Belföld

Trump ki merte mondani, mi van az emberek fejében

A republikánus jelölt győzelme után Colleen Bell amerikai nagykövet és Szapáry György washingtoni nagykövet értékelték az eredményeket, majd megvitatták, milyen hatással lesz a magyar-amerikai kapcsolatokra az elnökválasztás.

Hatalmas meglepetésre Donald Trump republikánus elnökjelölt lett az Egyesült Államok következő elnöke. Bár szinte minden közvélemény-kutatás Hillary Clintont tartotta esélyesnek, a  70 éves üzletember győzedelmeskedett.

Szerdán este jelent meg az elnökválasztás eredményhirdetése után először a nyilvánosság előtt Colleen Bell amerikai nagykövet, aki Szapáry György washingtoni nagykövet oldalán értékelte az eredményeket. Bell elmondta, hogy egy történelmi elnökválasztás nagy napján vagyunk túl, az amerikaiak döntöttek. Hozzátette, sokak számára meglepő eredmény született, hiszen általában hagyatkozhatunk a közvélemény-kutatások eredményeire, ezek pedig Clintont hozták ki győztesnek.

Trump megértette, hogyan kell a munkásokhoz beszélni

– említi a republikánus politikus győzelmének fő okát Szapáry György. A nagykövet elmondása szerint ezen kívül az is közrejátszott Trump győzelmében, hogy a közösségi médiát használta, hiszen ahogy Szapáry fogalmazott, itt olyanokat is mondanak egymásnak az emberek, amit egyébként szemtől szembe nem mernének.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Bell és Szapáry közösen hangsúlyozták, hogy ugyan most példátlanul megosztottnak látszik Amerika, az Egyesült Államok sokkal egységesebb, mint amilyennek kívülről tűnik. A kampány felfokozott hangulata, a  nemek egyenlőségéről, a gazdasági helyzetről vagy a rasszizmusról szóló heves viták tették rendezetlenné a demokráciát.

Szapáry az előbbiekhez sorolná még az előbb említett közösségi médiát is, azzal példázva, hogy milyen hangnemben vitatkoztak egymással az emberek a különböző platformokon, akár a híroldalak komment szekciójában, mire Bell csak annyit mondott:

sose olvass kommenteket!

A washingtoni nagykövet szerint Clinton bukásához hozzájárult az is, hogy sem a nők, sem a kisebbségek nem kedveztek neki annyira, mint ahogy várható volt.  Viszont Trump tekintetében fenntartásokkal kezelni mindazt, amiről a kampány alatt beszélt, hiszen ahogy Szapáry mondta:

sok olyan ígérete van, amit ugyan hangoztatott, de sosem fog belevágni. Vagy ha igen, nem fog sikerülni neki.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Hiszen a döntések meghozatalához a kongresszus beleegyezésére lesz szüksége. Ezen kívül hiába hangoztatta annyiszor Trump, hogy eltörölné az Obama egészségügyi reformját, az Obamacare-t, Szapáry nem hiszi, hogy azt mondaná húszmillió embernek, hogy innentől nincs egészségbiztosításuk. A nagykövet a Brexit előtti kampányhoz hasonlította Trump ígéreteit, hiszen most is az történt, hogy

sok mindent megígérsz, azt mondod, sokra vagy képes.

De ahhoz, hogy kiderüljön, mik is Trump valódi céljai, heteket, hónapokat kell várni, hiszen ő is addigra dönti majd el, hogy mik a prioritásai.

Bell külön kiemelte, hogy a demokratikus értékek támogatása továbbra is az amerikai külpolitika fontos alapelve marad, majd bizakodóan beszélt a jövőbeli amerikai-magyar kapcsolatokról, mivel úgy véli, Amerikának is érdekében áll, hogy Európa stabil legyen. Azt is hangsúlyozta, hogy

Magyarország ugyan kicsi ország, de nagyon fontos Amerikának.

Mindenkit emlékeztetett arra, milyen fontosak a magyar emberek, és Amerikának a jövőben is folytatnia kell a szoros együttműködést az Európai Unióval és a NATO-val.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Szapáry: Clinton egyszerűen nem jó szónok

A beszélgetés után Szapáry György a 24.hu-nak arról beszélt, hogy milyen szerepe volt a sajtónak az elnökválasztási kampányban. A nagykövet szerint hiba azt hinni, hogy sok múlt az olyan újságokon, mint a New York Times vagy a Washington Post, hiszen ezeket a városban olvassák az emberek, vidéken leginkább a televízióból tájékozódnak.

Azt is hozzátette, hogy hiába költött Clinton rengeteget a kampányra, egyszerűen nem volt jó szónok, és nem úgy beszélt az emberekhez, ahogy Trump.

Szapáry szerint Trump ki merte mondani, ami az emberek fejében van, egyszerű mondatokkal kommunikált, így könnyebben megértették az emberek. Clinton másik gyengeségének a nagykövet azt tartja, ahogy az emailbotrányát kezelte, hiszen amiért nem beszélt róla nyíltan, az emberek kevésbé bocsátották meg neki.

Szapáry szerint itt számított igazán, hogy női jelöltről volt szó, hiszen a nagykövet véleménye az, hogy az amerikaiak egy nőnek egy ilyen esetet kevésbé bocsátanak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik