Közélet

Üzent Sándor Máriának az országos tiszti főorvos

Sándor Mária fellépése Szentes Tamás szerint azt sugallja, hogy a gyógyítás nem hivatás, hanem egy munka a sok közül.

Az öregedő társadalom krónikus, nem fertőző betegségeinek gondozása a legnagyobb kihívás, ehhez kell szabni a szolgáltatási palettát is, mondta Szentes Tamás országos tiszti főorvos a Népszabadság hétfői számában megjelent interjúban.

Ez azt jelenti, hogy át kell nézni, melyek azok az ellátási formák, amelyekhez nem feltétlenül van szükség orvosra,mondta. Példaként hozta az úgynevezett svájci modell programot, ahol sikerrel alkalmaztak dietetikusokat táplálkozási tanácsadásra, orvos helyett cukorbetegek gondozásában. “Azt gondoljuk, hogy mielőbb mind több feladatot és felhatalmazást kell kapniuk a megfelelően képesített a szakdolgozóknak”.

Úgy vélte, a megbetegedési és népességi adatokból jól látható, hogy hol, milyen és mennyi ellátásra volna szükség, ám a mostani ellátórendszerben az intézmények sokszor saját érdekeik mentén szervezik az ellátásokat. Jelezte: hivatala a nyár közepére elkészül az egészségügyi szolgáltatások feltételeit rögzítő minimumrendeletet átdolgozásával, amiből őszre lehet jogszabály.

A tiszti főorvos szerint szükség van koncentrációra az ellátórendszerben, aminek alapja, hogy a speciális technológiát és a humánerőforrást igénylő, személyre szabott szolgáltatásokat el tudják választani a tömeges, nem speciális szolgáltatásoktól, és az előbbiekhez rendelten szervezzék meg a sürgősségi ellátásokat.

Sándor Máriáról azt mondta, káros az ő megközelítése, ahogy az érdekvédelmet értelmezi. Szentes szerint rossz üzenet azt sugallni, hogy a gyógyítás csak munka és nem hivatás.

Véleménye szerint a fekete ruhás nővérként ismert Sándor a médiumok nyújtotta ismertséget, a népszerűséget és a politikai támogatói által táplált hamis illúziót választotta a hivatása helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik