Közélet

Pártok az Orbán-beszédről: oktatás és egészségügy helyett rögeszmék

Az ellenzéki erők az Oroszországhoz való közeledést és a korrupciót is felrótták a miniszterelnöknek.

Megírtuk, ünnepélyesen zárt a Brüsszelt megállító nemzeti konzultációt kedden a Fidesz, Semjén Zsolt, Kósa Lajos, Varga Mihály és Orbán Viktor számolt be a magyar sikerekről a Bálnában. A főszerep természetesen a miniszterelnöké volt, aki hosszan ekézte a szerinte maffiahálózatot működtető Soros Györgyöt.

Az ellenzéki pártok közleményben reagáltak Orbán beszédére.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője közölte: a magyaroknak elegük van Orbán Viktor rögeszméiből, a nemzeti konzultáció egyetlen célja az volt, hogy az egyre fogyó kormánypárti tábort 2018-ban még utoljára egyben tartsa a Fidesz. A nép nem Brüsszelt, hanem a letelepedési kötvényeken keresztül migránsokkal üzletelő Orbánt, és a brüsszeli pénzeket bezsebelő korrupt haverjait akarja megállítani, hogy jusson pénz bérekre, egészségügyre és oktatásra – írta Jakab.

Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője minden idők legdrágább, legfeleslegesebb és legoroszbarátabb nemzeti álkonzultációjáról adott ki közleményt. Szerinte Orbánnak már csak azok az emberek számítanak, akik száz százalékban egyetértenek vele, aki nincs velük, az ellenük van. Szél azt írta: a magyar nemzeti érdeket nem szolgálja az EU elleni hangulatkeltés, ahogy az sem, hogy milliárdokat költöttek propagandára oktatás, egészségügy, vagy működő tömegközlekedés helyett. A valódi konzultációt a Paks 2-ről szóló népszavazás jelentené, amit minden eszközzel gátol a Fidesz – áll a közleményben.

Juhász Péter, az Együtt elnöke szerint Orbán Viktor Magyarországot keletre, Vlagyimir Putyin karjaiba sodorja, ami történelmi tévút, csak lemaradást és elszegényedést hoz, felhatalmazást pedig senkitől nem kapott rá. A miniszterelnök szemére vetette, hogy gyáván megtagadta a lehetőségét, hogy a nép és a sajtó valódi kérdéseire kelljen válaszolnia, ez nem nemzeti konzultáció, hanem nemzeti monológ. Szerinte Orbán teljesen elszakadt a magyar valóságtól, hosszan képes gyűlölködni, megosztani a magyar politikai közösséget, erősíteni a félelmeket, miközben egy szót sem ejt az oktatás válságáról, a rohadó kórházakról, az egyre hosszabb várólistákról, a szegényedő családokról és az elvándorlók százezreiről.  Emellett hazudik is hazánk jövőjének egyik kulcskérdésében, és ki akarja vonni Magyarországot az EU szorosabban együttműködő tagállamainak csoportjából.

A DK alelnöke, Vadai Ágnes azt írta: Orbán, ahogy Putyin emberétől elvárható, ismét az EU egysége ellen szólalt fel. A politikus szerint a miniszterelnök ki akarja vezetni Magyarországot az unióból, mert tudja, ha erősebb lesz az együttműködés, nem fogják tovább finanszírozni családja és haveri köre lopásait, a közös európai ügyészség börtönbe vágja őket. A párt szerint Magyarország akkor lesz valóban erős és büszke, ha nem diktatúrákkal, hanem demokráciákkal fűzi szorosabbra a kapcsolatait, ha a szabadság, a demokrácia, a társadalmi szolidaritás ismét a magyarok mindennapjainak része lesz. A DK szerint a jövő évi választás kérdése: Orbán vagy Európa?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik