Nagyvilág

Nagyot nyerhet a radikális baloldal

görög választás (görögország, választás)
görög választás (görögország, választás)

Az exit pollok szerint akár abszolút többséget is szerezhet a Sziriza a görög választáson. Az első hivatalos részeredmények is a párt győzelméről szólnak.

Gratuláltak

A Párbeszéd Magyarországért párt közleményében azt írja: “a régi baloldal gyakorlatilag eltűnt, a jobboldal pedig vereséget szenvedett Görögországban. A Sziriza hordozza milliók reményét, hogy van kiút az érzéketlen megszorítások politikájából, és hogy nem a szegényeket eltaposva lábal ki az ország a véget nem érő válságból. A görögök bölcsességét mutatja, hogy az eddig regnáló politikai elittől nem a rasszista szélsőjobb karjaiba menekültek, hanem egy új baloldali erőt tüntetnek ki bizalmukkal” – közölték.

A radikális baloldali párt a leszavazott választók körében végzett felmérések szerint 35,5-39,5 százalékot ért el, mögötte jóval lemaradva a kormányzó jobbközép Új Demokrácia áll 23-27 százalékkal. Ezzel a Sziriza a 300 fős parlamentben 146-158 hellyel számolhat.

A Kettős Mérce blog a Sziriza eredményének jelentőségével kapcsolatban megjegyzi, hogy a görög politikai életet az 1970-es évek óta az Új Demokrácia és a szocialista PASZOK uralta, gazdaságpolitikájukban viszont az utóbbi években már nem mutatkozott érdemi különbség, ehhez képest mutat alternatívát a Sziriza előretörése. A PASZOK feltehetően ki is esik a Parlamentből, nekik 4,2-5,2 százalékos eredményt jelez előre az exit poll.

A harmadik helyért fej fej mellett küzd a balközép To Potami és a nyíltan náci Arany Hajnal, mindkettejüknek 6,4-8 százalékos a támogatottsága.

Az első részeredmények is megerősítik a Sziriza győzelmét: 25 százalék körüli feldolgozottságnál 35,4 százalékon állnak, mögöttük az Új Demokrácia 29 százalékot ért el. Harmadikként a nácik futottak be, 6,3 százalékon állnak.

Az Index azt írja, hogy a recesszióba süllyedt Görögországban, ahol a munkanélküliség néhol már a 30 százalékot is meghaladja, a megszorítások ellen tüntetők a radikális baloldali Sziriza mögé álltak be. A párt miniszterelnök-jelöltje a volt radikális diákvezér Alekszisz Ciprasz, aki véget akar vetni a megszorításoknak és tárgyalásokat kezdeni a görög adósság egy részének elengedéséről, valamint az EU és a Nemzetközi Valutaalap mentőövéért cserébe elvárt reformokról.

A párt szerint a válság a korrupt görög politikusoknak és a rosszul összerakott eurózónának köszönhetőek. Úgy vélik, nem azok fizették meg a válságkezelés költségeit, akik miatt válságba került az ország, ahol már nem gazdasági, hanem sokkal inkább humanitárius katasztrófa alakult ki, először ezen akarnak változtatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik