Nagyvilág

Ciprasz pártja vezet egy felmérés szerint

Egymás után jönnek ki a közvélemény-kutatások Görögországban, de egyik se tudja megjósolni, Alekszisz Ciprasz pártja vagy a jobbos Új Demokrácia nyer-e szeptember 20-án.

Új felmérést hoztak nyilvánosságra a szeptember 20-i előrehozott választásokra készülő Görögországban – írja a Reuters. Eszerint Alekszisz Ciprasz kormányfő Szirizája fél százalékkal vezet a konzervatív Új Demokrácia előtt. Számokban ez úgy néz ki, hogy a Sziriza 27, az Új Demokrácia 26,5 százalékon áll.

A legutóbbi felmérésen még a jobboldali párt vezetett, szóval abszolút megjósolhatatlan per pillanat, mi várható a voksolás napján. A Reuters is azt írja, két kutatás Cipraszékat, kettő pedig a nagy ellenfelet mutatta elsőnek. Evangelosz Mejmarakisz, az Új Demokrácia vezetője nem zárta ki az együttműködést, ellenben Ciprasszal.

Ami szomorúbb, hogy a neonácinak tartott Arany Hajnal párt – aminek vezetői ellen bűnügyi eljárás zajlik szervezett bűnözési vádakkal – a harmadik helyen áll 6,5 százalékkal. Mögöttük 2,5 százalékkal a Sziriza koalíciós partnerei, a Független Görögök állnak. Mivel 3 százalék a parlamenti küszöb, ők ezt már nem ugranák meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik