Nagyvilág

Hétszeres életfogytiglant kapott az isztambuli robbantásért felelős terroristanő

Arife Karakum / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Arife Karakum / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt Törökországban azt a szíriai állampolgárságú nőt, akit a 2022. novemberi isztambuli bombamerénylet fő felelősének tartanak.

Az Ahlam Elbasír nevéhez fűződő robbantásos merényletben két éve, november 13-án hat ember halt meg Isztambul egyik legforgalmasabb utcájában, az Istiklal sugárúton. A halálos áldozatok három török család tagjai voltak, a merénylet családonként tehát két-két áldozatot szedett. A robbantásos merénylet ezen kívül mintegy száz embert sebesített meg a vásárlóktól és turistáktól zsúfolt utcában.

A bíróság hétszeres életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki Elbasírra, akit a rendőrség korábban a bomba elhelyezőjeként azonosított.

Az ügyben több mint harminc másik vádlott is érintett. Közülük négyet pénteken kiengedtek a börtönből, tíz vádlott esetében pedig a bíróság elrendelte a külön tárgyalást. További húsz vádlottra négy évtől életfogytig tartó börtönbüntetést szabtak ki. Ebből hat ember súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetést kapott „az állam egységének és integritásának megzavarása” valamint szándékos emberölés miatt.

Törökország a szíriai kurd milíciákat tette felelőssé a robbanásért, mondván, hogy az Istiklal sugárúton végrehajtott támadásra az észak-szíriai Kobaniban adtak parancsot, ahol a török hadsereg az elmúlt években hadműveleteket folytattak egy szíriai kurd milícia ellen.

Törökország a merényletért a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és a szíriai kurd Népi Védelmi Egységeket (YPG) tette felelőssé. Fontos körülmény azonban, hogy az Egyesült Államok a szíriai háborúban támogatta az YPG-t, akik harcoló félként jelentősen hozzájárultak az Iszlám Állam legyőzéséhez. Leegyszerűsítve: a nyugati világ részint a YPG-nek köszönheti, hogy – ha csak időlegesen is, de – megszabadult az Iszlám Állam által jelentett fenyegetéstől. A kurd szervezetek tagadták, hogy közük lenne az isztambuli robbantáshoz.

Kiemelt képünkön Ahlam Elbasír az elfogása után látható, három nappal a merénylettet követően, 2022 november 17-én.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik