Közélet

279 millióért eladó Sztálin kémének budai villája

24.hu
24.hu

2015. 11. 11. 13:01

Háromszáz, történelemben gazdag négyzetmétert vehetünk, felújított állapotban, fenn a Sashegyen. Persze ehhez kell négyzetméterenként egymillió forint, de megéri.
Korábban a témában:

Az Ittlakunk szúrta ki, hogy 279 millió forintért árulnak egy fővárosi Bauhaus villát, ami magába sűríti a magyar történelmet. A 300 négyzetméteres villát Benkhard Ágost tervezte, Vécsey Jenő cukrásznak. 1942-ben kezdték építeni a Meredek és Tájék utca között. 1954-ben államosították az épületet.

Egy amerikai kémpár, Noel Field és neje laktak itt. Eleinte az amerikai külügynek, majd Sztálinnak kémkedtek, a Rajk-perben is szerepet játszottak (Field úgy tett, mintha Rajk tartótisztje lett volna). A villában lakott még a belügynek dolgozó gondnok és az egész ház be volt poloskázva.

Később Losonczi Pál államfő, az Elnöki Tanács elnöke költözött ide feleségével, Mazaga Annával. 1994-ben Szűrös Mátyás vette meg a villát, egy évre rá el is adta. Egy szolgáltató cég vette meg, ami 2001-ben egy építészirodának adta tovább, 2003-ban pedig egy ingatlanfejlesztő tette rá a mancsát. Végül 2013-ban lett Polonyi Péteré a ház, aki fel is újíttatta, és ő árulja most.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.