a mai?

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Ugyan. Nézd meg ezeket a kutyákat!


Fotó: Instagram/yeyush_the_chihuahua

És igaz, hogy még korán van, de egyelőre a kedvencünk máról ez a kutya, akinek még Trump- és Hillary-babákat is készítettek, hogy döntse el, melyik a szimpatikusabb számára.

Őket pedig csak így idetesszük.


Fotó: Instagram/vanessayvette11

Fotó: Instagram/meowbox
14:31

Clinton leadta szavazatát

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Hillary Clinton és férje, Bill Clinton volt elnök helyi idő szerint nyolc órakor jelent meg a New York melletti Chappaqua egyik iskolájában, ahol a választási helyiséget berendezték. Az elnökjelölt fotósok és kamerák kereszttüzében, széles mosollyal érkezett, láthatóan frissen – annak ellenére, hogy éjjel két óra körül fejezte be kampányzáró gyűlését Észak-Karolinában

A Clinton házaspár nem adott interjút, nem kommentálta a helyzetet.


Fotó: Twitter/Daily Mail US

Fotó: Twitter/Daily Mail US
13:45

Már 17 államban lehet szavazni

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Florida, Delaware, Georgia, Illinois, Louisiana, Massachusetts, Maryland, Michigan, Missouri, New Hampshire, Pennsylvania, Rhode Island, Dél-Karolina, Észak-Karolina, Ohio és Nyugat-Virginia!

A kiemeltek az igazán fontosak, az ottani eredményeken fog múlni, hogy Clinton vagy Trump nyeri az elnökválasztást. Ha tudni akarod miért, kattinst IDE!

Az alábbi felvétel Georgiában készült, egy szavazóhelyiség előtt. Feltöltője szerint “a leghosszabb sor, amit valaha látott” ott.

12:25

A történelmet írjuk most

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Ez most baromi szentimentális és abszolút publicisztikai írás(ka) lesz, de le kell írnom. Szóval nem szoktam kávézni, de ma megittam egyet, mert botrányosan fáradt voltam (front. front?). Pörgök, mint az állat, de közben azt érzem, hogy óriási lesz ez az éjszaka, Obama 2008-as győzelme óta nem volt ekkora tétje az elnökválasztásnak – ez volt az első, amit végigcsináltam újságban, még a minőségi Origóban -, és nem is volt ennyire szoros. És ott vannak a damoklészi kardok: a militarista Clinton nyer vagy a kiszámíthatatlan Trump, aki kb. maga invitálná be az orosz csapatokat Kelet-Európába. Óriási a tét, és kicsit az az érzés, hogy jól nem jöhetünk ki belőle, köszönhetően a globális elitellenes hangulatnak, ami Orbánt, Jobbikot, brexitet, Marine le Pent, Szirizát és Occupyt is kitermelt magának.

Szóval az egész pezsgésben van egy világvégevárás is, de egyszerűen azt érezni, hogy egy kicsi ország egyik hírportáljánál ezt “testközelből” (szóval a legközelebbi Maine-től is több ezer kilométerre) végigélni, azért felemelő. Ennyi, kifogytam a szentimentalizmusból, elfogyott a százas zsepi (nem úgy!), szóval hajrá egyik, győzzön a másik, Önök és Ti pedig kövessék/kövessetek minket, ahogy kiizzadunk valami őrületes tartalmat.

Ja, majd elfelejtettem, egy szmájli a végére:

:)

12:11

Elkezdődött a nagy csata!

Ignácz Péter
Ignácz Péter

Frissítve: 2016. 11. 18. 18:012016. 11. 08. 12:09

Hét kelet-parti államban helyi idő szerint reggel hat órakor (magyar idő szerint délben) megnyíltak a szavazóhelyiségek, ezzel elkezdődött az elnökválasztás az Egyesült Államokban. Már csak nagyjából 17 órát kell várnia arra, hogy több mint másfél éve tartó kampány után végre megtudja a világ, hogy Hillary Clinton, vagy Donald Trump költözhet be január 20-án a Fehér Házba.

A nyugati parti államokban magyar idő szerint szerda reggeli öt órakor zárnak be a szavazóhelyiségek, és az eredményt várhatóan nem sokkal azután már be is fogják jelenteni az amerikai televíziók.

Azonban eredmények már most vannak. Három New Hampshire-i település lakosai ugyanis már éjfél után leadták szavazataikat.

Dixville Notch

 1. Hillary Clinton: 4 szavazat
 2. Donald Trump: 2 szavazat
 3. Gary Johnson: 1 szavazat
 4. Mitt Romney (beírva): 1 szavazat

Millsfield

 1. Trump: 16
 2. Clinton: 4
 3. Bernie Sanders (külön beírva): 1

 

Hart’s Location

 1. Clinton: 17
 2. Trump: 14
 3. Johnson: 3
 4. Sanders (külön beírva): 2
 5. John Kasich/Sanders (külön beírva): 1

Kommentek

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.