Pénzügy

Rejtélyes befektetők kattantak rá a lakossági állampapírokra

allampapir(210x140).jpg (Array)
allampapir(210x140).jpg (Array)

Nem tudni, kihez került 1700 milliárd forintnyi lakossági állampapír. Ennyivel kevesebb van ugyanis a háztartások tulajdonában, mint amennyi lakossági állampapírt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) számon tart. A különbség kétharmada ráadásul idén év eleje óta halmozódott fel. A Portfolio.hu megkérdezte, de sem az ÁKK, sem az MNB nem tudta megmondani, pontosan kik azok a piaci szereplők, akik a háztartások mellett ilyen nagy összegben vesznek a lakossági kötvényekből. Ettől még igyekeztek utánajárni, mi lehet a különbség oka, kik a rejtélyes piaci szereplők és mennyibe kerül az adófizetőknek, hogy másokat is beenged az állam a magasabb kamatozású lakossági állampapírok piacára.

Arra jutottak, hogy az 1700 milliárd forintnyi állományból mintegy 1000 milliárd forintnyi landolhatott a bankoknál.

allampapir(210x140).jpg (Array)
Évente ezermilliárddal nő az állampapír állománya - lehullt a lepel, kik is veszik
Az Államadósság Kezelő Központ jelenti: az átlagnál jobban kamatozó papírok még mindig népszerűek. Nem csak a lakosság körében.

A lakossági állampapírok “túlértékesítése” a többletkamatokat és a forgalmazói jutalékot is figyelembe véve az elmúlt három évben az 50 milliárd forintot is meghaladhatta.

Egy korábbi cikkükben már fejtegették, hogy ha lakossági állampapírok helyett a piacról finanszírozná magát az állam, akkor az mennyivel kerülne kevesebbe az adófizetőknek. Az ÁKK tájékoztatása szerint évente jelentős összeget tesz ki a lakossági papírok után fizetett kamat (a kedvező kamatozás miatt), tavaly már majdnem elérte a 116 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik