Nagyvilág

Az USA kivonja a katonáit Csádból

Djimet WICHE / AFP
Djimet WICHE / AFP

A következő napokban az Egyesült Államok kivonja katonáit Csádból, értesült a New York Times. A közép-afrikai ország fővárosában, Ndjamenában állomásozó 75 katona kivonásáról a Pentagon napokkal azután döntött, hogy a Biden-kormány közölte, több mint 1000 amerikai katona hagyja el a szomszédos Nigert a következő hónapokban.

Washington azért kénytelen kivonni a csapatait a két afrikai országból, mert azok kormányai az amerikai szerepvállalás feltételeinek újratárgyalását követelték. Az amerikaiak távozására mindkét országban akkor kerül sor, amikor Niger, Malihoz és Burkina Fasóhoz hasonlóan hosszú évek biztonsági együttműködése után inkább Oroszország felé fordul.

A Nigerből való kivonulásról szóló döntés végleges, de a New York Timesnak nyilatkozó, anonim amerikai tisztviselők még bíznak abban, hogy a május 6-i csádi választások után ismét tárgyalhatnak a biztonsági együttműködésről.

Eközben Csádba a magyar Honvédség 200 katonát tervez küldeni, a katonai misszió szervezésében a kormányfő fiának, Orbán Gáspárnak is kulcsszerep jut. A küldetésről szóló miniszterelnöki határozat februárban jelent meg.

Csád a világ egyik legszegényebb országa, ahol mintegy 20 aktív lázadószervezet működik, a szomszédos Szudánban pedig könyörtelen polgárháború dúl. A jelenlegi elnök, Mahamat Idriss Déby Itno tábornok apja, az 1990-ben puccsal hatalomra került Idriss Déby Itno elnök 2021 áprilisában a hadsereg és a FACT közötti összecsapásokban halt meg. Yaya Dillo csádi ellenzéki vezetőt idén februárban gyilkolták meg.

Kapcsolódó
„Olyan műveletekben kell részt venni, ahol lehet puskaport szagolni” – mit keresnek a magyar katonák Csádban?
Kétszáz katonával indítunk missziót a közép-afrikai államba. De miért is?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik