Nagyvilág

Trump győzelme akár még jó is lehet Európának

Trump győzelme után teljesen újra kell gondolni a politikai közvélemény-kutatásokat, mondja Feledy Botond külpolitikai szakértő. Szerinte a Brexithez hasonlóan most is kiderült, hogy nem működtek a választás előtti felmérések, amelyek még kedden is egyértelmű Clinton-győzelmet jósoltak.

Azt, hogy miért volt mégis ekkora a meglepetés, nagyjából a fehér középosztálynak köszönhetjük, akik sokkal nagyobb arányban szavaztak Trumpra, mint azt korábban bevallották. Feledy szerint ez azért is lehet, mert amíg Trump egyszerű üzenetekkel, kifejezetten a legnagyobb, fehér, középosztálybeli csoportot szólította meg, addig Clinton a kisebbségi szavazók támogatásának stabilizálására koncentrált, és

nem volt egyértelmű, érthető üzenete a többség számára. 

Feledy szerint Trump nyelvezete, különösen az egyszerű, nagyon érthető ígéretek sokat számítottak abban, hogy sikerült ezt a középosztályt elérni. Most az a hatalmas kérdés, hogy ezt a populista nyelvezetet átveszik-e majd a nyugati vezetők.

A spirálnak nagyon veszélyes részén vagyunk most

– mondja Feledy.

Arra, hogy Trump győzelme milyen hatással lesz Európára, még nehéz bármit mondani. Szerinte ez akkor derül majd ki, ha Trump elmondja, ki lesz a külügyminisztere. Trumpot ugyanis az eddigiek alapján nem érdekli a külpolitika, inkább a belpolitikával foglalkozna és bezárkózna. Nagyon sok múlik tehát azon, ki lesz a külügyminisztere, és mekkora hatalmat ad majd neki.

Amit Trump külpolitikai véleményéről eddig tudunk, abban kifejezetten kikelt Európa potyautassága ellen.

Ez Feledy szerint még egészséges külső nyomást is jelenthet Európára.

A kontinens így végre koncentrálhat arra, hogy önálló hadserege és külpolitikája legyen és kevésbé támaszkodjon az amerikai segítségre.

Trump Feledy szerint a Közel-Keleten is mutat majd valamit. Kénytelen lesz, hiszen korábban itt is azzal kampányolt, hogy atomot dobna az Iszlám Államra. Az viszont itt is kérdés, hogy mit csinálna valójában. Trumpnak megvan az az előnye Obamával szemben, hogy korábban nem mondta ki azt, hogy Aszad szír elnöknek mennie kell. Így még az is lehet, hogy meg fog egyezni az oroszokkal arról, hogy Aszadot támogatva tegyenek rendet Szíriában.

Ez Feledy szerint azért is lehetséges, mert Trump az egész kampányát arra építette, hogy mennyire jól tud tárgyalni, és hogy a tárgyalással bármit el lehet érni. Itt lesz lehetősége megpróbálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik