Gazdaság
Labdarúgás - Magyarország-Elefántcsontpart barátságos mérkőzés

Orbán szorgalmazza a béremelést és az adócsökkentést

24.hu
24.hu

2016. 11. 10. 11:17

A bérek határozott emelését szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank konferenciáján.

A kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy növekvő béreket csak versenyképes vállalkozások képesek fizetni. Ebből az is következik – magyarázta -, hogy a költségvetés az adórendszeren keresztül egyre kevesebb forrást vonhat ki a gazdaságból.

Így tovább kell egyszerűsíteni a társaságiadó-rendszert, a 19 százalékos kulcsot csökkenteni kell; ugyanígy a személyi jövedelemadót is tovább kell mérsékelni; és a munkáltatói járulék csökkentése sem kerülhető el

– sorolta a feladatokat, ezek között említve azt is, hogy támogatni kell a vállalati szektor kutatás-fejlesztési kiadásainak emelését. Emellett

  • bürokráciacsökkentésre,
  • versenyképesebb munkaerőre és megfelelően versengő bankrendszerre, valamint
  • versenyképes pénzügyi közvetítőrendszerre van szükség

– mondta Orbán Viktor.

A magyar bankrendszerről szólva úgy fogalmazott, hogy “jó állapotban van, a korábbi évek nagyon nehéz, hosszú árnyéka eltűnőfélben van”, a szektor jövedelmet termel, de a hatékonyság és az új technológiák alkalmazása területén még mindig le van maradva a világ élvonalától.

Arról is beszélt, egyetért az EBRD elnökével abban, hogy a tőzsdék fejlesztése nélkül nehéz lesz versenyképes gazdaságokat létrehozni a régióban.

Az elmúlt hat év gazdaságpolitikájáról szólva a miniszterelnök kifejtette: kormánya egy olyan gazdaságpolitikai mixet kezdett alkalmazni, amely a növekedést, a költségvetési fegyelmet, a foglalkoztatottság növelését és az adósságcsökkentést egyidejűleg akarta végrehajtani. A tankönyvek szerint ez nem lehetséges, de a gyakorlat azt bizonyítja, hogy – szakítva régi beidegződésekkel – ez igenis sikerülhet egyszerre – jelentette ki.

Ez ugyan nem populizmus

2016. november 4-ét jelképes gazdaságtörténeti napnak nevezte, mivel a Moody’s aznapi felminősítő döntésével “most már az elemzők teljes köre elismeri, hogy a 2010-ben megkezdett gazdaságpolitika sikeresen stabilizálta a gazdaságunkat, és így Magyarország a siker reményével vesz részt a nemzetgazdaságok globális versenyében”.

Visszautasította egyúttal, hogy a magyar gazdaság elmúlt hat évét populizmusnak minősítsék. Szerinte ugyanis nem nevezhető populistának egy olyan politika, amely hat év alatt az 1,8 millió adófizető számát 4,4 millióra növeli, az államadósságot 85-ről 75 százalékra, a 7 százalék fölötti költségvetési hiányt pedig 3 százalék alá csökkenti.

A kormányfő összegzése szerint a magyar gazdaságpolitikai mix nem tartozik az európai uniós közgazdasági gondolkodás főáramához, a kormány pozíciója sokkal inkább “reformellenzéki” az EU-ban, de szeretné, ha a működőképes magyar modellnek, a munkaalapú gazdaságnak – amely nem ideológia, “csak egy lehetséges út” – minél több eleme visszaköszönne a brüsszeli politikában is.

Üdv újra, demokrácia

A nyugati civilizáció visszatérhet “az igazi demokráciához”, a politikai korrektségtől megszabadult beszédhez

– kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a republikánus Donald Trump győzelmét hozó amerikai elnökválasztást.

A kormányfő úgy fogalmazott: annak a történelmi eseménynek a második napján vagyunk, amikor “a nyugati civilizáció, úgy tűnik, sikeresen kiszabadítja magát egy ideológia fogságából”.

Szavai szerint “visszatérhetünk az igazi demokráciához, visszatérhetünk a politikai korrektség megbénító kényszerétől megszabadult egyenes, őszinte beszédhez”.

Nagy napokat és nagy időket élünk

– értékelt Orbán Viktor, jelezve, hogy a Brexitet is ennek összefüggésében nézi. “A Brexit egyáltalán nem egy tragédia, nem egy vereség, hanem egy kísérlet egy nagy nép részéről arra, hogy másképpen tegye magát sikeressé” – mondta.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.