Gazdaság

A kormány is két számjegyű minimálbér-emelést szeretne

minimálbér (minimálbér)
minimálbér (minimálbér)

Varga Mihály szeptemberben már belengette, hogy jövőre járulékcsökkenés lehet, de hogy mekkora, arról nem volt információ, később is csak annyit mondott, hogy 50 százalék alá nyomnák a foglalkoztatás közterheit, később még annyit tudtunk meg tőle, hogy jelentős lesz a járulékcsökkentés. De járulék- vagy adócsökkentésre a beterjesztett őszi adócsomagban nem lehetett utalást találni. A másik nyitott kérdés a jövő évi minimálbér, bérminimum, és bérajánlás.

122 ezer forint lehet a minimálbér

A Magyar Nemzet információi szerint tíz százalékkal emelkedhet jövőre a bruttó minimálbér és ötszázalékos járulékcsökkentés lehet. Tudomásuk szerint legalábbis a péntek délután folytatódó bértárgyalásokon ezt az ajánlatot fogja tenni a kormány a munkaadók és a munkavállalók képviselőinek.

Ez azt jelentené, hogy a most bruttó 111 ezer forintos minimálbér (ami nettóban 73 815 forint) jövőre 122 ezer forintra emelkedne – ez szerepel ugyanis a nemzetgazdasági tárca által a tárgyalás előtt a szociális partnereknek kiküldött „kalkulációban”.

Arra Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is utalt a tegnapi kormányinfón, hogy „határozott és jelentős” béremelést szeretne jövőre a kormány, valamint Orbán Viktor is tett hasonló kijelentést – ő az adócsökkentést is említette. 

A munkáltatóknak és a munkavállalóknak is tetszhet

A 10 százalékos minimálbér-emeléssel és az 5 százalékos járulékcsökkentési ajánlattal (ami valószínűleg a szociális hozzájárulási adó csökkentését takarja) egyébként a munkaadók és a szakszervezetek kérését is teljesítené a kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik