Tudomány zöldövezet

Öt cég felelős a világ műanyagszennyezésének negyedéért

Larina Marina / Getty Images
Larina Marina / Getty Images

Egy új tanulmány alapján a műanyagszennyezés közel egynegyede mindössze öt nagyvállalatra vezethető vissza – írja a ScienceAlert. Win Cowger, a Riverside-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és kollégái mintegy 1,87 millió, 2018 és 2022 között regisztrált környezeti műanyaghulladékot elemzett. A projektbe 84 országból több mint 100 ezer önkéntes csatlakozott be, akik többek között tenger- és folyópartokon, illetve parkokban keresték a műanyagokat.

A vizsgálatból kiderült, hogy a szemetek több mint felét nem lehet konkrét céghez köthetni.

A műanyagok 24 százalékát viszont öt vállalathoz tudták visszavezetni: 11 százalék a Coca Cola, 5 százalék pedig a PepsiCo hulladéka volt, a többi a Nestlétől, a Danone-tól, valamint az Altria nevű dohánycégtől származott.

A kutatók szerint a növekvő műanyagszennyezés problémájának kezeléséhez elengedhetetlen a nagyobb felelősségvállalás, ugyanakkor már néhány nagy multinacionális vállalat pozitív intézkedése is jelentős változást hozhat. Mint kiemelték, a legnagyobb szennyezők egyszer használatos és rövid élettartamú műanyag termékeinek fokozatos kivonása nagymértékben csökkentené a globális szennyezést. Ez különösen az élelmiszer- és italgyártó vállalatoknál lenne fontos.

Az elemzett, márkákhoz köthető műanyagtermékek több mint fele 56 cégtől származott. Általában minél több műanyagot gyártott egy vállalat, annál több volt a szemete.

A szakértők szerint a hulladékgazdálkodási rendszerek javítása, a terméktervezés megváltoztatása és az újrahasznosíthatóság növelése szintén javíthatna a helyzeten. A csapat emellett olyan nemzetközi szabványok és adatbázisok létrehozását szorgalmazza, amelyekkel hatékonyabban nyomon lehet követni a beazonosítatlan eredetű hulladékokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik